Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 31.07.2013.
  • Međimurska

Mjere u zaštiti proljetnog luka

Uputa tržnim proizvođačima proljetnog luka iz lučice i sjemena Međimurske županije.

Foto: RGBStock.com
  • 251
  • 23
  • 0

Sredinom mjeseca srpnja ili prije 16 dana upućene je preporuka tržnim proizvođačima luka o mjerama zaštite.

Ovih dana započinje vađenje usjeva proljetnog luka iz lučice. Ali, kako je u proljeće kasnila sjetva luka uzgajanog direktno iz sjemena za više od 40-tak dana u odnosu na prosječne rokove u našim proizvodnim područjima, na takvim je poljima još moguće poduzeti zadnje mjere zaštite. Značajnije oborine u Međimurju nisu zabilježene već više od 20-tak dana, a meteorolozi u narednom razdoblju najavljuju suho i toplo meteorološko razdoblje, pa se usjevi luka uzgajani iz sjemena navodnjavaju.

U proteklih smo 10-tak godina najveće štete na uskladištenom luku bilježili od uzročnika plijesni (Botrytis) upravo u suhim ljetima kada su usjevi luka višestruko navodnjavani kišenjem. Dopuštenje za suzbijanje ove bolesti (Botrytis spp.) u luku imaju pripravci Signum DF (1,5 kg/ha) uz propisanu karencu 21 dan i Switch WG (1,0 kg/ha) uz propisanu karencu 14 dana. Moguće je planirati i primjenu sredstva protiv klijanja luka u skladištima Fazor SG (4 kg/ha, uz karencu za luk 7 dana). Također, od sredine 2011. sezone dopuštenje za primjenu u luku radi suzbijanja plamenjače (Peronospora destructor) ima pripravak Shirlan SC u količini do 0,5 lit./ha (maksimalno 5x tijekom sezone sa razmacima 7-14 dana, uz propisanu karencu 7 dana).

Utrošiti 300-500 litara škropiva na hektar, a moguće je dodati sredstvo za poboljšanje prianjanja i kvašenja.

Još od početka druge polovice lipnja 2013. u usjevima proljetnog luka uzgajanog iz sjemena preporučujemo redovito pratiti populaciju poljskog ili običnog tripsa (Thrips tabaci), te prema potrebi ponoviti zaštitu protiv ovog nametnika. Dopuštenje za suzbijanje tripsa u usjevima luka od proteklih sezona ima pripravak Laser u količini 0,12-0,2 lit./ha (maksimalno 4 primjene uz najmanji razmak tretiranja 7-10 dana i propisanu karencu 7 dana).

Autor: mr. sc. Milorad Šubić, dipl. inž. agr. Foto: RGBStock.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Zaštita Proljetni luk Plijesan Plamenjača Trips


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.