Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Čepinski kupus
  • 20.07.2017. 13:30

Kraj lažiranju - čepinski kupus s jamstvenim žigom!

Udruga "Čepinski kupus" ishodila je pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Jamstveni žig za čepinski kupus, koji će moći koristiti samo uzgajivači s područja administrativne granice općine Čepin. Ujedno, samo oni mogu iz autohtonog sjemena proizvoditi i prodavati čepinski kupus!

Foto: Facebook/
  • 2.080
  • 144
  • 0

Udruga "Čepinski kupus" na dobrom je putu očuvanja autohtonosti sjemena čepinskog kupusa. Naime, pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo ishodili su Jamstveni žig za čepinski kupus koji će moći koristiti samo uzgajivači s područja administrativne granice općine Čepin. Ujedno, samo oni mogu iz autohtonog sjemena proizvoditi i prodavati čepinski kupus.

"Neke od sorata koje se trenutačno pojavljuju na tržištu prodavači zbog kvalitete i cijene deklariraju kao čepinski kupus. Međutim, nisu sve sorte nastale iz našeg autohtonog sjemena. Zbog toga smo povukli ovaj potez kako bi se zaštitila sama kupusnjača, OPG-i koji proizvode čepinski kupus te stvorila nova radna mjesta", rekla je predjednica Udruge Lara Liović.

Lara Liović s ministricom Žalac

Udruga "Čepinski kupus" ima i dodatne planove. Prije svega, plan im je izgraditi halu za kiseljenje gdje bi ostvarili novu tržišnu nišu, a to je, kaže, da je čepinski kupus najbolji za kiseljenje i motanje sarme.

Oznaka geografskog podrijetla i izvornosti

"Želja nam je da iza imena stoji i kvaliteta. Dosta je bilo prekupaca koji su prodavali neku drugu sortu pod nazivom "Čepinski kupus", naglasila je predsjednica dodajući da su istražujući došli do spoznaje da se kupus u Čepinu spominje još za Požeškog Sandžaka, za vrijeme Osmanlija. Čepinčani su porez najviše plaćali u kupusu.

"U suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom poslali smo na analizu i svježi i kiseljeni kupus te su pronađene doktorske disertacije, jedna iz Splita 1953. godine, druga u Zagrebu 1975. gdje se nabrajaju kupusnjače koje rastu na području Hrvatske. Tu je varaždinski, ogulinski, čepinski, sinjski... No neki od njih tek trebaju napraviti korake poput nas ili poput varaždinskog koji je već dobio oznaku geografskog podrijetla i oznaku izvornosti. Mi smo na tom putu", navela je Lara dodajući da imaju prednost što je Hrvatska u EU pa im je puno lakše nego onima koji su se niz godina borili s pravnim barijerama.

"Čepinski kupus kao sjeme nije ničije vlasništvo. Ono je naprosto autohtna sorta. Udruga je osnovana da bi se ljudi okupili, a Općina Čepin, kao administrativna jedinica, je jedino logično rješenje da zaštiti ime. To je jedan oblik sigurnosti proizvođačima. Nema više prodaje pod lažnim imenom", zaključila je Lara Liović i objasnila specifičnosti čepinskog kupusa: on je manji, mekanog korijena, zelenkasto plave glavice, prema korijenu žućkaste boje i lako se kiseli. Kasno se bere, krajem listopada i kad s njim motate sarmu nema pucanja.

Foto: Facebook/Udruga Čepinski kupus


Tagovi

Čepinski kupus Zaštita Jamstveni žig Lara Liović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]