Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 23.04.2016. 10:30

Na vrijeme zaštitite krumpir!

Na vrijeme obavite zaštitu krumpira od korova, gljivičnih i virusnih oboljenja te štetnika krumpirove zlatice.

  • 2.720
  • 130
  • 0

Krumpir kao okopavina, naročito u početku vegetacije, ostavlja veliki nezaštićeni prostor što pogoduje širenju korova. Na dobro pripremljenom i pognojenom tlu jako brzo nakon sadnje niču brojni korovi, kako širokolisni tako i uskolisni. Osim toga, korovi su domaćini gljivičnim i virusnim biljnim bolestima gospodarski značajnim u krumpiru. Višegodišnji korovi (pirika, sirak, osjak, gavez, slak, štavelj) niču tijekom cijele sezone uzgoja, a osobito veliki problem mogu predstavljati pri vađenju krumpira.

Vodite računa o visini krumpira i fazi razvoja korova

Nakon sadnje, a prije nicanja, krumpir je potrebno tretirati sa herbicidima i na taj način osigurati nesmetan rast mladoj biljci. Bez obzira je li taj tretman napravljen ili ne, potrebno je pristupiti zaštiti nakon nicanja korova. Za tretman izniklog krumpira i korova važno je naglasiti dva bitna momenta, a to je visina krumpira i faza razvoja korova. U pravilu krumpir tretiramo kada postigne visinu 10-15 cm.

Ipak, može se reći da je još važnija faza razvoja korova (širokolisnih), a to znači faza kotiledona do dva prava listića. Najčešće greške su kada korovi imaju 4-6 pravih listova jer je tada učinkovitost herbicida znatno smanjena.

Preporuka zaštite

Chromos Agro preporuča slijedeća sredstva zaštite:

Afalon disperzija (jednogodišnje širokolisne) s primjenom nakon sadnje, a prije nicanja u količini 1,35l/ha + Stomp Aqua (jednogodišnje uskolisne) s primjenom nakon sadnje, a prije nicanja u količini 2,5-0,3 I/ha. Preporuča se i Basagran 480 koji se može primijeniti na iznikli krumpir i korove, a koristi se u količini 1,5 - 2 l/ha. Ima naglašeno djelovanje na širokolisne korove kao što su šćir, mračnjak, ambrozija, loboda, kamilica. Kod Basagrana 480 važno je napomenuti da se preporuča dvokratni tretman (split aplikacija) zbog nejednoličnog nicanja korova i to kod nižih temperatura (max. 22 - 23 C°) uz maksimalni utrošak vode 200 - 250 l/ha.

Zaštita od plamenjače

Simptomi bolesti pojavljuju se na svim dijelovima biljke (list, lisna drška, cima, cvijet i gomolj). Klimatski uvjeti sa dosta kiše i vlage uz temperature iznad 18 stupnjeva, pogoduju razvoju i širenju bolesti. Tijekom svibnja zbog obilja vlage pri tlu kada krumpir zatvora redove najprije se zaraze donji listovi. Zaraženi gomolji trunu u tlu ili u skladištu (podrumu).

Plamenjača krumpira

Na listovima se razviju tamno zelene pjege koje vremenom postaju tamnosmeđe. Na donjem dijelu lista razvija se bijela prevlaka što predstavlja sporonosne organe plamenjače. Na gomolju se bolest prepoznaje po većim ili manjim olovnosivim udubljenim pjegama. Godinama bolest se prenosi zaraženim gomoljima, a jačina zaraze ovisi o klimatskim uvjetima.

Intenzitet bolesti je najjači pred cvatnju odnosno kada su redovi spojeni, cima je visoka, a samim time je povećana temperatura i vlažnost unutar cime. Zaštitu protiv plamenjače treba provesti kod visine cime 20-30 cm i to tretiranjem kontaktnim fungicidima koji daju dobru zaštitu u fazi malih listića kvalitetnim pokrivanjem fungicidom.

Za suzbijanje plamenjače krumpira Chromos Agro nudi više kontaktnih fungicida:

Kairos M u količini 2,4-3,0 kg/ha

Fungicid Kairos M

Slijedeća preporučena sredstva su Star 80 WP u količini 2,0 kg,/ha, Cuprablau-Z u količini 3,0-4,0 kg/ha, Polyram DF u količini 1,8kg/ha.

Pripravci za suzbijanje krumpirove zlatice

Za krumpirovu zlaticu, štetnika koji je stalni pratioc krumpira, preporuča se insekticid Alverde u količini 200-250 ml/ha, uz napomenu da tretiranje treba obaviti kada je oko 20% ličinki prve generacije izašlo iz jaja. Preporuča se i Boxer 200 SL u količini 0,25 - 0,5 l/ha, Chromorel-D u količini 0,6 l/ha, Fastac 10 EC u količini 0,15 l/ha, uz mogućnost primjene na istoj površini jedan do dva puta godišnje. Kod suzbijanja krumpirove zlatice, čija se populacija pretežno nalazi u kasnijem stadiju razvoja, potrebno je primijeniti količinu 0,3 l/ha, jedan puta godišnje na istoj površini.

Za više informacija o ovim uzročnicima brojnih bolesti ili o proizvodima za suzbijanje, kontaktirajte tvrtku Chromos Agro d.d. na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Marina Mikac, mag.ing.agr.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Chromos Agro Krumpir Zaštita Sredstva Bolesti Krumpirova zlatica


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]