Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 07.12.2021. 18:00

Koje je najprofitabilnije povrće za uzgoj tijekom zime?

Uzgoj povrća tijekom zime može biti vrlo profitabilan. Zelena salata, rotkvice, mladi luk, mizuna su samo neke vrste koje se uzgajaju u plastenicima, a tražene su na tržištu.

Foto: Depositphotos/dimitrova
  • 1.371
  • 95
  • 2

Proizvodnja povrća u zimskom razdoblju može biti vrlo uspješna i profitabilna. Najvažnije je da odaberemo odgovarajuću vrstu i osiguramo plastenik koji odgovara ovakvoj proizvodnji. Termine sjetve i berbe potrebno je prilagoditi potražnji u vrijeme zimskih praznika. Osim toga, važno je spriječiti izmrzavanje biljaka u godinama s ekstremno niskim temperaturama.

Na našem se području tradicionalno za zimsku potrošnju uzgajaju zelena salata, špinat, mladi luk. Međutim, ovaj popis je znatno duži. Kelj, razne vrste ljekovitog i začinskog bilja, razne salate, rotkvice, pak čoi, cikla su vrste čije uzgajanje može biti uspješno tijekom ovog perioda.

Zelena salata

Zelena salata je tradicionalno zimsko povrće čijim uzgojem možemo ostvariti dobru financijsku korist. Ova vrsta povrća se odlikuje brojnim varijetetima, sortama, hibridima koji se razlikuju po dužini vegetacije, boji i obliku listova, okusu, otpornosti. Naše tržište je naviknuto na salate glavatice, ali se mogu uzgajati brojne lisnate za kojima postoji potražnja od strane ugostiteljskih objekata. Sve veća je potražnja za mješavinama mladih biljaka ove vrste.

Proizvodnja salate u staklenicima i plastenicima - u tlu i supstratu

Rukola, matovilac, slačica i mizuna su samo neke od lisnatih vrsta koje se lako uzgajaju i mogu biti alternativa klasičnoj zelenoj.

Mizuna

Prava je šteta što se ovo povrće rijetko uzgaja. Poznata je pod nazivima japanska salata, a zbog boje svojih listova koja ide od tamno preko svjetlije zelene do zagasito crvene, vrlo je slična mješavinama raznih salata. To je usjev koji se u zatvorenom prostoru može sijati od rujna do ožujka. Berba se obavlja rezidbom u nekoliko navrata. Može se miješati s drugim lisnatim salatama.

Prednost mizune u odnosu na običnu zelenu je što može podnijeti smrzavanje poslije kojeg se oporavi. Ovo vrijedi kada temperatura ne pada ispod -40֯C. U većini slučajeva je usjev dovoljno prekriti agrotekstilom kako bi je sačuvali.

Ljekovito i začinsko bilje

Mnoge vrste ljekovitog i začinskog bilja mogu biti izuzetno profitabilne za uzgoj tijekom zime. Ružmarin, timijan, bosiljak ili korijandar se prodaju čitave godine, jer postoji potražnja od strane restorana i trgovina. U ovisnosti od vrste zatvorenog prostora možemo se posvetiti njihovu uzgajanju. Da bismo osigurali uspješnu proizvodnju potrebno je osigurati zagrijavanje barem u najhladnijem dijelu godine.

Mikropovrće i klice

Ova proizvodnja je postala vrlo popularna zbog potražnje, brzog uzgojnog ciklusa i dobre cijene na tržištu. Pokretanje proizvodnje klica je jeftinije, jer ne traži opremu koja je neophodna za proizvodnju mikropovrća.

Uzgoj mikropovrća ne traži posebnu opremu (Foto: Jana Mitrović)

Sjeme koje se koristi mora biti kvalitetno, netretirano, poželjno je da potiče iz ekološke proizvodnje, a jako je važan i izbor supstrata koji mora biti namijenjen za uzgoj presadnica na organski način.

Mladi luk

Mladi luk je tradicionalno zimsko povrće i veliki broj proizvođača se odlučio za proizvodnju. Potrebno je osigurati dovoljno prostora, kvalitetno, dobro drenirano zemljište. U ovisnosti od krupnoće, lučice se sade na dubini od 10 do 15 cm, a međuredni razmak se kreće od 10 do 15 cm. Optimalna temperatura za rast i razvoj je između 7 i 20֯C.

Rotkvice

Rotkvice su najprofitabilnija vrsta koja se uzgaja u plasteniku, jer spada u povrće s najkraćim periodom od sjetve do berbe. One su tražene na tržištu, jer su neizostavni dio salata u restoranima. Prednost ove povrtne vrste što dobro podnosi niske temperature.

Špinat

Špinat kojega uzgajamo u plastenicima ima povoljnije uvjete razvoja, čistiji je i ima bolji okus zbog manje izloženosti promjenama temperature i sadržaja vlage u zemljištu. Berba se obavlja u nekoliko navrata.


Tagovi

Uzgoj povrća Uzgoj povrća zimi Najprofitabilnije povrće Uzgoj u plasteniku Uzgoj salate Uzgoj luka Mikropovrće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]