Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrtarima
  • 17.04.2015. 18:00
  • Međimurska

Luk i poriluk napada lukova muha

Obavijest Savjetodavne službe za povrtlare.

  • 3.004
  • 132
  • 0

Sjetva ili sadnja usjeva luka dugog dana obavljena je u prvoj polovici mjeseca ožujka, a zbog optimalne temperature zemljišta, usjevi luka iz lučice se brzo razvijaju (imaju razvijena 2-4 lista), dok usjevima luka, uzgajanim sjetvom sjemena, trenutno nedostaju oborine za kvalitetno i brže postizanje optimalnog sklopa. Sredinom zadnje dekade ožujka, tržnim proizvođačima luka i češnjaka upućena je preporuka o mjerama zaštite usjeva od korova i češnjakove muhe (Helomyza lurida). U proteklih 16 dana mjeseca travnja, zabilježili smo vrlo malo oborina, od 2,8 mm (Trnovčak i Novakovec) do 7,4 mm (Belica), pa uvjeta za razvoj najvažnijih bolesti zimskog luka nije bilo u spomenutom razdoblju (Peronospora, Botrytis). Temperature zraka, koje su nakon 10. travnja, najčešće tijekom dana, bile veće od +18°C, pogoduju aktivnom letu uzročnika crvljivosti luka i poriluka odnosno lukove muhe (Delia antiqua) i minera poriluka (Napomyza gymnostoma)!

Ponavljamo preporuku od 25. ožujka da u našoj zemlji, dopuštenje za folijarno tretiranje na usjevima luka i češnjaka, ima samo pripravak Rogor 40 EC (za suzbijanje tripsa, ali je djelotvoran na povrtne muhe u količini 0,5-0,6 litara po hektaru, najviše dva puta tijekom sezone, sa propisanom karencom od 14 dana)! Preporučujemo dodati i pomoćna sredstva za poboljšanje učinka pesticida (npr. Inex-A, Silwet i dr.).

U narednom razdoblju na usjevima proljetnog luka iz lučice, potrebno je protiv prezimljujuće populacije spomenutih štetnika, provesti barem dva usmjerena tretiranja s prosječnim razmakom od 12 do 15 dana. U usjevima poriluka, luka i češnjaka također je protiv tripsa (Thrips), registriran Laser KS (0,2-0,15 litara po hektaru), a djelotvoran je i protiv povrtnih muha (najviše četiri puta tijekom jedne sezone, karenca tri dana). Uz pridržavanje plodoreda, pokrivanje gredica luka, poriluka i češnjaka na manjim površinama paučinastom folijom, smanjuje se u narednom razdoblju napad prezimljujuće populacije povrtnih muhe (lukove muhe i minera poriluka).

Prije primjene sredstava za zaštitu bilja pri uzgoju luka i poriluka obavezno proučite upute uz dopuštene djelatne tvari u našoj zemlji, te se obavezno pridržavajte ograničenja (vremena primjene, najvećeg broja dopuštenih primjena u sezoni, doza, količina te propisane karence).

U vrtovima uz okućnice za vlastite potrebe gospodarstva, zaštitu luka od uzročnika "crvljivosti," svakako preporučujemo provoditi nekemijskim mjerama već poštivanjem plodoreda, postavljanjem žutih ljepljivih ploča i prekrivanjem gredica sa zimskim ili proljetnim lukom s paučinastim folijama, u vrijeme leta i odlaganja jaja prve ili prezimljujuće generacije uzročnika "crvljivosti" luka!

Usjeve luka koji se namjeravaju koristiti kao mladi luk ne preporučujemo kemijski tretirati!

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Poriluk

Poriluk

Sinonim: - | Engleski naziv: Leek | Latinski naziv: Allium porrum L.

Poriluk ima stablo koje nastaje od izraslih lisnih rukavaca koji su sjedeći uvučeni jedan u drugi, dužina mu je od 20-80 cm, a debljina od 5-7 cm.  Sjetva poriluka Sjeme poriluka... Više [+]

Tagovi

Luk Poriluk Korov Savjeti Milorad Šubić Karenca Crvljivost Savjetodavna služba Mladi luk Lukova muha Miner poriluka Preporuke Češnjakova muha Folijalno tretiranje Laser KS Trnovčak Belica Novakovec Rogor 40 EC Helomyza lurida Inex-A


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]