Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 29.04.2015. 18:00
  • Virovitičko-podravska

Kišno vrijeme pogoduje bolestima celerova lista

Obavijest Savjetodavne službe za povrćarima.

  • 188
  • 5
  • 0

Preporuka uzgajivačima celera na otvorenom, je da izvrše preventivnu zaštitu lisne mase protiv pjegavosti lista celera. Navedenoj bolesti pogoduju prohladno vrijeme i duže razdoblje vlaženja lista.

Simptomi bolesti vidljivi su na plojci lista kao žute pjege na listu koje kasnije posmeđe, promjera i većeg od jednog centimetra. Kod jake zaraze cijeli list je prekriven pjegama, te može doći do sušenja i na kraju propadanja biljke, radi smanjenja asimilacijske površine. Spore gljivica šire se zaraženim sjemenom ili sporama koje su u tlu aktivne dvije godine, tako da je važno poštivati plodored i sijati zdravo certificirano sjeme, te zaoravati biljne ostatke. Zaštita protiv navedenih bolesti fungicidima je preventivna.

Fungicidi registrirani za suzbijanje bolesti na celeru su: protiv sive pjegavosti: DITHANE DG NEOTEC, NEORAM WG, ORTIVA, SCORE 250 EC, MODRA GALICA ili POLYRAM DF, a protiv pepelnice, hrđe, pjegavosti i koncentrične pjegavosti: DIFCOR.

Sve dozvoljene pripravke, zajedno s uputama, registracijama i dozvolama možete pronaći na linku.

Važno je voditi računa o karenci primijenjenog sredstva, a sve korištene pripravke upisujte u evidenciju sredstava za zaštitu bilja. Pridržavajte se uputa na etiketi zaštitnog sredstva!

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,
e-mail: Ana-Marija.Cajkulic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Celer Lisna masa Pjegavost Plojka lista Žute pjege Asimilacijska površina Spore gljivica Zaraženo sjeme Certificirano sjeme Zaoravanje Siva pjegavost Dithane DG Neotec Ortiva Modra galica Karenca Ana


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]