Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Češnjak
  • 21.03.2019. 09:00

Manja potražnja za kineskim češnjakom u zemljama EU?

Cijena kineskog češnjaka počela je rasti nakon kineske Nove godine, 2. veljače ove godine. No, to ne utječe na izvoz jer u zemljama članicama EU nastoje konzumirati češnjak koji je još uvijek dostupan u hladnjačama dok distributeri ne dočekaju da novi proizvod bude dostupan.

Foto: Pixabay/annca
  • 932
  • 58
  • 0

U Europskoj uniji primjenjuju se kvote na uvoz češnjaka, a budući da je ta Uredba stupila na snagu, nikada nisu uvezene niže količine od one koje su propisane. Bez obzira na cijenu, u EU i dalje ulaze značajne količine češnjaka iz Kine. 

Cijena kineskog češnjaka počela je rasti nakon kineske Nove godine, 2. veljače ove godine. No, to ne utječe na izvoz jer u zemljama članicama EU nastoje konzumirati češnjak koji je još uvijek dostupan u hladnjačama dok distributeri ne dočekaju da novi proizvod bude dostupan. 

"Cijene u Europi su ostale nepromijenjene s blagim porastom u Španjolskoj. Kineske zalihe u Nizozemskoj rastu, ali interes pojedinačnih trgovaca je nizak, kao što je niža potražnja i u Italiji te diljem Europe", izjavio je Antonio Tuccillo, administrator kompanije Agrimpex Farming, specijalizirane za distribuciju češnjaka na talijanskom tržištu za portal FreshPlaza

Mladi i poduzetni: Budući supružnici pokrenuli OPG Ivan Tomić i okrenuli se uzgoju domaćeg češnjaka

Ističe kako u Italiji, a što se tiče nove produkcije, trenutno uvoze svježi češnjak iz Egipta i to po nižim cijenama te u skladu s europskim i španjolskim kvotama. Italija i Španjolska u berbu kreću krajem travnja i početkom svibnja, a očekuje se da bi urod mogao biti dobar. U svibnju i lipnju kreće berba i u Francuskoj te ostatku Europe i SAD-u. 

Očekuju se količine slične prošlogodišnjoj, a ne bi trebalo doći do značajnijeg povećanja cijena. "Sve će ovisiti o zalihama koje su još uvijek dostupne u hladnjačama i mogu se iskoristiti do svibnja. Veću potražnju očekujemo u lipnju i srpnju, a nadamo se dobrim prinosima i kvaliteti od strane naših proizvođača", zaključio je Tuccillo. 


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Uvoz Kineski češnjak Cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.