Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba krastavaca
  • 23.05.2018. 12:00

Krastavci su neobrani - Hrvati preskaču Austriju i zbog veće plaće odlaze u Njemačku

Austrijski poljoprivrednici muku muče s nedostatkom radnika iz istočne Europe jer oni zbog veće plaće odlaze sezonske poslove obavljati u Njemačku.

Foto: Pixabay/Gene_S
  • 1.979
  • 99
  • 1

Ovogodišnji urod krastavaca u Austriji, kojega njihovi poljoprivrednici masovno uzgajaju je ugrožen. Nisu u pitanju vremenske neprilike, najezda štetonika ili niska otkupna cijena. Razlog zbog kojega će dio krastavaca ostati neobran je to što radnici iz istočne Europe, prvenstveno Hrvatske, Bugarske i Rumunjske za poslom idu u Njemačku, gdje su dnevnice puno veće. Nedostatak radnika bilježi se u poljoprivrednim kompanijama diljem Austrije, piše austrijski Die Presse

"Ove godine ćemo ubrati 1.000 tona krastavaca manje, odnosno 15 posto manje nego što bismo željeli. Pod velikim smo pritiskom, no berba iduće godine je zaista u opasnosti i mogla bi propasti", rekao je Klaus Hraby, izvršni direktor austrijske kompanije Efko, dodajući kako samo njegovoj firmi koja posluje u Gornjoj Austriji nedostaje najmanje 250 berača krastavaca. 

Svake godine Ministarstvo za socijalna pitanja dodjeluje kvotu sezonskih radnika iz zemalja koje nisu članice EU. Problem je u tome što je kvota svake godine sve manja, a prednost se daje radnicima koji dolaze iz zemalja EU. Ove je godine odobrena kvota od 2.510 radnika što je barem 700 njih premalo

Istovremeno, građani iz istočnih zemalja EU, Hrvatske, Bugarske i Rumunjske koji su do sada radili na sezonskim poslovima u poljoprivredi, u Austriji, radije idu u Njemačku, i to zbog bolje dnevnice. Primjerice, u berbi šparoga u Njemačkoj radnik će dobiti 9 eura po satu dok će u Donjoj Austriji dobiti 6,3 eura. Razlog više cijene u Njemačkoj je taj što njemački poljoprivrednici ne moraju radnicima platiti nikakve naknade za dopust, osiguranje ili 13. i 14. plaću. To rezultira višom neto plaćom u odnosu na Austriju. 

Osim povrćarstva, ovaj će se problem odraziti i na voćarstvo. Postavlja se pitanje: tko će brati jabuke u Tirolu, šparoge, jagode i grožđe u Donjoj Austriji. Gdje god treba puno ruku, poljoprivrednici su pod pritiskom. Pa tako u regiji Marchfeld nedostaje petina radnika za berbu šparoga, tim više što ih ove godine ima više nego inače. 


Tagovi

Berba krastavaca Posao u Njemačkoj Posao u Austriji Sezonski posao


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.