Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 13.03.2023. 07:30

Koje sorte luka se najčešće sade u proljeće?

Rana proljetna sadnja lučica daje najbolje rezultate. Najpoznatije sorte su forum, sturon i Red Baron

Foto: Depositphotos/ PiterKrig
  • 3.941
  • 231
  • 0

Proljetna sadnja crvenog luka se obavlja od kraja veljače do sredine travnja, ovisno o klimatskim uvjetima. Postoje razne sorte koje se razlikuju po dužini vegetacije, obliku glavice, boji pokrovnih i unutrašnjih listova, brzini sušenja, okusu, dužini čuvanja, namjeni.

Sadnja se obavlja kada temperatura u proljeće dostigne 12ºC.

Pred nama je sadnja crvenog luka - koji su dobri predusjevi?

Lučice imaju veći sadržaj vode od češnjeva češnjaka i zbog toga su osjetljivije na izmrzavanje.

Forum za svježu potrošnju i kuhanje

Forum je rana sorta za proizvodnju glavice i mladog luka. Vegetacija traje 90 dana. Glavice su čvrste, okrugle, a odlikuju se srednje ljutim okusom. Vanjski listovi su slamnato žute boje. Koriste se za svježu potrošnju i kuhanje.

Daje visok prinos u dobrim uvjetima uzgoja. Odlikuje se manjim formiranjem cvjetnih stabala. Poslije berbe kratko se suši, jer je vrat tanak. Dobro se čuva u ljetnim mjesecima. Posađen početkom ožujka za vađenje dospijeva već u lipnju. 

Sadi se kada temperatura dostigne 12ºC (Foto: Deposithphotos/zlaja)

Srednje rani sturon

Sturon je nizozemska sorta s izduženim, krupnim glavicama, težine oko 160 g. Ovojni listovi su zlatnožuti, a boja unutrašnjih listova je bijela. U gastronomiji se najčešće koristi za pripremu kuhanih jela. Ima slatkasto oštar okus i veoma je sočan. Sadrži dosta šećera što mu omogućava da je namirnica za jela gdje je potrebno karamelizirati luk.

Srednje rana sorta koja je otpornija na biljne bolesti. Nije sklon formiranju cvjetova. Lučice se sade na dubinu do 5 cm, a razmak se kreće od 10 do 30 cm.

Ljubičasti Red Baron

Najznačajnija sorta crvenog luka s ljubičastom bojom glavica je Red Baron. Odlikuje se blagim okusom i ugodnom aromom, jer imaju manji sadržaj sumpora. Glavice su okrugle, a prosječna težina se kreće od 60 do 150 g. U gastronomiji je vrlo cijenjen i često se koristi u svježem stanju za pripremu salata, sendviča, jela koja se kratko termički obrađuju. Zbog lijepe obojenosti koristi se i za dekoraciju.

Sadi se u proljetnom periodu na međuredni razmak od 15 cm, a razmak u redu se kreće između 10 do 15 cm. Vegetacijski period traje 90 do 105 dana, odnosno tri mjeseca. Prilagodljiv je različitim uvjetima uzgoja. U sušnom periodu zahtijeeva zalijevanje. Sa 1 m² može dati prinos od 2,5 do 3 kg. Ne voli prevlažno zemljište, jer u takvim uvjetima dolazi do pucanja glavica. Suši se u sjeni kako ne bi došlo do pregrijavanja. Ima dobru sposobnost čuvanja.


Tagovi

Sorte crvenog luka Red Baron luk Forum luk Sadnja crvenog luka Sturon luk


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]