Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Horg
  • 26.07.2017. 10:30

Mikrogreens - novi trend uzgoja povrća

Istrijan Matija Horg u svojoj povrtnoj proizvodnji posvetio se i uzgoju mikrogreensa odnosno sve popularnijeg mini povrća. Riječ je o biljkama s puno više koncentrirane djelatne tvari, minerala, vitamina i drugog koje su sve traženije u svijetu, a posebice kulinarstvu.

Foto: OPG Horg
  • 7.169
  • 221
  • 0

Od klica se razlikuju jer je zapravo riječ o mladim izdancima biljaka koji su od klica duži i veći. Sa puno su više koncentrirane nutritivne tvari i od već odraslih biljaka, a riječ je o mikrogreensu, mikro grincajgu odnosno mini povrću kako ga sve zovu. Svoje mjesto, ono sve više (iz)nalazi i u kulinarstvu. Zamjenjuju ga često za klice (rastu u tami u posebnim uvjetima) što mikrogrincajg u naravi nije.

Upravo je mikrogreens dio proizvodnje Matije Horga (36) Istrijana iz mjestašca Vinkurana koji se posvetio tom uzgoju u svojim plastenicima na istoimenom OPG-u. Mikro grincajg, kaže, prvih par dana raste u tami odnosno kada proklija, pohranjuje se zbog fotosinteze na svjetlost umjetnu (lampe) ili prirodnu. Biljki ovisno o vrsti, godišnjem dobu i sl. za izrasti treba oko tri tjedna. Valja je postaviti u rupičaste posude (stiropor, biorazgradive, drvene) zbog kvalitetne drenaže.

Plastenici OPG-a Horg

Matija ističe kako je trend konzumiranja mini povrća započeo u SAD-u u kalifornijskim restoranima, pa se nadalje širio svjetskim kuhinjama. Kaže kako to povrće ima nekoliko puta veću koncentraciju minerala i vitamina u odnosu na odraslo, pa tako u konačnici i jači učinak na konzumenta.

Na tržištu dostupno desetak vrsta mikrogrenesa

Mikrogreens ima intezivan okus pa je primjerice takva rotkvica ljuća, radič gorči, mrkva slađa a zasada je kod nas na tržištu dostupno desetak vrsta mini povrća. Često se koristi za sendviče, salate, dressinge ali i kao ukras(i) na tanjuru. Kod mini povrća značajna je potrošnja sjemena izuzev ako postoji vlastita proizvodnja kaže Horg. Treba, dodaje, uvijek pribaviti ekološko provjereno sjeme (trgovine zdrave hrane, pouzdani proizvođači) i kvalitetan supstrat.

Za uzgoj takvog povrća valja se i poučiti jer postoje zimske i ljetne sorte, a primjerice mikro repa je baš takva. Lako se uzgaja (na 24 stupnja), ne treba joj direktno sunce već joj je dostatna polusjena, naročito ljeti. Kres (vrsta salate) je već teže uzgojiti, klija na 18 stupnjeva jedan do dva dana i jakog je okusa. Mrkva je ljetna sorta, također se teže uzgaja, a klija za sedam dana na 24 stupnja. Kao mini povrće, otkriva naš sugovornik, izvrsnog je okusa.

Kupus se u toj kategoriji uzgoja preporuča crveni, jer nema neugodan miris a klija za tri do četiri dana. Kao mini povrće uzgajaju se još blitva, cikla, raštika, brokula, bosiljak, suncokret, gorušica... Potonja se lako uzgaja, zimska je sorta, isklija za dva, tri dana a pikantnog je i inteNzivnog okusa poput senfa. Nakon što mini povrće izraste pošiša se škarama i proces se ponavlja u par navrata, ali mu jačina svakim branjem pomalo opada. Mikrogreens sve je traženiji u hotelskim kuhinjama i onima koje prate svjetske trendove.

Rajčica, patlidžan i paprika ne uzgajaju se kao mikrogreens

Biljke iz porodice Solanaaceae (rajčica, paprika, patlidžan) zbog alkaloida (spojevi biljnog porijekla) se ne uzgajaju kao mini povrće. Jedan od snažnih mikrogreensa kaže naš sugovornik jest i pšenična trava.

"Okus ima po travi", otkriva Matija dodajući kako je iznimno ljekovita jer služi za detoksikaciju organizma, (potpora je radu jetre) , antibakterijskog je djelovanja, usporava starenje,obnavlja stanice kože, "ispire" ostatke lijekova iz organizma i dr. Uravnotežuje šećer u krvi a nemalo je koriste sportaši kao energetski napitak.

Pšenična trava

"Takva mikrogreens pšenica nema glutena kao "odrasla" jer se zrno nije razvilo u cijelosti", tvrdi uzgajivač. Sjeme se, kaže, posadi u posudice s rupicama, ravnomjerno se rasporedi a zalijeva se pomoću šprice u jednakim intervalima. Previše zalijevanja i vlage neće pospješiti rast kao ni presuha zemlja. Valja iznaći sredinu i nadzirati biljku svakodnevno. Jedna šaka pšenične trave dovoljna je za čaš(ic)u soka kojeg doznajemo treba konzumirati u roku od petnaestak minuta kako bi postigao puni efekt.

Matija Horg, dodaje i da se krumpir ne uzgaja kao mikrogreens ali je zato odlična brokula, grašak i nekoliko vrsta salata. On svu robu plasira na području Istre ponajviše u tamošnjim restoranima ali i na zelenoj tržnici odnosno preko FB profila OPG Horg.

Foto: OPG Horg


Povezane biljne vrste

Grašak

Grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob,... Više [+]

Brokula

Brokula

Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica

Brokula pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih bjelančevina, 4-6 g ugljikohidrata. Ima visok sadržaj karotena te joj se... Više [+]

Salata

Salata

Sinonim: - | Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Matija Istra Mikro Grincajg Uzgoj Mini Povrće Plastenici OPG Horg Mikrogrees Grašak Brokula Repa Salata Suncokret


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/