Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lukov listojed
  • 09.04.2019. 10:30

Lukov listojed - mala ličinka, veliki štetnik

Galeruca tanaceti se povremeno javlja. Ličinke čine velike štete na crvenom luku i češnjaku, poriluku, krumpiru, repi, kupusu, mahunarkama. Vrlo brzo mogu u potpunosti uništiti gredicu luka.

Foto: Depositphoto/erierika WikimediaCommons/Beentree
  • 1.950
  • 138
  • 0

Vremenske prilike su pogodovale pojavi lukovog listojeda Galeruca tanaceti. Mnogi amaterski i profesionalni uzgajivači crvenog luka i češnjaka su ovog proljeća neugodno iznenađeni prisustvom ličinki ovg štetnika. Razlog nepoznavanja ovog kukca je što se povremeno javlja u vidu masovnih pojava. U godinama pojave zabilježene su velike štete na crvenom luku i češnjaku, ali i na drugom uzgajanom povrću.

Polifagni štetnik

Lukov listojed ima jednu generaciju godišnje, a prezimljava kao jaje u jajnom leglu. Unutar legla možemo naći od 20 do 70 jaja. Ova jajna legla uglavnom su položena na korovskim biljkama, ali i na ozimom luku. Najčešće jaja polaže na osnovu biljke, blizu zemlje. Tek položena jaja su svijetla, a ženka ih prelije sekretom koji očvrsne na zraku i potamni.

Mlade ličinke se pojavljuju na proljeće, tijekom travnja i svibnja. Ličinke su dužine oko 1cm, crne i čekinjaste. Po obliku su slične ličinkama krumpirove zlatice, ali su izrazito crne. Kada se pokrenu mogu se brzo kretati. One se intenzivno hrane i mogu napraviti velike štete na usjevu crvenog luka i češnjaka, čak ga u potpunosti uništiti.

Osim luka i češnjaka napadaju i ostale pripadnike porodice lukova (poriluk, luk ljutiku). Na njihovom meniju su krumpir, repa, kupus, mahunarke, razne vrste cvijeća, ljekovitog i začinskog bilja i drugog bilja. Osim vrsta koje uzgajamo, ličinke se hrane vrstama koje rastu na livadama i njivama: hajdučkom travom, hoću – neću, maslačkom, mrtvom koprivom i sličnim vrstama.

Smatra se da je masovna pojava kada se na 1m² nađe 150 jedinki. Dovoljno je da su dvije biljke luka napadnute i da na njima pronađete ovaj broj ličinki. Problem s larvama lukovog listojeda je što se one sele od biljke domaćina na okolne biljke i vrlo brzo mogu napasti sve biljke na jednoj gredici u vrtu.

Ličinke se krajem svibnja preobražavaju u lutke i nakon tri tjedna, tijekom lipnja, dolazi do pojave odraslih jedinki. Nakon kraćeg perioda ishrane odrasle jedinke se povlače i padaju u ljetnu dijapauzu da bi se ponovo pojavile tijekom jeseni, od rujna, i položile jaja za sljedeću generaciju.

Suzbijanje lukovog listojeda

Budući da se štetnik pojavljuje povremeno, ovisno od vremenskih prilika, njezino suzbijanje nije jednostavno. U godinama pojave potrebno je koristiti pripravke koji će biti vrlo efikasni kako bi što brže eliminirali ličinke, jer su one vrlo proždrljive.

Pesticid od čili paprike

Ovaj prirodni pesticid se pokazao vrlo efikasan u borbi protiv ličinki lukovog listojeda. Tri ploda čili paprike kuhati u 1l vode. Kada proključa ostaviti da se ohladi, procijediti i razblažiti sa 10l vode. Tretiranje ponoviti nekoliko puta tijekom proljeća i ovisno od intenziteta napada.

Treba izbjegavati prekomjernu upotrebu pesticida, ali i upotrebu soli čemu mnogi uzgajivači pribjegavaju. 

Sol i ulje u vrtu, brašnom protiv mravi i ostali biseri kojih se moramo odviknuti


Tagovi

Lukov listojed Galeruca tanaceti Štetnik Masovna pojava Eko pesticid Čili paprika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]