Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj biljaka
  • 09.03.2022. 18:00

Kineska artičoka je perspektivno povrće, cijenjeno u narodnoj medicini

Mali gomolji su visoko cijenjeno povrće koje se koristi u prehrani i medicini, a idealna su hrana za dijabetičare. Odgovara joj naša klima

Foto: Depositphotos/elenarostunova
  • 407
  • 39
  • 0

Mnoštvo je povrtnih vrsta koje su vrlo zanimljive za tržište, a kod nas još uvijek nepoznanica. Takav slučaj je s kineskom artičokom, Stachys affinis koja pripada porodici Lamiaceae. Kako joj sam naziv kaže, vodi porijeklo iz Kine.

Postiže visoku cijenu 

Tradicionalno se koristi u kuhinjama Azije, a cijenjena je u narodnoj medicini kao lijek za mnoge bolesti. To je višegodišnja biljka čiji se neobični gomolji koriste u gastronomiji kuhane, pržene i kisele te predstavljaju pravu delikatesu. Prije termičke obrade ih je potrebno dobro oprati, a skuhaju se za pet do šest minuta u posoljenoj vodi. Najčešće se koristi u juhama, varivima i kao prilog glavnim jelima. Od njih se pravi brašno koje je vrelo pogodno za pripremu raznih umaka. U hladnjaku se mogu čuvati, ali u vrećicama, jer brzo gube vodu. Također, mogu se osušiti.

Najveći proizvođači u Evuopi su Belgija i Francuska, jer se radi o vrlo perspektivnoj povrtnoj vrsti koja postiže visoku cijenu. Na internetskim oglasnicima se 6 komada ove artičoke prodaje za 5 dolara. Gomolji nemaju škroba i idealna su hrana za dijabetičare. Djeluje slično kao inzulin. 

Nadzemni dio kineske artičoke (Foto: Depositphotos/Juliedeshaies)

Biljka dostiže visinu između 40 i 60cm. Bijele gomolje, koji podsjećaju na ogromne ličinke kukaca, formira na korijenu. Najkrupnije imaju masu do 10g, ali veliki urod po kvadratnom metru.

Zahtjevi za uzgoj

Optimalno vrijeme za sadnju je kraj ožujka Za jesenski termin treba ih sijati u listopadu i studenom. Bolja je proljetna sadnja zbog opasnosti od izmrzavanja tijekom zime. U krajevima gdje ima puno puževa, posebno golaća, bolje je da ih sadimo iz presadnica. Krajem veljače posadimo gomolje u posudicce, a na otvoreno polje sadimo izrasle biljke. Tako ćemo ih zaštititi od puževa koji ih obožavaju.

Za sadnju je potrebno odabrati sunčane lokacije. Dobro reagiraju na prihranu organskim gnojivima, a loše na dodavanje mineralnih. Sadi se na međuredni razmak do 40cm i razmak u redu do 30cm. Dubina sadnje se kreće do 10cm na lakšem zemljištu ili malo pliće na težim. U sušnim ljetima potrebno je zalijevati.

Berba, odnosno iskopavanje se obavlja kada nadzemni dio biljke požuti. To je obično kraj rujna ili početak listopada. Daje dobar prinos, na 1m² preko 10kg. Ako je uzgajamo za vlastitu upotrebu, potrebno je iskopati iz zemlje samo koliko nam je potrebno, jer se u zemlji najbolje čuva. Na istom mjestu može ostati do šest godina.


Tagovi

Kineska artičoka Stachys affinis Egzotično povrće Hrana za dijabetičare Narodna medicina Cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs