Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikropovrće
  • 01.12.2019. 09:00

Za zimske dane - najzdravije je mikropovrće

Mikropovrće je bogatije četiri do četrdeset puta hranivima od uzgajanih povrćarskih vrsta i ima veliki utjecaj na izlučivanje otrova i teških metala iz organizma, kao i za jačanje imuniteta.

Foto: Jana Mitrović
  • 1.169
  • 82
  • 0

Uzgoj mikropovrća posljednjih godina postaje sve popularniji. Ove vrste predstavljaju mladi izdanci povrća koji se koriste u prehrani. Veći su od klica, a manji od presadnica. Najčešća visina u trenutku korištenja je od 2,5 - 10 centimetra, ovisno od biljne vrste. Odlike ovog malog povrća su: intenzivan okus, visok sadržaj vitamina (C, E i K) kao i minerala, vlakana, aminokiselina i bjelančevina. Uzgoj je jednostavan, moguć i na prozorskoj dasci.

Najpogodniji su prozori na južnoj strani koji imaju dovoljno svjetlosti čitavog dana koje je neophodno mladim biljkama za normalan rast (do 12 sati dnevne svjetlosti). U nedostatku dnevne svjetlosti, može se primijeniti i dopunsko umjetno osvjetljenje, kako se mlade biljke ne bi izduživale i bile podložne bolestima i kako bi postigle što veći stupanj kvalitete. Najčešće se u prehrani koriste razne salate, potočarka, bosiljak, kupusnjače, cikla, korijandar, pšenica, matovilac, grašak, amarant, luk iz sjemena, rukola, špinat, cikorija, dragoljub i brojne druge vrste.

Atraktivno povrće crvene boje

Najukusnije su kupusnjače, a kuhari najčešće za dekoracije primjenjuju mikropovrće crvene boje. Uzgaja se radi malih hrskavih izdanaka, kao i atraktivnog izgleda. Začinske biljke koje su idealne za ovaj uzgoj i brzo rastu su bosiljak, korijandar, gorušica, a izuzetno su ukusni suncokret i dragoljub.

Mikropovrće je superpovrće i lako ga je proizvesti

Sjeme koje se koristi mora biti kvalitetno, netretirano, poželjno je da potječe iz ekološke proizvodnje kako bi i mikropovrće bilo što kvalitetnije. Ono je bogatije od četiri do četrdeset puta hranivima od uzgajanih povrćarskih vrsta i ima veliki utjecaj na izlučivanje otrova i teških metala iz organizma, kao i za jačanje imuniteta. Za uspješan uzgoj neophodna je plitka posuda koju se puni supstratom. Ove posude trebale bi biti najmanje osam centimetara i imati rupice na dnu za drenažu (odvod suvišne vode).

Kvalitetan supstrat kao preduvjet

Supstrat treba imati određenu kvalitetu - namijenjen za uzgoj presadnica na ekološki način. Debljina sloja trebala bi se kretati od četiri do šest centimetara i najčeće ovisi od veličine sjemena. Prije sjetve, supstrat zalijevamo vodom, sjetvu obavljamo gusto, ali ne smije biti ni pregusto. Posijano sjeme se prekrije tankim slojem supstrata, zalije prskalicom i posuda se prekrije tankom folijom.

Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i rast mikropovrća treba biti oko 20ºC. Zalijevanje se obavlja prskanjem, najčešće manjim prskalicama jer klasično zalijevanje može isprati tanak sloj supstrata. Folija se stavlja kako bi zadržala vlagu u zoni sjemena i osigurala bolje nicanje. Mikropovrće se zalijeva redovno, ali nikako pretjerivati jer može doći do pojave plijesni i propadanja biljaka.

Razvojni ciklus mladih biljčica traje 10 - 15 dana. Berba se obavlja ručno, škarama. Značaj mikropovrća ima veliku prednost jer s malim količinama hrane, organizam dobiva puno hranjivih tvari jer biljke u toj fazi još koriste energiju za rast klice pa imaju visoku koncentraciju vitamina, minerala, proteina, aminokiselina, enzima i vlakana.

Autor: dipl.inž. Dragan Mijušković, Savjetodavna RS


Tagovi

Mikropovrće Mlade biljke Uzgoj Posijano sjeme Optimalna temperatura Razvojni ciklus

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...