Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Štabić Anka
  • 17.06.2020. 09:00
  • Koprivničko-križevačka, Donja Glogovnica

Na samo jednom hektaru Anka Štabić uzgaja 55 različitih sorti graha

Anka Štabić godinama je prikupljala razne vrste sjemena graha. Danas uzgaja čak 55 različitih s tim da 80 posto čine stare sorte. Rani, kasni, visoki, niski, teži, laganiji, grah za dijabetičare... Svaki od njih ima svoj okus, miris i boju, no tri stare sorte imaju i svoju priču.

Foto: arhiva Anke Štabić
  • 1.232
  • 169
  • 1

Priča Anke Štabić s uzgojem graha započela je prije 15-ak godina, kada je na OPG-u svoje svekrve, posadila prve tri vrste. Iako je za mnoge svaki grah isti, za nju je baš svaki, na svoj način, poseban. Sorte se, kaže, razlikuju već u samom postupku sadnje, zahtijevaju različitu njegu i tretman te sazrijevaju u različito vrijeme. 

Svaka sorta graha ima svoj okus, miris i boju, pa se od raznih sorti graha može napraviti čitav niz različitih jela, od onih klasičnih, preko salata, pa do kolača, od graha pravim čak I štrukle”, kaže Anka Štabić

Mnoge poljoprivredne poslove naučila je još u djetinjstvu, no odluku da se počne baviti poljoprivredom kao izvorom prihoda, donijela je, kaže, kada je njen suprug, prije 15 godina, ostao bez posla. 

Od graha se može spravljati doslovno sve 

Krenula sam s povrtlarstvom, sadeći razne kulture. Proizvode sam počela prodavati na tržnici, te sam tako, spontano, počela i pratiti što se na tržištu traži i čega nedostaje, u želji da pronađem neki svoj smjer i odlučim što bi, od poljoprivrednih proizvoda, bilo najpametnije proizvoditi. Primijetila sam da u ponudi, na tržnici, nema baš mnogo graha, pa sam se odlučila okušati u proizvodnji upravo te namirnice. Uz druge kulture, zasadila sam prve tri stare sorte graha.

Vrijedna čuvarica starih sorti graha 

Na moje zadovoljstvo, potražnja, upravo za tim sortama, počela je rasti. Krenula sam, stoga, u potragu i razmjenu sjemenja s drugim proizvođačima graha, a kako sam širila svoju ponudu, rasla je i potražnja mojih kupaca te su osim trešnjevca i putrića, počeli tražiti i grah za salate i druge namjene”, kaže Anka.

Od graha se, kako ističe, zahvaljujući bogatstvu okusa i boja, može spravljati doslovno sve, od predjela, preko glavnog jela i priloga, pa do deserta.

Na OPG-u, kojeg je prije pet godina naslijedila od svoje svekrve, Anka se danas bavi proizvodnjom višesortnog graha, a do sada je prikupila čak 55 različitih sorti

Posao je vrlo zahtjevan, no kada voliš ono što radiš, ništa nije teško i nema odustajanja. Sa sadnjom graha započinjem 15. travnja i ona traje sve do početka srpnja. Grah sadim u fazama, svaki tjedan - kada jedan iziđe, sadim drugi. Sadnja traje 3 mjeseca, nakon čega slijedi berba koja također traje 3 mjeseca, dok se ostatak godine obavlja sortiranje i pribiranje graha”, pojašnjava Anka

Od 40 kg sjemena dobije oko 400 kg graha

Na površini od jednog hektara, od 40 kilograma sjemena, godišnje proizvede od 300 do 400 kg graha.

Postoje različite sorte graha - rani, kasni, visoki, niski, srednje rani, srednje kasni, teži, laganiji, grah za dijabetičare… Imam 12 sorti mahuna, čak 80 posto na mom gospodarstvu čine stare sorte, a samo 20 posto nove. Najvrednije su mi, ipak, tri sorte koje imaju svoju povijest i svoju priču. Njih sam, naime, naslijedila od svoje prasvekrve, koja je umrla prije 30 godina, a ona ih je naslijedila od svoje bake. Upravo ta zrna graha imaju svoju dugu priču, jer se sjeme tih sorti prenosilo desetljećima, s koljena na koljeno”, kaže Anka.

Željela bih da se ovo malo blago sačuva za buduće naraštaje

U poslu koji radi doista uživa i smatra ga iznimno zanimljivim, no ono što joj teško pada je, kaže, to što nema nasljednika za posao koji je započela i razvila. Ova vrijedna kolekcionarka, koja je godinama prikupljala sjeme starih sorti graha, boji se, kaže, što će biti s njenim malim blagom, jednoga dana, kada se ona više ne bude mogla baviti poljoprivredom.

Željela bih da se ovo malo blago koje sam prikupila, negdje pohrani i sačuva za neke buduće naraštaje, kaže Anka 

Iako imam dva sina, oni nisu zainteresirani za ovu proizvodnju jer je teška, a nije baš unosna. Supruga zdravlje ne služi dobro, a ja ću, eto, nastaviti raditi sve dok budem mogla. Bojim se i pomisliti što će biti sa svim tim sortama koje sam godinama prikupljala i čuvala, kada više ne budem mogla raditi, jer sve te biljke su meni kao članovi obitelji. Željela bih da se ovo malo blago koje sam prikupila, negdje pohrani i sačuva za neke buduće naraštaje”, poručuje Anka, koja je svojim zrnima graha napisala I stihove:

Mi tu ponosno stojimo, nikoga se ne bojimo, što će nam reći, hoće li nas kuhati ili peći. Mi smo hrana vaša sačuvajte nas za pokoljenja vaša. Ako nam ne možete zapamtiti sva ta imena, onda nas bar ostavite za sjemena. Svi smo mi iz sjemena, pa zato imamo svoja imena. Kada izgubimo sva ta sjemena, tada nemamo ni svoga imena”, poručuje ova vrijedna sakupljačica, u čijoj riznici je pohranjeno pravo malo blago od 55 sorti graha.

Sve što mi treba je špaga, lagana motika i dobra volja

Sve sadim ručno, ručno okopavam, ručno berem, ne mogu koristiti neko pomagalo, budući da se različite sorte graha različito i beru. Moji sinovi između redova frezaju, a ja između biljaka okopavam i to je sva mudrolija. Poticaj na obradivo dobivam uredno, svake godine, uz prijavu, a za sredstva iz EU fondova se nisam prijavljivala. Ulaganja nisu velika. Sve što meni treba je 100 metara špage, da mi redovi budu ravni, dobra i lagana motika te dobra volja i ljubav prema ovom poslu”, kaže skromna Anka.

Anka Štabić uzgaja čak 55 vrsta graha 

Sve što na svom imanju u Donjoj Glogovnici proizvede, plasira na gradskoj tržnici u Križevcima. “Vremena više nisu kao što su nekada bila. Danas se više gleda cijena nego kvaliteta. Novaca je sve manje pa se svaka kuna tri puta okrene, prije nego što se potroši. To je išlo na ruku velikim trgovačkim centrima koji su preuzeli tržište, dok su nama, malim proizvođačima, ostali još samo oni malobrojni kupci koji cijene domaće. Prodaja je slaba, a otkupa nema pa smo prepušteni sami sebi, po principu, 'snađi se kako znaš i umiješ'”, kaže Anka.

Upozorava da sve to vodi ka potpunom uništenju malih proizvođača, a nestanu li mali proizvođači, nestat će, kaže naša sugovornica i čitava sela. 

Moje mjesto je na lijepom položaju, no broji samo oko 35 domaćinstava. Većinom su to stariji ljudi, dok je mladih i djece sve manje. Selo na očigled propada. Svake godine nas je sve manje i manje. Mladi odlaze, a oni koji ostaju se ne žene, jer poslovi su nesigurni i oni koji rade u strahu su da će izgubiti posao, pa je čitava budućnost neizvjesna”, upozorava ova vrijedna poljoprivrednica.


Fotoprilog


Tagovi

Štabić Anka Grah 55 sorti graha OPG Štabić Anka Stare sorte graha


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]