Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba krumpira
  • 16.04.2017. 16:30

Krumpir odlično reagira na organska gnojiva

Krumpir je povrtna kultura koja je veliki potrošač hranjiva iz zemljišta. Veliki je potrošač kalija. Odlično reagira na gnojidbu organskim gnojivima.

Foto: pixabay.com
  • 26.999
  • 265
  • 0

Krumpir je kultura koja ima specifične zahtjeve prema hranjivima. Biljka krumpira ima slabo razvijen korijen, a velike gomolje za koje treba osigurati velike količine hranjiva. Osim toga, gnojidbu krumpira je potrebno prilagoditi razvojnim fazama biljke krumpira. Mnogi uzgajivači krumpira pribjegavaju dodavanjem enormnih količina gnojiva čime nanose više štete nego što je očekivana dobit.

Prekomjerno gnojene biljke krumpira podložnije su napadu štetnika i uzročnika bolesti, a gomolji brže propadaju.

Biljka krumpira ima različite zahtjeve prema pojednim gnojivima, mineralnim elementima, tijekom vegetacije. Krumpir ima velike zahtjeve što se tiče kalija, odnosno veliki je potrošač ovog elementa. Četiri kilograma krumpira iznese iz zemljišta 20g dušika, 45g kalija, 10g fosfora, manje količine bakra, bora, mangana.

Dobar izbor su organska gnojiva

Vrlo dobro reagira na gnojidbu organskim gnojivima. Ova gnojiva pobojšavaju kvalitetu zemljišta i sadrže sve potrebne tvari i hranjiva: dušik, kalcij, kalij, fosfor, mangan, sumpor i druge elemente. U zemljištu dolazi do raspadanja organskih gnojiva što povećava sadržaj CO2 u zemljištu što pozitivno utječe na razvoj i rast gomolja.

Ukoliko se neposredno prije sadnje u zemljište dodaju gnojiva bogata borom i manganom, to će povećati sadržaj vitamina C u gomoljima.

Kao gnojivo za krumpir odličnim su se pokazali: pepeo drveta, gnojivo od koprive, kokošji gnoj, gnoj od gaveza, goveđi stajnjak, kompost, kompostni čaj, glistinac, mikrobiološka i druga gnojiva.

Krumpir odlično reagira na dodavanje pepela tijekom sadnje. Pepeo drveta sadrži fosfor, kalij, kalcij i druge elemente.

Ne dodavati svježi stajnjak

Kokošji stajnjak je bogat dušikom, ali i drugim elementima i hranjivima. Radi se o vrlo koncentriranom hranivu koje je potrebno otopiti u vodi i pripremiti po ranije napisanom receptu. Na svaki grm dodaje se po 1l ove otopine. Ne dodavati svježi kokošji gnoj jer može dovesti do propadanja biljaka - spalit će biljke.

Gnojivo od koprive je još jedno odlično gnojivo na koje krumpir dobro reagira. Ukoliko se ovo gnojivo primjenjuje folijarno, pozitivno utječe na cjelokupnu biljku i povećava njenu otpornost. Kopriva se može koristiti i kao malč. Njene žarne stanice smetaju krumpirovoj zlatici prilikom izlaska iz zemlje i vraćanja. Zbog toga će se manje zadržavati na zemljištu koje je malčirano koprivom.

Gnojivo od gaveza je bogato sadržajem kalija. Uz kalia, sadrži i druge hranjive tvari i minerale. Budući da je krumpir veliki potrošač kalija, on izuzetno dobro reagira na primjenu ovog gnojiva.

Stajnjak treba dovoljno odstajati, jer svjež stajnjak doprinosi širenju bolesti i pojavi truleži.

Pripaziti na količinu gnojiva koje se dodaje

Kameno brašno je samljeveni kamen, najčešće granit i bazalt. Ova gnojiva imaju visok sadržaj kalija, silikata, magnezija i fosfora, što povoljno utječe na formiranje i razvoj krtola.

Gnojidba krumpira se izvodi nekoliko puta tijekom vegetacija i trebamo uskladiti rast i razvoj biljke krumpira i gnojidbe. Ovisno o kvaliteti zemljišta, polovina hranjiva se može dodati u predsjetvenoj pripremi zemljišta, prvenstveno organska gnojiva i stajnjak. Preporučuje se da nekoliko tjedana prije sadnje krumpira dodamo zelenu gnojidbu koja će poboljšati strukturu zemljišta i njegov sastav.

Nakon nicanja biljke krumpira, oko dva tjedna poslije nicanja, dobro je pognojiti gnojivom koje je bogato dušikom i koje će intenzivirati porast nadzemne mase (cime). Visoke količine dušika će intenzivirati stvaranje zelene mase, odložit će zametanje gomolja i cvjetanje, gomolji će ostati sitni. U ovu grupu gnojiva ubrajamo: gnojivo od koprive, kokošje gnojivo.

Pravilna gnojidba = visok prinos

U fazi stvaranja pupoljaka i zatvaranja redova dodaju se gnojiva bogata kalijem, dok se u fazi cvjetanja dodaju gnojiva bogata fosforom. Kalij je element koji ima utjecaj na kvalitetu i prinos gomolja, smanjuje osjetljivost na ozljede i gnječenje, utječe na pojavu tamnjenja i kvalitetu i dužinu čuvanja gomolja krumpira. Fosfor utječe na ranije zametanje gomolja i njihov razvoj.

Rane sorte su zahtjevnije u pogledu gnojenja nego kasnije. Gnojivo koje se dodaje ranim sortama treba biti u pristupačnom obliku kako bi ga biljke krumpira što lakše usvojile.

Pravilno ishranjen i pognojen, krumpir će dati i visok prinos kvalitetnih gomolja koje se mogu duže čuvati u skladištu.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Gnojidba Dušik Kopriva Kokošji gnoj Kalij Krtola Plod Organska gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]