Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 02.07.2022. 12:00
  • Vukovarsko-srijemska, Vrbanja

Koje je optimalno vrijeme u danu za sadnju kupusa?

Ako je biljka posađena pri visokim temperaturama i nema dovoljno vode dolazi do slabljenja turgora i biljka vene, kaže mlada agronomistica na čijem se gospodarstvu proizvede 50 tona kupusa.

Foto: Printscreen
  • 1.231
  • 173
  • 0

Mlada obitelj Marić na jednom je hektaru posadila 37 tisuća biljaka. Na jesen očekuju urod od 50 tona kupusa i unatoč velikim poskupljenjima u proizvodnji ne strahuju za tržište. Ovo im je četvrta godina sadnje za redom, a do sada je svaka bila i više nego isplativa.

"Sadimo jesenski kupus za kiseljenje, zadovoljni smo, rasada nam je uspjela, bio je jako dobar porast, ponik, krenuli smo u presađivanje. Temperature su jako visoke, pa zalijevamo da se što više plodova primi“, kaže Ivan Marić iz Vrbanje, općine smještene na jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije.

Unatoč velikim vrućinama ova obitelj poduzela je sve što je u njihovoj moći da spasi svoj mukotrpan posao. Ušli su u polje posaditi kupus, u optimalno vrijeme.

Kupus treba saditi u popodnevnim satima

Iako rade uz pomoć sadilice, ljudske ruke su ipak te koje će dati točku na i – one jamče da će s jeseni dobro uroditi svaka glavica kupusa. 

"List je tanak, nije žilav, što je jako bitno jer mu ne treba puno da se skuha, a to je sve karakteristika za dobru sarmu i za dobar kupus za kiseljenje", priča mlada poljoprivrednica Mirna Marić.

Sadnja nije potpuno ručna, imaju i trakore, ali ponavljaju, bez ljudske ruke nema ništa. Radne snage im ne nedostaje, ljudi im se uvijek vraćaju.

Radnika za sadnju kupusa srećom ne nedostaje.

Iskustvo ih je, kažu Ivan i Mirna, naučilo da nikada ne sade kupus u jutarnjim već u poslijepodnevnim satima.

"Ako je biljka posađena na visokim temperaturama i nema dovoljno vode dolazi do slabljenja turgora i biljka vene. Stoga nam se bolje pokazalo saditi popodne iza 3, 4 sata kada temperature padaju, to smo naučili iz iskustva“, kaže ova diplomirana agronomistica koja vodi računa o svim detaljima vezano za uzgoj, gnojidbu, sjetvu i berbu, dok Ivan vodi računa o financijama i cijenama u proizvodnji, koje su dvostruko skuplje u odnosu na proteklu godinu.

Sve prodaju na kućnom pragu

Sreća je njihova što uzgajaju povrće koje brzo dođe od polja do stola, pa nemaju potrebe za skladištenjem ove kulture, jer je činjenica da u ovom, poljoprivredno bogatom kraju, još uvijek ne postoje skladišni kapaciteti.

Marićevi sade tek jednu sortu kupusa (BRAVO) jer se pokazalo godinama unazad da kvaliteta uroda nije upitna, osobito kada povrtlari poput njih koriste sustav navodnjavanja, a biljka je ovo kojoj nikada nije dosta vode.

"Skladište ne trebamo, jer sve prodamo na kućnom pragu i kad ga naberemo on sutra odmah ide na tržište. Znali smo nabrati po 3 do 4 tone dnevno i to nestane, a do desetog mjeseca smo već premoreni i što se prije riješimo kupusa to nam je draže“, kaže Mirna. 

Ulaganja u mehanizaciju su nužna

Kupus nije jedina kultura koju uzgajaju, pa ipak žele napraviti halu za skladištenje i to uz pomoć europskih fondova. Pripremaju dokumentaciju za natječaj Programa ruralnog razvoja preko koje mogu ostvariti 70 posto bespovratnih sredstava.

Već su iskoristili sredstva mjere 6 za mlade poljoprivrednike, na natječaju lokalne agencije za razvoj Vjeverica dobili su 70 posto potpore, a od Općine Vrbanja 50 posto sredstava za unaprjeđenje proizvodnje.

Svjesni su da moraju ići u korak s vremenom, opremiti se strojevima i mehanizacijom, kako bi svake godine, kao što planiraju ove, ubrali 50 tona kupusa na svojim njivama. Nadaju se i dobroj prodajnoj cijeni koja bi na jesen trebala opravdati sva dvostruko skuplja ulaganja.

Pogledajte više u video prilogu:


Fotoprilog


Tagovi

Sadnja kupusa Turgor Radna snaga Mirna Marić Ivan Marić Lokalna agrencija za razvoj Vjeverica Program ruralnog razvoja Općina Vrbanja Mladi poljoprivrednici


Autorica

Helena Kostić

Više [+]

Novinarka emisije Brazda.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!