Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja luka
  • 09.03.2023. 07:30

Pred nama je sadnja crvenog luka - koji su dobri predusjevi?

Prilikom kupovine pregledajte lučice, od njihove kvalitete ovisi uspjeh uzgoja. Kupite ga na vrijeme!

Foto: Depositphoto/53tinakamelina.gmail.com
  • 6.876
  • 362
  • 0

Pred nama je sadnja crvenog luka, najčešće vrste iz porodice lukova koju uzgajamo u vrtovima. Obavlja se kada nastanu povoljni vremenski uvjeti. Odgovara mu nešto toplije zemljište nego češnjaku.

Kako ga posaditi?

Dobri predusjevi su: grašak, grah, kupus, tikvice i druge povrtne vrste. Često se sadi u združenom usjevu s mrkvom koja svojim mirisom tjera lukovu muhu. Sorte mogu imati različit vegetacijski period od 90 do 180 dana. Minimalna temperatura za klijanje i nicanje je 3ºC, dok se optimalna kreće od 12 do 25ºC. Površina treba biti osunčana, a zemlja drenirana. Međuredni razmak se kreće od 15 do 25 cm, dok je u redu oko 8 cm.

Razmak može biti manji ako ćete brati mladi luk (Foto: Depositphoto/NataFrank)

Obratite pažnju na sadni materijal

Odaberite odgovarajuće sorte koje želite uzgajati. Rana kupovina će vam dati veći izbor, a često se događa da za krajnje termine sadnje lučica nema u ponudi.

Prilikom kupovine dobro ih pregledajte. Trebaju biti odjevene u listove omotače koji su sjajni i suhi.

Ne smiju biti mokre ili da na njima uočite promjene boje nastale zbog djelovanja vlage. Mekani, vlažni, truli komadi u pakiranju znak su da ga ne kupujete. Ne smiju biti ni smrežurane sa zelenim listovima. To je siguran znak da su hranjive tvari usmjerene na razvoj listova, korijen je slab. Kada ih koristimo za sjetvu glavice će ostati male. Kada nemaju listove omotače, odnosno kada su gole, podložne su brzom isušivanju, truljenju i napadu štetnika. Korijen treba biti očuvan, a dno luka cijelo.

Idealni uvjeti za čuvanje je temperatura od 10 do 15°C i vlažnost zraka od 70 do 75 posto.

Sitne lučice, promjera manjeg od 1,5 cm se ne preporučuju. One imaju manji potencijal, sadrže manje hranjivih tvari. Odlikuju se sporijim rastom, a daju sitnije glavice. Idealna veličina je promjera 2 cm. One najmanje idu u sjeme, što nije slučaj s krupnim komadima oko 2,5 cm i većim. Najkrupnije će dati više listova.


Tagovi

Crveni luk Sadnja crvenog luka Lučice Sadnja lučica Proljetna sadnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]