Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 09.05.2023. 07:30

Koje gljivične bolesti napadaju rajčicu i zbog čega?

Nepravilna njega, oscilacije temperature i višak vlage doprinose razvoju gljivica, a one izazivaju najznačajnije bolesti rajčica. Mogu u potpunosti uništiti usjev.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.375
  • 98
  • 0

Dobar urod rajčice često je limitiran pojavom raznih biljnih bolesti koje ne samo da umanjuju količinu plodova, njihovu tržišnu vrijednost, okus, već mogu rezultirati propadanjem cijelog usjeva.

Zbog toga je vrlo važno upoznati koje su to.

Najčešće gljivične bolesti

Infekcije nastaju djelovanjem gljivica, bakterija, virusa, fitoplazmi.

U ovom tekstu ćemo govoriti o gljivičnim bolestima koje se najčešće javljaju: plamenjača, antraknoza, alternarija, pepelnica, septorija, fuzarioze, verticilioza, razne truleži. Njihovim razvoju doprinosi nepravilna njega, oscilacije temperature i višak vlage. Imunitet biljaka slabi, a tome će doprinijeti napad štetnika ili mehanička oštećenja.

Toplo vrijeme i previše vlage

Plamenjača je najčešća bolest koja se javlja kod prekomjerne vlažnosti u toploj sredini. Uzrokuje je gljivica Phytophthora infestans. Napada rajčicu u svim fazama razvoja, od rasada do plodonošenja. U povoljnim uvjetima se vrlo brzo širi i može potpuno uništiti sve biljke. Prvi simptomi se javljaju na donjim i rubovima listova. Na stabljici se prve mrlje vide u pazušcima listova. Na plodovima se javljaju vodenaste pjege koje brzo postaju smeđe, šire se i zahvaćaju sve.

Simptomi alternarije se javljaju na stabljici, listovima i plodovima. Često se pri dnu stabljike javljaju ulegnuća u kojima se jasno vide koncetrični krugovi. Slični simptomi se jasno uočavaju i na plodovima i tada govorimo o crnoj plijesni.

Karakteristični simptomi pepelnice podsjećaju na posipano brašno po biljci. Pojavi bolesti odgovara povećana vlaga i temperatura između 15 i 25ºC.

Ovu rajčicu je zahvatila pepelnica (Foto: Depositphotos/i-am-helen)

Antraknoza je bolest koja se javlja na velikom broju biljaka. Često je možemo vidjeti na grahu, mahunama, grašku, bobu, krumpiru, tikvenjačama. Kod rajčice se prvenstveno javlja na plodovima u svim razvojnim fazama, ali i ostalim organima. Prvi znak su tamne lezije koje se šire i spajaju. U slučaju da je prevelika vlažnost, na površini lezija dolazi do pojave spora. Kad je previše vlage, nadajmo se ili plamenjači ili antraknozi.

Siva plijesan ili Botrytis napada mnogobrojne biljne vrste. Izaziva je gljivica Botrytis cinerea. Javlja se poslije pretjeranog zalijevanja ili kiše. Uvenuća i trulež izazivaju fuzarioze i verticilioze koje mogu dovesti do potpunog gubitka usjeva.

Septorija izaziva pojavu lisne pjegavosti. Oko smeđih pjega stvara se žutilo, a spore se lako šire na različite načine.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Antraknoza Siva plijesan Pepelnica Rajčica Bolesti rajčice Plamenjača rajčice Alternarija rajčice Simptomi na rajčici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.