• Brokula
  • 01.02.2019. 07:30

Manja sadnja i tuča doveli do manjka brokule na tržištu?

Španjolska je povećala proizvodnju i potrošnju brokule, ali i izvoz, no ova je godina i za zemlju koja uspješno širi proizvodnju tog povrća - netipična.

Foto: Bigstockphoto/silvabom
  • 214
  • 16
  • 0

Volite li brokulu? U Španjolskoj, naime, potrošnja raste iz godine u godinu, a u prosjeku svaki Španjolac godišnje pojede kilogram i pol brokule. Iznio je to Javier Bernabéu, tajnik udruge "+ Brócoli", koji je na nedavno održanom sajmu Agroexpo u Extremaduri održao prezentaciju o sadašnjosti i budućnosti brokula u Španjolskoj.

Prema Bernabéuu, trenutno stanje je vrlo netipično, jer je previše zasađeno za jesensku berbu i premalo za zimu. To, zajedno s činjenicom da je tuča u studenom oštetila neka nedavno presađena polja, rezultira manjkom brokule na tržištu, što dakako rezultira njenim prilično visokim cijenama, piše freshplaza.

"Čini se da bi takvo stanje moglo trajati do ljeta, budući da u ovom trenutku imamo manje sadnica nego što je uobičajeno", kaže stručnjak, koji je, međutim, također naglasio da je proizvodnja tog povrća porasla s 1.500. hektara prije deset godina, na sadašnjih 5.000 hektara.

Što se tiče nacionalne proizvodnje, Javier Bernabéu objasnio je da je bila pozamašna u listopadu, studenom i prosincu, što je bilo dobro za božićnu prodaju. "Izvoz je započeo u uobičajeno vrijeme i redovito se isporučuje, a potražnja je normalna. Svi ugovori se ispunjavaju, iako u donjim granicama, tako da ništa nije ostalo", kazao je.

Unatoč navedenom nedostatku, Bernabéu tvrdi da proizvodnja i potrošnja brokule u Španjolskoj i dalje raste dobrim tempom, što se odražava i na ekonomsku računicu poljoprivrede u Španjolskoj. "Jasno je da se radi o dobroj kulturi koja traži i puno radne snage, što značajno doprinosi socijalnoj ekonomiji. Štoviše, i prema službenim podacima, cijene izvoza iznose oko 1euro/kg (uključujući sve troškove ), što je dobro za nacionalno gospodarstvo", kaže.

Raste i potražnja za smrznutom brokulom odnosno potrebe prehrambene industrije. "Prerađivačka industrija u ovom trenutku mora biti zasićena smrznutom brokulom, ali neće biti nove proizvodnje do sljedeće jeseni, s izuzetkom njihovih vlastitih usjeva. To će vjerojatno dovesti do nestašice brokule ovoga ljeta", zaključio je. 


Povezana biljna vrsta

Brokula

Brokula

Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica

Brokula pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih bjelančevina, 4-6 g ugljikohidrata. Ima visok sadržaj karotena te joj se... Pročitaj više »

Tagovi

Brokula Španjolska Proizvodnja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi