Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Morsko povrće
  • 25.06.2018. 18:30

Morsko, zeleno povrće pravi je hit na obalama Francuske i Nizozemske

Morska šparoga, komorač, portulak na nizozemskim obalama se uzgaja i u staklenicima jer je potražnja u Zeelandu i Francuskoj velika.

Foto: Zeekraal
  • 671
  • 35
  • 0

Nizozemac Hans Elenbaas već više od 20 godina ima trgovinu morskim biljem što ima dugu tradiciju u njegovoj obitelji. Još 30-ih godina prošlog stoljeća njegov je djed živio od morskog zelenila. Danas Hans ima svoju tvrtku koja se bavi uzgojem morskog zelenila u staklenicima kako bi mogao isporučiti robu na nizozemskom otočju Zeeland, ali i u Francuskoj, odnosno njihovim restoranima i supermarketima. 

Morsko zelenilo, ili još bolje, morkso povrće je bilje koje raste na obali mora, a radi se o morskom portulaku, morskoj salati, koromaču, šećernoj travi, morskoj repi, mahovini, morskoj šparogi koja je njihov najpoznatiji proizvod i nizu drugog inače samoniklog bilja. Elenbaas posjeduje i ekološki certifikat, navodi Freshplaza.  

Kaže kako ove godine vrijeme nije bilo idealno za morsku šparogu jer je bilo prilično suho, a one trebaju kišu i to tijekom noći. 

Elenbaas svjedoči tome kako potražnja za morskim zelenilom raste iz godine u godinu, ali isto tako, na tržištu se pojavilo povrće lošije kvalitete. "Morska šparoga bi trebala biti nježna, blagog okusa, bez vlakana ili gorkog okusa. Puno je posla oko morskog zelenila. Biljke su slane same po sebi i zbog toga vrlo krhke. Sama berba je vrlo teška. Branje, razvrstavanje i pakiranje se radi ručno. Novim strojem za čišćenje i pakiranje pokušavamo automatizirati svoj rad", zaključio je Elenbaas.  


Povezana biljna vrsta

Portulak

Portulak

Sinonim: Obični tušanj, tušt, polegnuti portulak | Engleski naziv: Common Purslane | Latinski naziv: Portulaca oleracea L. spp. sativa (Haw.)

Portulak je jednogodišnja, sukulentna (pohranjuje vodu u svojim listovima) biljka, visine 15 - 30 cm. Stabljika je sočna, razgranjena, polegla ili se uzdiže i svijetlozelene ili... Više [+]

Tagovi

Hans Elenbaas Morsko povrće Morsko zelenilo Morska šparoga Portulak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo