Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiseli Krastavci
  • 03.07.2018. 07:30

Krastavci - ukiseliti ili zamrznuti? Može oboje!

Krastavci su jedan od sinonima za zimnicu. Postoje brojni recepti za kisele krastavce koji se razlikuju po marinadi i začinima koji se dodaju tijekom pripreme.

Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company
  • 7.103
  • 265
  • 2

Teško je zamisliti zimnicu bez krastavaca. Ovo povrće tijekom ljetnih mjeseci možemo zamrzavati ili kiseliti. Važno je da odaberemo zdrave plodove bez znakova oštećenja ili simptoma bolesti.

Zamrzavanje krastavaca

Zamrzavanje krastavaca nije tradicija u pripremi zimnice, ali sve više mlađih domaćica zamrzava krastavce za salatu tijekom zime.  Plodove krastavaca potrebno je dobro oprati, osušiti i nasjeći na tanje kolutiće. Ovisno o starosti plodova možemo ih oljuštiti ili ostaviti neoljuštene. Kao začin koristi se kopar ili mladi listovi borača. Listove kopra oprati, odvojiti s drškica i ostaviti da se prosuše.

Nasječene kolutiće krastavca pakirati u manje posudice. Prilikom pakiranja krastavce dobro pritisnuti. Kopar ili borač staviti po površini. Posudice dobro zatvoriti. Ovako zamrznut krastavac može se čuvati maksimalno 6 mjeseci.

Kada tijekom zime uzmemo posudice sa zamrznutim krastavcima kopar i borač zdrobimo po površini prije nego se odmrznu. Ove krastavce možemo pomiješati s marinadom ili jogurtom.

Kiseljenje krastavaca za zimu

Tradicionalno se krastavci kisele za zimu. Možemo ih kiseliti same ili u kombinaciji s drugim povrćem. Razlikujemo dva načina kiseljenja:

  1. kiseljenje u slanoj vodi i
  2. kiseljenje u otopini octa.

Kod kiseljenja u slanoj vodi tijekom procesa fermentacije nastaje mliječna kiselina koja štiti krastavce od kvarenja. U procesu kiseljenja dolazi do promjene boje i okusa plodova krastavaca. Najčešće se krastavci kisele u kombinaciji s koprom, češnjakom, sušenim listovima i biberom u zrnu. U teglu se stave začini i plodovi krastavca, sve se zalije s marinadom koju smo pripremili od vode, šećera, soli i octa.

Ukiselite povrće na prirodan način

Na isti način se pripremaju i kiseli krastavci sa začinima. Kod pripremanja ovakvih krastavaca u teglu se pored uobičajenih začina dodaju glavice luka vlasca, komadići korijena hrena, listići estragona, čubra.

Slatki krastavci s đumbirom

Za pripremu krastavaca po ovom receptu potrebno nam je:

  • 1,25kg krastavaca,
  • 50g soli,
  • 150ml đumbira u sirupu,
  • 0,35l vinskog octa,
  • 0,5kg šećera i
  • 1/8l vode.

Plodove krastavca dobro oprati i oguliti. Plodove prepoloviti poprijeko i uzduž. Zatim odstraniti unutrašnji mekani dio sa sjemenkama, a preostali dio nasjeći na kriškice debljine 2cm i posoliti. Ostaviti da stoje usoljeni 3h. Nakon toga vremena usoljene krastavce ocijediti od suvišne vode.

Pripremiti marinadu od đumbirovog sirupa, šećera i vode koje dobro izmiješamo i lagano zagrijavamo do ključanja.

Pripremljene krastavce zajedno s nasječenim đumbirom iz đumbirovog sirupa poredati u teglice i zaliti vrelom marinadom. Teglice dobro zatvoriti. Najbolje je ovako pripremljene krastavce pakirati u male teglice čiji ćemo sadržaj po otvaranju brzo potrošiti.


Tagovi

Kiseli krastavci Zimnica Zamrzavanje krastavaca Krastavci Đumbir Fermentirana zimnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]