Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njemački češnjak
  • 24.07.2020. 07:30

Manji uvoz i veća potražnja za domaćim osigurali odličnu godinu za njemački češnjak

Ova sezona pokazala se izuzetno dobrom za češnjak u Njemačkoj. Dobri vremenski uvjeti za njegov rast, poteškoće s logistikom u Kini, malo pošiljaka iz Španjolske i potražnja za regionalnim proizvodima osigurali su dobru godinu za proizvođače ove kulture.

Foto: Jumpstory
  • 181
  • 12
  • 0

Ova godina je bila izuzetno dobra za njemački češnjak. Malo pošiljaka iz Španjolske, problemi s logistikom u Kini te brza prodaja zbog velike potražnje za regionalnim proizvodima osigurali su i radno ljeto na gospodarstvu Pantir u Lampertheimu.

"Prošle smo godine imali dojam da su potencijali na tržištu iscrpljeni, međutim trenutna sezona dokazuje suprotno", rekao je za freshplazu Konstanze Pantiru koji proizvodnju vodi zajedno sa suprugom Ciprianom.

Idealno vrijeme za rast češnjaka

Vrijeme je bilo idealno za rast ove kulture. "Potrebno mu je puno topline, a nije bilo prevruće. Navodnjavali smo polja i kiša je stigla u pravo vrijeme. Dakle, nije nedostajalo vode, a nije bilo ni previše vlažno. Ovi optimalni uvjeti omogućili su nam postizanje maksimalnog prinosa na našem polju", rekao je Pantiru.

Europskom češnjaku (opet) prijeti uvoz iz Kine?

Prodaja se znatno povećala, a Pantiru kaže da su srećom ove godine posadili dodatnih 6 hektara tako da mogu duže ostati na tržištu i kad je sušeni češnjak u pitanju. "Nikada ne bismo očekivali ovako veliki obujam prodaje, preplavljeni smo zbog korone", kaže on te nadodaje kako trenutno uzgajaju ovu kulturu na površinama od oko 30 hektara.

Uspjeli dovesti radnike iz Rumunjske

Raspoloživost radne snage zabrinula je ovog proizvođača početkom godine. "Na kraju smo imali sreće u tom pogledu i uspjeli smo organizirati dolazak naših radnika iz Rumunjske", kazao je. 

Jedino ograničenje je bila manja sloboda prilikom odmora. Kažu kako je teško bilo objasniti radnicima da im nije dopušteno napuštati smještaj dva tjedna zbog mjera zaštite. "Pomoćnicima smo unajmili dodatan smještaj, osigurali stanice za dezinfekciju i pranje ruku. Iako je u početku bilo naporno to sve pripremati, sada je dobro", napomenuo je.

Sav češnjak sade ručno, a sve što uzgoje - prodaju do sredine listopada

Kažu kako je sezona započela 15. svibnja te da su zbog velikih narudžbi odjednom morali zaposliti dodatne radnike pa čak i novog člana u uredu kako bi stigli obraditi sve narudžbe. "Zbog velikih ranih isporuka, sezona neće završiti u rujnu kao obično, nego u kolovozu", tvrdi on.

Kupnja domaćeg osigurala im dobru prodaju

Češnjak "iz regije za regiju" dobro je primljen u trenutnoj kriznoj situaciji. "Imamo iste prodajne kanale kao i posljednjih nekoliko godina, ali je veći obujam prodaje u svakom slučaju. Regionalnost je važna za potrošače, oni poznaju naše poslovanje i znaju da se pridržavamo svih propisanih mjera. To im stvara povjerenje u naš proizvod", zaključio je Pantiru.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Proizvodnja češnjaka Korona kriza Njemačka Njemački češnjak


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]