Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita biljaka
  • 05.08.2020. 09:00

Koje su prednosti okvašivača prilikom zaštite usjeva?

Okvašivač nema fungicidno, herbicidno niti insekticidno djelovanje, ali uz primjenu preparata s ovim osobinama, pospješuje njihovu aplikaciju i aktivnost. U tekstu saznajte kako.

Foto: JumpStory
  • 608
  • 54
  • 0

Iako je uloga okvašivača u zaštiti bilja dobro poznata, njegova primjena u praksi nije puno zastupljena kod pojedinih poljoprivrednih proizvođača. Zato želimo ovim tekstom obnoviti gradivo i podsjetiti na njegov značaj, ali i ukazati na prednosti primjene.

Zadržati preparat što duže na listu

Okvašivač je sredstvo koje nema insekticidno, fungicidno niti herbicidno djelovanje, ali uz upotrebu preparata s navedenim osobinama pospješuje njihovu aplikaciju i aktivnost. U zaštiti bilja svrstava se u pomoćne preparate čija upotreba dovodi do bolje iskorištenosti samog pesticida. Ova sredstva produžavaju efektivni vijek folijarno apliciranih pesticida i gnojiva, istovremeno štiteći biljke od ispiranja, kao i mogućih gubitaka prilikom kiše. Također je njegova primjena poželjna prilikom navodnjavanja, a štiti i od isparavanja i fizičke abrazije. Iz tog razloga, prilikom folijarne primjene zaštitnih sredstava, preporučuje se upotreba sitnijih dizni prskalice da bi se aplikacija odvijala u vidu magle ili orošavanja.

Osnovna uloga ovog sredstva ili "ljepila", kako se popularno naziva u narodu, je da se primijenjeni preparati što duže zadrže na listu, te da im se produži djelovanje, ali i da im učinkovitost bude veća.

Obavezna primjena na biljkama s voštanom prevlakom

Postoje određeni usjevi kod kojih je primjena okvašivača neizostavna, a riječ je o onom povrću koje ima voštanu prevlaku kao što su: repe, luk, kupus i ostale kupusnjače jer bi u suprotnom pesticid brzo skliznuo s takvog lista. Zatim, obavezna je upotreba ovog sredstva kod folijarnih herbicida, osim kod onih sredstava koja već u sebi sadrže okvašivač kao što je na primjer herbicid Laudis.

Također, neophodna je njegova upotreba kod suzbijanja pepelnice na jabuci, zatim kod tretiranja biljaka s izraženim dlakavim listovima, kod suzbijanja insekata u fazi ličinke koje formiraju paučinaste zaperke, kao i pri suzbijanju kukaca s hitinskim omotačem, te kod uništavanja grinja, kruškine buhe na voću... 

Na tržištu postoji veliki broj okvašivača, ali većina njih nisu univerzalni. Pojedini su registrirani samo za kombiniranu upotrebu s herbicidima i na ovo posebno treba obratiti pažnju pri odabiru sredstava.


Tagovi

Zaštita biljaka Poljoprivredni proizvođači Primjena okvašivača Iskorištenost pesticida Neizostavna primjena Suzbijanje pepelnice


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.