Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodlek Agro
  • 18.04.2023. 14:00
  • Međimurska, Belica

Mirjan Dodlek: Prekinuli su nam suradnju, ovo je upropaštavanje domaće proizvodnje krumpira

Najveći proizvođač i organizator proizvodnje krumpira u Hrvatskoj, vlasnik tvrtke Dodlek-Agro, na današnjoj je konferenciji opisao poziv iz Konzuma kojim je izbačen kao dobavljač te za to prozvao tvrtku Enna Fruit.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
  • 2.260
  • 155
  • 0

Dovedeni smo na rub propasti, prijete nam gubitci desetaka radnih mjesta te smatram da je ovo upropaštavanje domaće proizvodnje krumpira, a samim gubitkom financijskih prihoda moguć je i stečaj koji pak povlači za sobom povrat bespovratnih sredstava iz EU fondova, upozorio je danas u Belici Mirjan Dodlek, osnivač tvrtke Dodlek-Agro koja je s obiteljskim OPG-om najveći proizvođač i organizator proizvodnje ove povrtnice u Hrvatskoj, a koja je nakon punih 18 godina poslovanja s Konzumom izbačena kao dobavljač. 

Za ovaj jednostran prekid suradnje krivi, kako je rekao, nekorentno i netransparentno ponašenje tvrtke Enna Fruit u u vlasništvu Pavla Vujnovca. 

"Mogu slobodno reći da je nakon pokušaja neprijateljskog preuzimanja tvrtke od strane Enna Fruit-a, prije godinu i pol dana, Dodlek-Agro izbačen iz Konzuma kao dobavljač krumpira", prozvao je te opisao način na koji mu je javljen prekid suradnje. 

Kaže, 14. ožujka nazvao ga je direktor Konzumove nabave voća i povrća i rekao: Dodlek, ovaj tjedan do petka isporuči sav krumpir u sve naše distributivne centre prema narudžbama od našeg tradinga i to je to, jer, nažalost, dobio sam usmeni nalog od Enna Fruita da od ponedjeljka 20. ožujka više ne smijemo naručivati ga od tebe.

"Cilj je dovesti nas u situaciju da odemo u stečaj"

Godišnje su im isporučivali 11-12 tisuća tona ove namirnice što sada znači godišnji gubitak od 6,25 milijuna eura prihoda.

Taj financijski podatak odnosi se na prošlogodišnji prihod ostvaren s ovim lancem u visini 5,5, milijuna eura prodanog krumpira i 750 tisuća eura prihoda od prodaje repromaterijala kooperantima. Inače, otkrio je dodatno, ukupni prihod tvrtke Dodlek-Agro u 2022. godini iznosio je 9 milijuna eura, što znači da je njihova ovisnost o Konzumu 70 posto. 

Istaknuo je i da su do tog poziva imali 35 zaposlenih, a danas 30 radnika jer su neke morali otpustiti, a neki su sami otišli jer su se bojali za svoju egzistenciju.

Naglasio je i da je cilj tvrtke Enna Fruit da odu u stečaj jer su im ovim potezom ukinuli prihode." S tim da nam oni preuzmu kooperante sa skladišnim kapacitetima, jer su napravili pakirni centar u Varaždinu, a nemaju skladišnih kapaciteta i nemaju dovoljnu količinu domaćeg krumpira za cjelogodišnju opkkrbu Konzuma, te da nastave naš posao u koji smo mi uložili tolike godine truda kako bismo održali proizvodnju u Međimurju, koja ima tradiciju preko 60 godina", prozvao je dodajući da bi bilo žalosno, tragično i financijski neisplativo da belički proizvođači svoj krumpir voze na pakiranje u Varaždin, pored najvećeg izgrađenog otkupnog centra koji se nalazi u samom središtu njegove proizvodnje.

OPG Dodlek: Prve su krumpire proizveli dok se još oralo konjima

Rekao je i da su obratili i samoj tvrtki Enna Fruit i pitali u čemu je problem, a odgovor je bio da je to odluka vlasnika, da moraju kontrolirati kompletnu nabavu voća i povrća u Konzumu.

"No, ponudili su nam suradnju da otkupe naš rinfuzni krumpir što bi ujedno značilo i prestanak rada ovog pakirnog centra", naveo je Dodlek koji se zbog svega obratio Ministarstvu poljoprivrede i ministrici Mariji Vučković, Fabrisu Perušku glavnom izvršnom direktoru Fortenova grupe, Zoranu Mitreskom predsjedniku Uprave Konzuma, Ivanu Slavici direktoru tradinga Konzuma, Zvonimiru Taradiju načelniku Općine Belica i Matiji Posavcu županu Međimurske županije.

Najveći su proizvođač i organizator proizvodnje krumpira u Hrvatskoj (Foto: Dodlek-Agro)

Istaknuo je pritom i da ne razumije da se netko može ovako ponašati i ugrožavati ih, a da ne postoji nijedan zakon koji bi ih zaštitio.

"Ovo nije jedinstven slučaj. Više je firmi izbačeno iz Konzuma kao dobavljači voća i povrća od strane Enna Fruita, samo vjerojatno nitko od njih nije ukazao na ovaj problem", zaključio je Dodlek.

Enna Fruit demantirala navode, oglasio se i Konzum 

Prozvana tvrtka demantirala je njegove tvrdnje.

“Niti Enna Fruit niti g. Vujnovac apsolutno nisu 'zabranili' direktoru Voća i povrća u Konzumu ili bilo kome drugome da naručuje krumpir od dosadašnjeg partnera", odgovorili su za televiziju N1.

U konkretnom slučaju, dodali su, nude povoljnije cijene, ujednačenu kvalitetu i pravovremenu isporuku robe te imaju značajno veću mrežu domaćih kooperanata koja jamči veće količine domaćeg krumpira kroz cijelu godinu.

"Tvrtka Enna Fruit je dobavljač za Konzum i nema utjecaja na ostale Konzumove dobavljače ili odluku o istima", stoji u odgovoru uz dodatak da imaju osigurana skladišta kroz svoje otkupne centre i dugogodišnje kooperante.

Oglasili su se i iz Konzuma te naveli da apsolutno odbacuju insinuacije o vanjskim uplitanjima u svoje poslovne procese. Odluke o odabiru donose samostalno, poštujući profesionalna načela. Kažu i da je ugovor o suradnji s tvrtkom Dodlek-Agro i dalje na snazi te će njihove ponude uzimati u razmatranje, kao i dosad. 

Nakon njihove reakcije, ponovno je reagirao i Mirjan Dodlek navodeći da iz Konzuma od 20. ožujka nema narudžbi. Referirao se i na objave u medijima kojima je, ističe, cilj da bi ih se ocrnilo. 

"Tvrtka Dodlek-Agro nije pakirala egipatski krumpir, a na deklaraciji pisala da je međimurski, kao što je napisano u članku", naglasio je pojašnjavajući da su pakirali egipatski te na deklaraciju napisali tako, ali je na foliji za pakiranje pisalo “Međimurski krumpir”. Taj natpis su u tvrtki dobavljača folije trebali maknuti u dogovoru s njima, što međutim nisu učinili. 

"Naša greška je u ovome da nismo kontrolirali dobavljača i nastala nam je izvjesna materijalna šteta", stoji u reagiranju. .


Tagovi

Mirjan Dodlek Dodlek Agro Dobavljač krumpira Enna Fruit Konzum


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]