Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nematode
  • 11.12.2018. 12:00

Klimatski ekstremne godine pogoduju razvoju nematoda, kako ih suzbiti

Zemljišni štetnici, posebice kada se pojave u velikim populacijama, u kratkom vremenu mogu prouzročiti ogromne štete u povrćarskoj proizvodnji, pa čak i u cijelosti uništiti nasad, kaže prof.dr. sc. Mirjana Brmež, predstojnica Zavoda za zaštitu bilja osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti.

Foto: Flickr/AgriLife Today
  • 473
  • 34
  • 0

Zemljišni štetnici, posebice kada se pojave u velikim populacijama, u kratkom vremenu mogu prouzročiti ogromne štete u povrćarskoj proizvodnji, pa čak i u cijelosti uništiti nasad, istaknula je prof.dr. sc. Mirjana Brmež, predstojnica Zavoda za zaštitu bilja osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, govoreći na 4. stručnom seminaru o proizvodnji povrća. Žičnjaci, grčice hrušta, rovci, gusjenice sovice pozemljuše, neki su od najčešćih zemljišnih štetnika na povrtnim kulturama, no u svom izlaganju posebno se osvrnula na - nematode.

"Nematode su sitni, prostim okom nevidljivi organizmi crvolikog oblika, manji od milimetra, koji imaju važnu ulogu pri razgradnji humusa. Većina ih je dakle, korisna u poljoprivrednoj proizvodnji, no manji dio njih čine značajne štete u proizvodnji povrća. Prehranjuju se sadržajem iz stanica koje probuše usnim bodljama, a njihovu brojnost uvjetuju mnogi čimbenici, od načina života, brzine i sposobnosti razmnožavanja, biljnog pokrova i količne dostupne hrane do načina obrade tla, te temperature i vlage tla", naglasila je dr. Mirjana Brmež te upozorila kako klimatski ekstremne godine, koje su u posljednje vrijeme sve učestalije, pogoduju razvoju nematoda.

Kako suzbiti štetne nematode?

Na stručnom skupu dr. Brmež je predstavila - krumpirove nematode, koje se najčešće prenose sadnjom kontaminiranog sjemenskog krumpira, stabljikine nematode, koje posebice velike štete uzrokuju na luku, ali i na rajčici, grahu i jagodama, zatim nematode smeđe pjegavosti korijena, cistoidne nematode, te nematode korijenovih kvržica, koje redom izazivaju ogromne gubitke u poljoprivrednoj proizvodnji.

Za suzbijanje nematoda valja primjenjivati plodored, uništavati biljne ostatke, suzbijati korov, koristiti zdravi sadni materijal i primjenjivati - nematocide.

"Učinkovita je kombinacija plodoreda s drugim mjerama, jer plodored, kao jedina mjera protiv nematoda, neće biti dovoljno uspješna. Ključno je za suzbijanje nematoda da stručnjaci pregledaju tlo, kako bi se ustanovila njihova brojnost i vitalnost u tlu", naglasila je M. Brmež.


Tagovi

Povrće Nematode Štetnici Prof.dr.sc. Mirjana Brmež


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.