Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Marija Dolančić
  • 06.09.2016. 12:00

Na pet jutara proizveo 130 tona ekoloških lubenica

Marljivi gospodarstvenik, Ivica Dolančić posadio je 13.000 sadnica od kojih je ove godine proizveo 130 tona ekoloških lubenica na plodnim površinama malenog sela u sastavu grada Donjeg Miholjca, Svetog Đurađa.

Foto: greenhealthyfarm.com
  • 6.461
  • 997
  • 0

Više od dva i pol desetljeća Ivica Dolančić uz pomoć supruge vrijedno proizvodi službeno državno voće Oklahome na pet jutara zemlje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Marije Dolančić iz Svetog Đurađa.

Uspješno poslovanje u krizno vrijeme

Ovi su supružnici odlikovani marom u proizvodnju krenuli s pola jutra zemlje, a zahvaljujući dobrom gospodarenju danas su vlasnici pet. Zbog stalnih kupaca i Ugovora s tvrtkom "Plodovi Fructus" nemaju problema s prodajom te se mogu podičiti uspjehom. S obzirom na to da su kooperanti spomenute tvrtke, istoj su ove godine prodali 90 tona lubenica. Premda se ponose svakom kojom proizvedu, osobito se diče "onom najvećom" teškom 24 kilograma koja je po dolasku na tržište odmah našla novog vlasnika.

Dolančići su bez konkurencije..

Na štandu u Svetom Đurađu uvijek se sreću stalni kupci marljivog gospodina, Ivice Dolančića koji u području kod Donjeg Miholjca nema konkurencije. Svoja blaga prodaje također i zadnjim danom u tjednu na "autopijaci" u Osijeku gdje isto tako susrećemo mnogobrojne stalne kupce.

..proizveli 130 tona ekološke lubenice na pet jutara zemlje

Ovaj je marljivi gospodarstvenik posadio 13.000 sadnica od kojih je ove godine proizveo 130 tona ekoloških lubenica na plodnim površinama malenog sela u sastavu grada Donjeg Miholjca, Svetog Đurađa.

"Lubenice beremo ručno, no prije berbe prvo dobro provjerimo zrelost. Radimo s devet sorti od kojih su se najboljim pokazale sorte Top gun F1, Farao - F1 i Romanza F1. Radi boljeg prinosa i potreba ove kulture za vodom koristimo navodnjavanje kap po kap", kazao je Dolančić koji nije korisnik poticaja u poljoprivredi te posao radi iz ljubavi.

I miševi vole njihovu lubenicu..

Dolančići se ne suočavaju s bolestima na lubenicama, a jedini problem im predstavljaju maleni ljubitelji lubenica, odnosno miševi koji u potrazi za hranom nanose brojne štete sadnicama u fazi rasta.

Sinergijom do boljeg gospodarenja

Uzimajući u obzir da supružnici posjeduju 20 bikova namijenjenih uslužnom tovu za mesnu industriju Ravlić te oko stotinjak svinja od kojih 10% čine pasmine crne slavonske svinje, stajski gnoj iskorištavaju za gnojidbu ovog crvenog blaga.

Hranidba domaćih životinja

Uzimajući u obzir potrebe domaćih životinja za hranjivim tvarima, potrebito im je osigurati vodu, proteine, mineralne tvari i vitamine. Najznačajniju ulogu u hranidbi domaćih životinja imaju upravo proteini koji omogućavaju izgradnju mišića i organa te obnovu i održavanje svih tjelesnih tkiva. Njihova se vrijednost očituje upravo u tome što se njihov nedostatak ne može zamijeniti davanjem drugih hranjivih tvari poput, primjerice, ugljikohidrata. U skladu prethodno rečenog, Ivica bikove i svinje hrani proteinima biljnog podrijetla koje proizvodi na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te tako odražava dobar primjer sinergije na gospodarstvu.

Prosjek 5-6 prasadi po crnoj Slavonskoj svinji

Kada govorimo o prasenju, prosjek cne slavonske prasadi na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Dolančić kreće se oko 5-6 praščića po krmači, a trenutno se diče s 40 njih. S obzirom na to da su izvorne pasmine domaćih životinja naslijeđe Republike Hrvatske, Dolančići prasce smatraju osobitim blagom, a da bi postigli težinu od 200 kilograma potrebito je dvije godine rada i ulaganja.

Foto: greenhealthyfarm.com


Fotoprilog


Tagovi

OPG Dolančić Ivica Dolančić Agrofructus Crna slavonska svinja Tov bikova Ravlić Uzgoj lubenica Lubenice Dobra priča Profit Crna slavonska svinja Tov bikova Uslužni tov


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]