Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Azomite®
 • 05.03.2014. 10:51

Minerali za zdravije i bolje prinose

Ograničavajući faktor u razvoju biljke je onaj element koji je u minimumu, to jest koji je u manjku i zbog njega biljka neće imati željeni rast i prinos. Azomite® je prirodni izvor minerala i elemenata u tragovima koji se uspješno prodaje i primjenjuje u 35 zemalja širom svijeta. Vrijeme je da ga upoznate i vi!

 • 2.935
 • 167
 • 0

Azomite® je glineni prah puderaste teksture dobiven mljevenjem prirodne stijene koja u svom sastavu sadrži širok spektar minerala i elemenata. Taj prirodni prah registriran je pod nazivom Azomite®, te mu samo ime govori da sadrži minerale od A do Z, uključujući i elemente u tragovima.

Azomite u pokusu na agrumima

Takav sastav Azomita® rezultat je prirodnog procesa u evoluciji Zemlje, a nastao je taloženjem vulkanskog pepela i ostataka nakon povlačenja pramora. Kemijskom analizom potvrđeno je da Azomite® sadrži preko 70 minerala i elemenata u tragovima koji se nalaze u optimalnom omjeru i neophodni su za pravilan rast i razvoj biljnih i životinjskih stanica.

Mnogi od tih elemenata s vremenom su se, uslijed intenzivne poljoprivredne proizvodnje i najčešće uzgojem monokulture, iscrpili iz tla.

Kako bi bolje razumjeli važnost svih elemenata koje sadrži Azomite® poslužit će nam Liebigov "Zakon o minimumu". On nam govori da je ograničavajući faktor u razvoju biljke onaj element koji je u minimumu, to jest koji je u manjku i zbog njega biljka neće imati željeni rast i prinos.

Upotreba azomita na travnjacima

Kroz dugi niz godina, na poljoprivrednim tlima se svakim uzgojnim ciklusom i prinosom kultura iz tla iznosila određena količina minerala i elemenata u tragovima ili su se oni gubili erozijama. Budući da se programom gnojidbe uglavnom unose dušik (N), fosfor (P) i kalij (K), poljoprivredna tla s vremenom postaju sve siromašnija elementima u tragovima. Naravno, biljke mogu imati svoj životni ciklus bez punog spektra minerala i elemenata u tragovima u tlu, ali tada neće dati svoj puni potencijal i biti zdrave i adekvatno otporne na bolesti. Današnja gnojidba je također fokusirana na makroelemente - dušik, fosfor i kalij te mikroelemente kao što su magnezij, željezo, bor i cink. Međutim, ako jedan od mnogih bitnih elemenata u tragovima, koji utječu na prinos i imunološki sustav biljke nedostaje u tlu, biljka neće dati optimalni prinos.

Važnost zdravlja biljke

Znanstvenici već duže vrijeme ističu činjenicu da na odgovarajući način njegovane biljke postaju otpornije na bolesti. Naime sve je više spoznaja da se zdrave biljke mogu učinkovito oduprijeti bolestima i štetnicima - zdrave biljke imaju veće količine hranjivih tvari u staničnom soku čime se povećava njegova specifična težina, pružajući time pojačanu zaštitu od oštećenja uslijed smrzavanja.

Pro-eco obaviještava cijenjene potrošače da primaju narudžbe za proljetnu gnojidbu

U istraživanjima je statistički dokazano da elementi u tragovima koje sadrži Azomite® kod primjene na biljkama i životinjama značajno poboljšavaju njihov napredak. Azomite® je prvi puta iskopan i kao dodatak tlu korišten 1942. godine. Farmeri koji su ga koristili izvijestili su da je usjev veći, zdraviji i rodniji, rajčice su davale 19-60 % veći prinos, šećerna repa je bila krupnija s više udjela šećera. Citrusno voće koje je zaostajalo u razvoju oporavljalo se, a stabla su bila zdravija.

Azomite u pokusu na stablu bora

Azomite® je siguran, nije toksičan, ne izaziva ožegotine na bilju i odobren je za organsku upotrebu u poljoprivredi. Svaki element koji se nalazi u Azomitu® je laboratorijski kontroliran i provjeren.

Upotreba Azomita® za zdravije biljke

Preporučene količine za pojedine kulture su:

 • Gomoljasto povrće: kod prvog unosa u tlo se ukopava minimalno 100 kg/ ha, nakon čega se godišnje "osvježava" sa 50 kg /ha.
 • Povrće i cvijeće: kod pripreme tla unese se 0,5 kg Azomita® na 10m2. Kod sadnje u redovima Azomit® se dodaje sa sjemenom ili sadnicom u količini od 0,5 kg na 10 dužnih metara.
 • Voćke i drveće: Azomite® godišnje oko stabla ukopajte u količinama ovisno o debljini stabla: manja od 10 cm - 0,5 do 1,5 kg, a debljine 10 - 20 cm - 2 do 7 kg. Više od 20 cm - 7 do 20 kg. Kod stabla koja su zaražena pepelnicom ili drugom bolešću preporuča se dupla količina od navedene.
 • Vinova loza, bobičasto voće, ruže, ukrasno grmlje: 100-200 grama oko sadnice lagano ukopati u tlo.
 • Travnjaci: kod sjetve novog travnjaka 2 kg na 100m2 umiješati u tlo. Kod postojećih travnjaka u proljeće 1,5 kg unijeti na 100m2, na jesen 1 kg te zatim travnjak dobro zaliti.
 • Sadnice u teglama: prije sadnje u lonac promjera 15 cm pomiješati jednu malu žličicu Azomita®, a poslije istu količinu dodavati tromjesečno.

Nakon što su primjenom Azomita® postignuti dobri rezultati kao što je brzi rast drveća i biljaka kod pošumljavanja, te proizvodnja kvalitetnog voća i povrća, njegova je popularnost sve više rasla.

Azomite® se uspješno prodaje i primjenjuje u 35 zemalja širom svijeta. Vrijeme je da ga upoznate i vi!

Za Pro-eco, Ljiljana Tomašević, dipl. ing. agr.


Tagovi

Minerali Eko Prinos Povrćarstvo Ukrasno bilje Agrumi


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U tijeku je rasprava o klimatskim promjenama u voćarstvo i povrćarstvu, što nedostaje za njihov značajni razvoj, ali i o ulozi robotike u ovom sektoru 🍎🍐🍅🫑