Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kineski češnjak
  • 09.06.2022. 18:00

Kina ostvaruje prekomjernu proizvodnju češnjaka i rekordan izvoz

Skladišta su puna prošlogodišnjeg češnjaka, a stiže nova berba

Foto: Depositphotos/amnachphoto
  • 920
  • 281
  • 0

Cijene češnjaka na kineskom tržištu su u padu od početka svibnja, a izvoz dostiže povijesne rekorde. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova NR Kine njegova je prosječna veleprodajna cijena 25. svibnja iznosila 0,42 eura/kg. To je 16,2 posto manje nego u istom periodu prošlog mjeseca i 22,9 posto manje nego na početku godine, navodi Guojiguoshu.

Zatrpana skladišta

Otkupne cijene ove vrste povrća su niske. Na tržnici Jinxiang u provinciji Shandong u svibnju je bila od 0,2 do 0,5 juana niža nego u istom periodu prošle godine.

Ponuda nove berbe raste, a količina češnjaka u skladištima je velika. Njegovu cjenovnu vrijednost dodatno obaraju troškovi skladištenja.

Količina zaliha od 1. svibnja 2022. godine u Jinxiangu, iznosila je oko 750.000 tona. Radi se o povećanju od 216.000 tona ili 40 do 45 posto u odnosu na 534.000 tona u istom periodu 2021. godine.

Manja potrošnja

Epidemija koronavirusa je zatvorila restorane i brojne ugostiteljske objekte što je dovelo do manje potrošnje. U skladištima su još uvijek velike količine prošlogodišnjeg, a novi pristiže. Radnici koji bi radili u pogonima za pakiranje i preradu su preusmjereni na druge sezonske poslove.

Sve je to dovelo do pada cijena na domaćem tržištu i omogućilo rekordan izvoz.

Kina je u ožujku izvezla 191.900 tona češnjaka, što predstavlja rast od 113,94 posto u odnosu na prethodni mjesec i 24,81 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Travanjski je izvoz dostigao 195.300 tona, što je rast od 15,74 posto na godišnjoj razini.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Kina Proizvodnja luka Tržište luka Izvoz bijelog luka Češnjak Cijene


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/