Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krumpira
  • 02.07.2022. 09:00

Krumpir i ambrozija - dobitna kombinacija protiv zlatice?

Može li i sjetva biljaka čiji miris zlatica ne podnosi pomoći u njenom suzbijanju?

Foto: Bojan Kecman
  • 2.495
  • 208
  • 0

Vjerujete li da krumpir može rasti uz ambroziju, i to uz puno ambrozije? Mnogi nisu vjerovali, kao ni autor ovih redaka. Posebice ako tome dodate da se sve odvija na njivi na kojoj se do prije pet godina, po ekološkim principima, uzgajala malina, a nakon toga - ništa.

Skoro sav krumpir niknuo

Dvije stotine kvadrata nalazi se pod crvenim i bijelim krumpirom čija je sadnja obavljena u drugoj polovici travnja. Zemljište je mrvičaste teksture jer je, prije sadnje, obavljeno duboko oranje, tanjuranje i frezanje. Nije korišteno nikakvo gnojivo, stajnjak, organski peletirani stajnjak i mineralno gnojivo, a on nije okopavan ni zagrnut.

Svaka biljka ima zdrav list

Unatoč tome klijavost je bila skoro 100 posto i mnoge stabljike su već u fazi cvjetanja.

Oko stabljika, zbog neokopavanja, nalazi se prava šuma korovskih biljaka i naročito ambrozije. Međutim, svaka biljka krumpira ima zdrav list i što je najzanimlijvije, ni na jednoj se ne može primjetiti krumpirova zlatica, Leptinotarsa decemlineata, koja spada u najvažnije štetnike ove biljne vrsta.

Ambrozija "sakrila" miris 

Samo nekoliko metara dalje nalazi se polje krumpira koje je zagrnuto slamom nakon sadnje i posipano pepelom protiv zlatice. Ipak, mnoge stabljike su napadnute, a na velikom broju njih, došlo je do potpunog golobrsta stabljika oko kojih nema korovskih trava. Postavlja se pitanje zašto je došlo do ovakve situacije? Vrlo je moguće da je ambrozija jednostavno zamaskirala miris krumpira.

Golobrst stabljika oko kojih nema korovskih trava

Zlatica je blizu biljaka, ali ne može osjetiti njen miris, iako ima stabljika krumpira koje su iznad ambrozije i počele su cvjetati. Činjenica je da još ima vremena da zlatica pređe na cimu, naročito u slučaju jačeg vjetra, jer je poznato da prelazi velike udaljenosti u potrazi za ovim povrćem, ali je u prethodnom periodu bilo i takvih vremenskih prilika tako da, po svemu sudeći, ambrozija ima odlučujuću ulogu u nenapadanju stabljika koje su brlo blizu napadnutim biljkama.

Ne podnosi neke biljke

Zlatica je izuzetno agresivan štetnik i može uništitii cijelo krumpirište tako da odsustvo napada u nekoliko metara razmaka govori o tome da bi možda bilo dobro da se, prilikom uzgoja ovog povrća, uz stabljike uzgajaju neke biljke čiji miris zlatica ne podnosi ili zbog kojih ne može osjetiti krumpir. Poznato je da su takve biljke hren, kamilica, crveni luk i grah, pa i kopriva, tako da bi njihova sjetva u većem broju oko stabljika, mogla smanjiti ili čak potpuno spriječiti napad zlatica.

Što se tiče prinosa nema osnove da se tvrdi da bi sjetva drugih biljaka, koje bi služile kao repelenti, djelovala na njegovo smanjenje. Poznato je da je zlatica vrlo otporna na insekticide i da brzo razvija otpornost na aktivne tvari tako da nije dobro da se uzastopno koriste isti.

Koje biljke štite usjev krumpira?

Najlakše je, naravno, u zemljama u kojima je nema, kao što je Izrael. Zlatica u ovoj zemlji spada u karantenske štetnike i teško onom tko je pokuša unijeti u zemlju. Kazne zatvorom su drastične. S obzirom na to da nismo takve sreće, a i zbog činjenice da se sve više smanjuje upotreba insekticida u njenom suzbijanju, ostaje nam da se na razne načine borimo protiv ovog štetnika, a koji će u što manjoj mjeri narušavati životnu sredinu.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Ambrozija Repelenti Izrael Krumpir Krumpirova zlatica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]