Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Batat
  • 23.08.2020. 10:30

Kraj kolovoza je pravo vrijeme za vađenje batata

Za njega je najvažnije da tijekom proizvodnje, biljke budu opskrbljene dovoljnom količinom vode, da imaju dosta svjetlosti i odgovarajuću temperaturu zraka i zemlje.

Foto: Depositphotos/likephotoman
  • 11.979
  • 436
  • 0

Puno je uzgajivača koji su po prvi put ove godine posadili i batat - slatki krumpir pa ne znaju kako i kada se bere ova povrtna vrsta. Svoju popularnost duguje bogatom sadržaju proteina, mineralnih tvari, a zbog niskog glikemijskog indeksa odličan je kao hrana za dijabetičare.

Krenuti s vađenjem kad listovi požute

Na termin berbe najveći utjecaj imaju vremenske prilike tijekom perioda uzgajanja. Za njega je najvažnije da tijekom proizvodnje, biljke budu opskrbljene dovoljnom količinom vode, da imaju dosta svjetlosti i odgovarajuću temperaturu zraka i zemlje. Uz ovako osigurane uvjete, gomolj batata bit će spreman za berbu već poslije 100 dana od sadnje. Za neke sorte taj period je duži i može biti do 120 ili 130 dana.  Većina gomolja je tada veličine oko 150 grama.

 Batat - slatki krumpir koji nije krumpir

Prvi znak da možemo vaditi batat je promjena boje listova, odnosno kada oni počinju žutjeti. Gomolji se mogu vaditi od kolovoza do listopada, odnosno do pojave mraza.  Niske temperature mogu rezultirati njihovim propadanjem jer se radi o toploljubivom povrću. Treba znati da će se oštećenja javiti već na 7°C, a da oni propadaju i smrzavaju na temperaturi od -1°C.

Ovaj krumpir neće ostati zaštićen od niskih temperatura i pored toga što je u zemlji. Ako je najavljen mraz, a nismo ga izvadili, potrebno je odsjeći nadzemni dio kako bismo spriječili da proces smrzavanja zahvati čitavu površinu. Manje gredice se mogu prekriti sijenom, slamom, agrotekstilom. Što je moguće prije krenuti s vađenjem.

Spriječite oštećenja tijekom skladištenja

Najbolje je to obaviti po oblačnom danu jer je osjetljiv na sunce. Ako se vađenje slatkog krumpira obavlja po sunčanom danu, izvađene usjeve treba prekriti kako bi se spriječila oštećenja koja tijekom skladištenja mogu dovesti do propadanja. Pokožica ploda je tanka i lako puca. Na mjestima s povredama od vađenja i od raznih udarca, može doći do curenja mliječne tekućine koja je ujedno i pokazatelj da je gomolj u fazi tehnološke zrelosti.  Ukoliko su ozljede manje, one će zarasti tijekom procesa sušenja. Povrće s većim oštećenjima potrebno je što prije upotrijebiti.

Prilikom vađenja, gomolji se samo očiste i ostave u tankom sloju dva do tri sata, kako bi se površina prosušila. Prilikom manipulacije s njima, treba izbjegavati bacanje i oštećivanje povrća. Sljedeća dva tjedna batat sušite u prostoriji koja je suha i tamna.

Prosušen slatki krumpir spremiti u drvene gajbice, papirnate ili mrežaste vrećice. Za skladištenje odabrati tamnu i suhu prostoriju jer je vlaga glavni neprijatelj ovoj povrćarskoj vrsti. Previše vlažnosti dovodi do brze pojave truljenja gomolja. U dobrim uvjetima one se mogu čuvati više od pola godine.


Tagovi

Berba batata Gomolj batata Vađenje batata Slatki krumpir Skladištenje batata


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]