Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Fras
  • 20.05.2017. 09:00

Kamilica i povrće u ugovorenoj proizvodnji

OPG Fras nalazi se u Virovitičko-Podravskoj županiji. Obitej obrađuje 16 ha kamilice i 4 ha povrća, a imaju i vinograd od 2.000 trsova. Otkup kamilice i paprike je unaprijed ugovoren.

  • 6.424
  • 552
  • 0

"Članovi gospodarstva smo supruga i ja koji svakodnevno radimo na gospodarstvu, a supruga je zaposlena u drugoj firmi te povremeno pomaže u svakodnevnim poslovima", priča nam Tomislav Fras koji se na svom OPG-u bavi uzgojem povrća i kamilice.

OPG Fras nalazi se u mjestu Kladare, u Virovitičko-Podravskoj županiji i postoji dvadesetak godina. Obrađuju 16 ha kamilice i 4 ha povrća, vinograd od 2.000 trsova od čega 50% graševine, 20% ostalih bijelih sorti i 30% crnog pinota.

Na gospodarstvu je zaposlen sin koji je u stalnom radnom odnosu te preko sezone tek nekoliko radnika.

Stopama roditelja

"Moji roditelji su se bavili poljoprivredom, tako da sam u poljoprivredi od malih nogu pa sam i nastavio tim putem, prvo manjim uzgojima pošto sam bio u radnom odnosu, a kasnije sam širio proizvodnju", kaže Tomislav.

Ukupno obrađuju oko 20 ha zemljišta. Od svega toga uvijek se nešto nađe za osobnu upotrebu, a nešto za prodaju, a pošto sve uzgajaju na otvorenom - nekad se i dogodi da im dio uroda propadne zbog vremena.

U sjetvu kamilice od početka rujna

"Kamilicu skladištimo, a povrće prerađujemo ili prodamo na kućnom pragu. Na kamilici nemamo međuusjeve tako da možemo ranije u sjetvu već od početka rujna, a u ljetnim mjesecima se vrši obrada strništa dva do tri puta, tanjuranje da se unište korovi", objašnjava Fras.

Primaju poticaje koji im kako kažu dosta pomognu jer se sve ulaže u daljnju proizvodnju tako da je uz njih puno lakše.

Navodnjavaju 4 ha povrća

"Nešto sjemena povrća sami proizvodimo, a ostalo naručujemo u poljoprivrednim apotekama ili direktno od dobavljača. Gnojiva i zaštitna sredstava uzimamo u većim količinama tako da gledamo gdje je što jeftinije. Imamo vlastite bunare i trenutno navodnjavamo oko 4 ha povrća", ponosno kaže Tomislav.

Mišljenja je da se isplati baviti poljoprivredom, "ali za početak treba dosta novaca što rijetko tko ima". Bilo bi dobro kada bi država pomogla pri osnivanju gospodarstv, tvrdi.

Ugovorena proizvodnja kamilice i paprike za industriju

"Koliko god proizvedemo možemo prodati. Imamo ugovorenu proizvodnju kamilice i paprike za industriju, koliko znam kamilica sva nakon prerade ide za izvoz, a vjerojatno i jedan dio paprike. Dakle imamo unaprijed ugovoren otkup kod nekih kupaca, a papriku, patlidžan, kupus i lubenicu prodamo na kućnom pragu". Bave se i proizvodnjom vina, od čega 80% prodaju, a ostalo je za vlastite potrebe.

Od mehanizacije" imaju sve svoje i iz godine u godinu ulažu u novije, veće i jače strojeve". Volio bi Tomislav da je malo manje administracije i poručuje da samo treba radit, jer onda se da i zaraditi.


Tagovi

Ljekovito bilje Povrće Prodaja


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]