Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja luka
  • 02.03.2022. 07:30

Kod sadnje crvenog luka ne pretjerujte s dušikom

Optimalan trenutak je kada je temperatura zraka između 10 i 15ºC, a zemljišta od 7 do 8ºC. Ako je tlo hladno može doći do izmrzavanja, a u kombinaciji s povećanom vlagom do truljenja posađenih lukovica

Foto: Depositphoto/ coramueller
  • 2.103
  • 181
  • 0

Sadnja crvenog luka tijekom proljeća je zahtjevan posao. Prije svega je potrebno pripremiti sadno mjesto ili gredicu. U tu svrhu odaberite parcele na kojima crveni i ostali pripadnici lukova nisu bili tri do pet godina. Uzastopnim uzgajanjem na istom lokalitetu dolazi do nakupljanja štetnika i uzročnika bolesti i jednostranog iskorištavanja biljnih hraniva iz zemljišta. Kao rezultat toga smanjuje se produktivnost (glavice su sitnije), biljke su slabijeg imuniteta i podložnije napadu štetnika i pojavi oboljenja.

Od sadnje do berbe zrelih glavica potrebno je između 100 i 120 dana.

Priprema i vrijeme sadnje

Kod proljetne sadnje vrijedi pravilo da je bolja osnovna obrada zemljišta u jesen. Zemlja će postati rahlija i akumulirati više vlage. Tada se dodaju organska gnojiva kao što je stajnjak ili kompost. Ukoliko to nije slučaj, treba izbjegavati sadnju neposredno po dodavanju stajnjaka, jer će povećati mogućnost pojave gljivičnih bolesti. Odaberite osunčana i dobro drenirana mjesta. Ph reakcija treba biti neutralna do vrlo blago kisela.

U proljeće se obavlja predsjetvena priprema i potrebno je pripremiti površinski tloj zemlje do maksimalno 20cm. Ne treba pretjerivati s dodavanjem dušičnih gnojiva, jer će višak negativno djelovati. Dolazi do slabijeg razvoja glavica i velikih listova, a tijekom razvoja i poslije u skladištenju, glavice su podložnije truljenju. Ova kultura plitko razvija korijen i zbog toga traži plodnu zemlju.

Plitko korijenje traži plodnu zemlju (Foto: Depositphoto/StockSeller)

Za sadnju odabrati glavice srednje krupnoće, od četiri do šest grama.

Sadnja malih lukovica se obavlja od kraja veljače i tijekom ožujka. Optimalan trenutak je kada je temperatura zraka između 10 i 15ºC, a zemljišta od 7 do 8ºC. Ako je tlo hladno može doći do izmrzavanja, a u kombinaciji s povećanom vlagom do truljenja posađenih lukovica. Visoke temperature u vrijeme sadnje će negativno djelovati i razvit će se presitne glavice.

Sadnja lukovica

Na prethodno pripremljenom polju ili gredici potrebno je napraviti kanaliće dubine do četiri centimetra. Ovo će osigurati da je korijen na dobroj dubini, a vrat lukovice blizu površine zemlje što će omogućiti brzo klijanje i nicanje. Razmak između redova je od 15 do 20cm, a u redu osam centimetara. Nakon sadnje lagano se zemljom zatvore kanali.

Prevrtljivo vrijeme u ožujku može donijeti hladno vrijeme poslije sadnje. Tada je potrebno gredicu ili manju površinu prekriti agroplatnom. Kada je vrijeme pogodno već nakon dva do tri tjedna razvit će se zelena nadzemna masa, odnosno pera crvenog luka.

Ako želite ubrzati nicanje, potrebno ih je prije sadnje potopiti u vodu, jer je voda inicijator klijanja i nicanja. Još je bolje potapanje u kompostnu otopinu.


Tagovi

Crveni luk Proljetna sadnja Lukovice Dubina sadnje Razmak sadnje Lučice Temperatura


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.