Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICL Specialty Fertilizers
  • 25.11.2015. 10:35

Kvalitetna gnojiva ne poznaju granice!

Provozali smo se Hrvatskom, Srbijom i Slovenijom i kod proizvođača provjerili što je tako dobro u ICL SF gnojivima. Viši prinosi i više su nego dovoljan razlog dugogodišnje suradnje!

  • 2.924
  • 225
  • 0

Gnojiva nekada znana pod imenom Scotts, a danas ICL Specialty Fertilizers, možemo pronaći kod zadovoljnih korisnika diljem regije. Sa ICL-ovim predstavnikom za Istočnu Europu, Zoranom Salopekom, posjetili smo poljoprivredne proizvođače u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, a svi oni su se uvjerili u kvalitetu ICL SF gnojiva i zadovoljno pričaju o povećanju prinosa.

Priča započinje u poljima kod Zadra, gdje tvrtka PIK Vinkovci ima nasade kupusnjača i lubenice, a sugovornik nam je bio Ivan Simeunović, PIK-ov tehnolog.

U posjeti nasadima tvrtke PIK Vinkovci

"U idućoj godini planiramo oko 20 ha lubenice te 30 ha kupusnjača, a za gnojidbu ćemo koristiti ICL SF gnojiva Solinure i Agromaster. Kao i uvijek do sada, raditi ćemo prvo analizu tla, na temelju koje će nam ICL SF stručni tim napraviti preporuke za gnojidbu. Za lubenicu i rani kupus će ići kap po kap sa vodotopivim gnojivima Solinure, uz dodatak mikroelemenata, a kupusnjače ćemo raditi u kombinaciji konvencionalne NPK gnojidbe i Agromastera."

Kroz godine intenzivnih istraživanja i razvoja, znanja i novih partnerstva, Everris je doradio i poboljšao proizvode za fertigaciju, što je rezultiralo snažnom reakcijom biljaka. Tu dolazi linija gnojiva Solinure, gdje su u ponudi dva tipa gnojiva - Solinure FX za uzgoj na otvorenom te Solinure GT za plastenički uzgoj.

Ispod članka pogledajte fotogaleriju svih 13 proizvođača, mahom zadovoljnih ICL klijenata, kojima smo bili u posjeti na njihovim njivama i plastenicima!

Za otvorena polja i stakleničku proizvodnju

Solinure FX je nova inovativna linija gnojiva posebno namjenjena za fertigaciju na otvorenim poljima. Tradicionalno, Solinure FX proizvodi su poznati po dobrom odnosu uloženog i dobivenog jer sadrže sve potrebne komponente za ishranu biljke, tako da ovaj novi proizvod za fertigaciju na otvorenim poljima nije nikakva iznimka. Solinure GT proizvodi dostupni u 9 različitih formulacija su idealni za primjene u staklenicima i tunelima. Stvoreni su od čistih sirovih materijala te nude potpunu ishranu za usjeve. Formulacije imaju nisku ureu i pokrivaju osnovne potrebe magnezija (Mg) u biljci. Sve formulacije imaju mikroelemente koji su 100% kelirani kako bi osigurali odličan unos biljke, čak i pri lošim uvjetima tla. Solinure GT proizvodi ne sadrže kloride te održavaju minimalnu moguću količinu uree.

Jedan ne tako običan voćnjak visokih prinosa!

Nedaleko Zadra smo posjetili još jednog proizvođača koji, osim raznih povrtnih kultura, ima i proizvodnju bresaka i jabuka.

Darko u svom voćnjaku breskve

No to nije još jedna obična proizvodnja voća i povrća, već intenzivan uzgoj kultura. Drugim riječima, na površinu od 36 ha sade velik broj biljaka. Npr. kod kupusa sade 52.000 glavica po ha, što im donese 120 tona po ha. Ovim načinom uzgoja idu na izuzetno visoke prinose - do 120 tona jabuka po ha, 60 tona breskve po ha..

Ova obiteljska proizvodnja također usko surađuje sa tvrtkom ICL SF već dugi niz godina, a osim što rade intenzivan uzgoj, ova suradnja je posebna iz razloga što u svojim nasadima koriste isključivo Solinure vodotopiva gnojiva te Agroleaf power folijarna gnojiva, dakle bez osnovnih gnojiva.

"Za razliku od ostalih proizvođača koji provode osnovnu gnojidba, a vodotopiva dodaju isključivo kao dodatna, mi koristimo samo vodotopiva. Gnojiva su izuzetno visoke čistoće, visokog sadržaja mikroelemenata, imaju zakiseljavajući efekt, snižavaju pH vode i time povećavaju dostupnost mikro i makro elemenata. ICL SF je za cijelu našu proizvodnju napravio preporuku gnojidbe, s čime smo izuzetno zadovoljni, s obzirom na činjenicu da u regiji imamo najveće prinose. Intenzivan ugojni oblik, intenzivna gnojidba, intenzivna rezdiba tj. forsiranje visokih prinosa - to je naša formula za uspjeh.", govori nam Darko.

I kod najvećeg uzgajivača povrća u Sloveniji!

Marjan Jurečič u svom plasteniku paprika

U živopisnom slovenskom mjestu Podbočje smo posjetili Kmetiju Jurečič gdje nas je dočekao Marjan Jurečič, najveći proizvođač povrća u Sloveniji. U njegovim plastenicima i na njivama ćete naći preko 30 kultura - rajčicu, papriku, krastavce, krumpir, tikvice, kupus, salatu..

U ožujku je u svoje plastenike posadio papriku na ukupno 1.600 m2 gdje je napravljen pokus sa fertirigacijskim solima, a na temelju preporuka ICL SF stručnjaka, nakon analize tla i vode. Korišten je Solinure formulacija 20:20:20, 10:5:40 i 17:6:22, a ICL SF gnojiva pokazala su najbolje rezultate, radi čega su se odlučili za njihova gnojiva.

"Termine gnojidbe smo prilagodili ostatku svoje tehnologije i tehničkim mogućnostima i bili smo jako zadovoljni sa topivosti ICL SF gnojiva - dobili smo veći prinos biljaka - tako da svakako s njima namjeravamo ostvariti i daljnju suradnju.", govori Marjan.

Stižemo kod braće Nemanje i Nikole Vasiljevića iz Sremskih Mihaljevaca kod Pećinaca koji na 0,28 ha plasteničke proizvodnje sade rajčicu i zelenu salatu.
"Od samog početka bavljenja ovim poslom, surađujemo sa stručnjacima tvrtke Virginia d.o.o. iz Beograda, koji su generalni distributeri ICL gnojiva za Srbiju. Na njihovu preporuku koristimo Solinure GT1, koje je idealno za primjenu u staklenicima i plastenicima, idelan je za korištenje u fazi rasta i sazrijevanja ploda, kao i u zimskoj proizvodnji, što je slučaj kod nas. Kako bismo osigurali ravnomjeran nivo zastupljenosti kalija (K) u biljkama i kvalitet ploda, koristimo i Agromaster.", kaže nam Nemanja dok Nikola nadodaje: "Zadovoljni smo kvalitetom i vremenskim trajanjem samog gnojiva jer se ne ispire pa tako biljkama konstantno osigurava hranivo."

Plastenička proizvodnja - Duško Bajić

Svoj ICL SF put završavamo u Starim Banovcima gdje nas je dočekao Duško Bajić, također zadovoljan korisnik ICL SF gnojiva. Hvali požrtvovanost i dobru volju predstavnika Virginia d.o.o i dodaje: "Uzgajamo krastavce i rajčicu na 0,15 ha i koristim 15kg Solinure gnojiva tjedno za rajčicu u punoj sezoni. Prinosima i kvalitetom ploda, uz korištenje ICL SF gnojiva, smo i više nego zadovoljni."

Uskoro donosimo još dobrih priča sa našeg ICL SF putovanja, a do tada se za više informacija obratite ICL SF stručnjacima na jedan od niže navedenih kontakata!


Povezana biljna vrsta

Stočni kelj

Stočni kelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Fodder kale | Latinski naziv: Brassica oleracea (L.) convar. acephala (DC.) Alef. var. viridis L.+ var. medull

Stočni kelj najviše se uzgaja u Francuskoj, Engleskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Danskoj i Njemačkoj. Sadrži mnogo vrijednih hranjivih sastojaka, pa je vrlo vrijedna stočna hrana. U... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Stočni kelj


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]