Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Pucko
  • 20.05.2015. 16:30

Međimurcima je buča u genima!

Od polaganja sjemenke u zemlju, do prodaje ulja na sajmu agroturizma. Pa tko ne bi bio ponosan na svoj proizvod?

  • 610
  • 56
  • 0

Bučino ulje dobro je za prostatu, regulira mokrenje, smanjuje kolesterol. Bogato je vitaminima A, B, C, D i E. Koristi se u kozmetici prilikom masaže tijela i vlasišta. Ima jako puno nezasićenih masnih kiselina, kao iz topa odgovara na pitanje zašto ga je dobro konzumirati, njegov proizvođač OPG-ovac i poduzetnik Nenad Pucko iz Čakovca.

Vidi se da čovjek voli svoj posao, da je ponosan na svoj proizvod. Kako i ne bi kad je sudjelovao u svakoj fazi njegove proizvodnje i prodaje - od stavljanja sjemenke buče u zemlju do prodaje ulja na sajmu.

Jedan od najvećih bučara u Hrvatskoj

Nenad Pucko, jedan od najvećih proizvođača buče i ulja od buče u Hrvatskoj

Pucko se ubraja među najveće proizvođače bučinog ulja u Međimurskoj županiji, pa samim time i u Hrvatskoj. Zatekli smo ga na nedavno održanom Sajmu agroturizma u Skradinu. Tamo je sa svojom suprugom Silvijom posjetiteljima i novinarima, tradicionalnom teritoriju maslinovog ulja, odgovarao na pitanje o bučinom ulju.

Za maslinovo ulje čuli su svi. Promidžba je napravila svoje, znamo da je to namirnica najsličnija majčinom mlijeku, da ima blagotvorno djelovanje na srce i krvožilni sustav. U toj priči o korisnim mastima nekako je zanemareno bučino ulje, koje u Hrvatskoj najviše proizvode vrijedni Međimurci. Za većinu običnih smrtnika glavna veza između buča, to jest bundeva, jest američka Noć vještica.

Priču o bučinom ulju sada gradi Nenad Pucko koji u Međimurju na 40 hektara proizvodi buče, a proizvodnja je ojačana suradnjom s kooperantima koji je siju na dodatnih 20 hektara. Težak je to posao. Nedavno je završena sjetva, čeka se berba i gleda u nebo da ne bi kiša pokvarila planove, kako se to često zna dogoditi. U poslu, uz supružnike Pucko, na polju radi cijela šira obitelj - djeca, bake djedovi, stičevi i druga rodbina. Ipak, sav rad s polja se zaboravi kada se dobije vrhunski proizvod koji ima i svoju cijenu. Hladno prešano bučino ulje, ljekarija, se prodaje po cijeni od 400 kuna za litru. Ono toplo prešano dostiže cijenu od 80 kuna po litri. Nenad Pucko objašnjava tehnologiju proizvodnje i upotrebu jednog i drugoga.

Zajedno sa suprugom Silvijom u obiteljskom poslu

"Najbolje za ljudsko zdravlje je hladno prešano. One se pije na čajnu žličicu, jedna žličica rano ujutro na prazan želudac. Za proizvodnju jedne litre hladno prešanog ulja potrebno je do 10 do 12 kilograma koštica. Kod njegove termičke obrade, temperatura se kreće od 27 do 30 stupnjeva celzijevih. Za jednu litru toplo prešanog bučinog ulja treba 4 do 5 kilograma koštica. Toplo prešano ulje je najbolje koristiti za salate", kaže Pucko.

Njegova iskustva s kupcima kažu kako ljudi polako počinju prepoznavati vrijednost bučinog ulja. Istra, Kvarner i Zagreb, kao i Slavonija već su standardna tržišta, a polako se otvara i Dalmacija koja je tradicijom vezana uz maslinu i njeno ulje. Ne treba se previše obazirati na tradiciju. Važno je da se radi o zdravom proizvodu i što je jako bitno - hrvatskom.


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tagovi

OPG Pucko Nenad Pucko Bučino ulje Međimurci Čakovec Hladno prešano ulje Toplo prešano ulje Cijena Sajam agroturizma Koštice buče Bundeva Međimurje


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.