Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 24.09.2008.

Ličkog krumpira 70 posto manje

Proizvođači tvrde da će prinos krumpira ove godine biti toliki da će se moći pokriti troškovi proizvodnje, ali se neće ništa dodatno zaraditi

  • 2.518
  • 124
  • 0

Crna je ova jesen za proizvođače krumpira u Lici. Dugotrajna suša ostavila je najviše traga na krumpiru koji se u zemlji cijelo ljeto pržio na ekstremno visokim temperaturama, što je rezultiralo da strojevi iz tvrde zemlje tijekom berbe vade krumpir veličine jaja ili oraha.

Iako će domaćinstva koja ga proizvode za vlastite potrebe nekako preboljeti sušu, tridesetak velikih proizvođača je očajno. Kažu, bit će ga tek toliko da pokriju troškove, a o zaradi nitko niti ne razmišlja.

Zasađeno tisuću hektara

Proljetos je na ličkim poljima zasađeno oko tisuću hektara sjemenskog i merkantilnog krumpira. Očekivali su se prinosi do 20 tisuća tona, a od toga će se plana ostvariti svega 30 posto.U PZ-u Lovinac koji okuplja dvadesetak većih proizvođača i koji je posljednjih godina puno učinio da se okrupni proizvodnja krumpira u Lici, kažu da tako lošu godinu ne pamte ni poljoprivrednici ni oni koji su mirovinu dočekali u krumpirištima.

- Proizvodnja merkantilnog krumpira doživjela je fijasko, a nešto je bolja sjemenska proizvodnja jer je vegetacija bila ranije, kada je padala kiša. Suša nas je uništila. Donijela je i pojačani napad štetočina koje su oštetile mnogo krumpira namijenjenog za tržište i teško će se prodati.

Sušne godine se ponavljaju, ali ova je zaista bila katastrofalna. Mora se poraditi na projektu navodnjavanja, rekao je u očaju Nikola Vidaković, direktor PZ-a Lovinac koji je sa svojim kooperantima zasadio oko 800 tona krumpira na oko 90 hektara, a prinosi će se kretati oko 1500 tona.

I ove će se godine lički krumpir prodavati u velikim trgovačkim lancima.

Modernizirat će se pakiranje

Cijena će doseći rekord zbog poskupljenja repromaterijala, ali i manje proizvodnje koju je prouzročila suša. PZ Lovinac ove će godine dobiti licencu za Lički krumpir s Brižina, kako bi se zaštitili od krivotvoritelja koji pod tim imenom prodaju uvezeni krumpir. Darovnicom Ministarstva za regionalni razvoj modernizirat će se pakiranje, jer će se kupiti nova vaga i pakirnica kojom će se omogućiti pakiranja do 2,5 kg, što je tržišni trend.

Osim suše, krumpir im uništile i divlje svinje s Velebita

Ivan Balenović, proizvođač krumpira iz Gospića posadio je 15 hektara sjemenskog krumpira, dio i na području Medačkog džepa, na zemlji koja je razminirana. No, osim velike ljetne suše, urodu njegovih krumpira “stale su na put”, kaže, i divlje svinje s obližnjeg Velebita koje ove godine čine velike štete.


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate li u kojem bh. kraju su od "sirotinjskog jela" napravili gastronomski specijalitet? Nazivaju ga i Bogom danim za koze. Odakle god došli možete jesti "U matere". Uskoro reportaža #12bisera 🥬🥗🤗