Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka zaštita
  • 25.06.2015. 16:00

Mehanička sredstva za obranu od nametnika

Mehanička sredstva djeluju vrlo ciljano i pomažu da se određeni nametnici u potpunosti odbiju. Većina tih metoda poznata je već generacijama. U vremenima napretka smatrane su staromomodnima, možda i stoga jer su bile povezane s radom.

Foto: depositphotos.com,
  • 3.162
  • 312
  • 0

Zamke se postavljaju prvenstveno kako bi se uhvatile voluharice. Zamke se mogu nabaviti u svim prodavaonicama. U zamke se ubrajaju i čaše ukopane u tlo u koje kao nekada hvatamo kornjaše i prvenstveno rovce koji se više ne mogu osloboditi iz takve jame. I posude ispunjene pivom u kojima se utope puževi, ubrajaju se u trikove postavljača zamki. Vlažne vreće, lukavo posložene daske, veliko lišće i izdubljeni krumpir također se pretvaraju u zasjedu u koje upadaju puževi, grčice i stonoge. Vrtlar ih još samo mora kasnije pokupiti.

Mreže i staniolske folije trebaju, prvenstveno od voćaka i bobičastog bilja, odbijati ptice. No, životinje se brzo priviknu na lebdeće i svjetlucave trake. Učinkovitije su plastične mreže koje se mogu nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama. Štetne povrtne muhe mogu se od biljaka odbiti finim mrežama ili specijalnim flisom.

Mehanička sredstva zaštite nemaju neželjene učinke na eko sustav

Danas se u bio vrtu ponovo cijene zamke, mreže i druga sredstva tog tipa jer nemaju neželjene sporedne učinke na eko sustav.

Ljepljivi prstenovi i ljepljivi pojasevi predstavljaju zamke za one kukce koji pužu po deblima (primjerice mrazovci). U specijaliziranim prodavaonicama mogu se kupiti različiti modeli. Ljepljivi prstenovi moraju se zavezati oko debla od kraja rujna na visinu od 1 m. U to vrijeme počinju po deblu puzati ženke mrazovca. No, na žalost, niti jedan vrtlar ne može spriječiti da se na ljepljivu zamku ne ulove i korisne životinje koje prije početka zime traže zaštitu u pukotinama kore.

Ljepljive pojaseve možete napraviti i sami iz valovite ljepenke ili papira za pakiranje koji se na unutrašnjoj strani oblijepi drvenom vunom. Izrežite široke trake koje potom zavežete oko debla. Omotač od plastike cijelu će stvar učiniti otpornom na vremenske utjecaje. Brojni kukci će tu konstrukciju shvatiti kao zaštitno sklonište. Vrtlar mora ljepljive obruče češće provjeravati i obnavljati. Pritom ima mogućnost spašavanja korisnih životinja kao što su, primjerice, uholaže. U proljeće se svi ljepljivi prstenovi i pojasevi spaljuju.

Neka sredstva možete napraviti i sami

Ovratnik za kupusnjače možete napraviti sami. Okrugle ploče od ljepenke premazane katranom zarežu se na jednom mjestu do sredine te potom stave oko stabljika kupusnjača kao ovratnik. Na taj se način sprječavaju kupusne muhe da na donjem dijelu stabljike polože svoja jajašca. Stabljike kupusnjača također možete premazati ilovastom smjesom. Otvrdnuti premaz odbija kupusne muhe.

Ograde od fine pletene žice oko povrtnih gredica štite od zečeva, no moraju biti visoke najmanje 80 cm kako ih životinje ne bi mogle preskočiti. Specijalne ograde protiv puževa štite od tih proždrljivih nametnika. Time se mogu ograditi manji vrtovi ili pojedine gredice. U prodavaonicama se mogu nabaviti različiti modeli.

Ručni rad može u malom vrtu mnogo pridonijeti da se nametnici drže u granicama. Redovito skupljajte primjerice, krumpirovu zlaticu ili gusjenice kupusnog bijelca. Tko redovito uklanja i uništava bolesno lišće (pepelnica, hrđa) ili plodove, štiti biljke od zaraze.

U ručni se rad ubraja, prvenstveno, crijevo za vodu čijim hladnim mlazom se s biljaka uklanjaju uši. Kod malog broja uši moguće je ukloniti životinje s listova i zgnječiti ih među prstima. Na taj način čuvate druge žive organizme.

Biotehničke mjere

Žute ljepljive folije svojim tehničkim podražajem svjetlucave žute boje ciljano mame određene kukce. Ploče premazane ljepilom mogu se nabaviti u prodavaonicama. U vrtu se njima lovi trešnjina muha, a u stakleniku prvenstveno štitasti moljci (bijele mušice).

Feromonski mamci kobni su, prvenstveno, za jabučnog, šljivinog i grožđanog savijača. Mamci su preparirani seksualnim mirisima ženki, tzv. feromonima. Muški leptiri namamljeni su s velikih udaljenosti tim sintetičkim pripremljenim mirisima. Prije nego što se mogu pobrinuti za razmnožavanje, svoju pogrešku plaćaju smrću na ljepljivom mamcu. Ta je smrtonosna igra od većeg značaja za poduzetnički uzgoj voća nego za privatne vrtove.

Foto: depositphotos.com, @Kosobu


Tagovi

Zamke Mreže Ljepljivi prstenovi Ograde Feromonski mamci Korisne životinje Kupusnjače Povrtne muhe Puževi Pepelnica Hrđa Folije Mrazovac Posude s pivom Čaše Daske Uholaže Ograde Žica Muški leptiri Feromoni


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.