Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrtlarima
  • 17.04.2015. 10:00
  • Međimurska

Kako zaštititi luk i poriluk?

Obavijest Savjetodavne službe za povrtlare.

  • 558
  • 8
  • 0

Sjetva ili sadnja usjeva luka dugog dana obavljena je u prvoj polovici mjeseca ožujka, a zbog optimalne temperature zemljišta, usjevi luka iz lučice se brzo razvijaju (imaju razvijena 2-4 lista), dok usjevima luka, uzgajanim sjetvom sjemena, trenutno nedostaju oborine za kvalitetno i brže postizanje optimalnog sklopa.

Sredinom zadnje dekade ožujka, tržnim proizvođačima luka i češnjaka upućena je preporuka o mjerama zaštite usjeva od korova i češnjakove muhe (Helomyza lurida). U proteklih 16 dana mjeseca travnja, zabilježili smo vrlo malo oborina, od 2,8 mm (Trnovčak i Novakovec) do 7,4 mm (Belica), pa uvjeta za razvoj najvažnijih bolesti zimskog luka nije bilo u spomenutom razdoblju (Peronospora, Botrytis). Temperature zraka, koje su nakon 10. travnja, najčešće tijekom dana, bile veće od +18°C, pogoduju aktivnom letu uzročnika crvljivosti luka i poriluka odnosno lukove muhe (Delia antiqua) i minera poriluka (Napomyza gymnostoma)!

Ponavljamo preporuku od 25. ožujka. da u našoj zemlji, dopuštenje za folijarno tretiranje na usjevima luka i češnjaka, ima samo pripravak Rogor 40 EC (za suzbijanje tripsa, ali je djelotvoran na povrtne muhe u količini 0,5-0,6 litara po hektaru, najviše dva puta tijekom sezone, sa propisanom karencom od 14 dana)! Preporučujemo dodati i pomoćna sredstva za poboljšanje učinka pesticida (npr. Inex-A, Silwet i dr.).

U narednom razdoblju na usjevima proljetnog luka iz lučice, potrebno je protiv prezimljujuće populacije spomenutih štetnika, provesti barem dva usmjerena tretiranja s prosječnim razmakom od 12 do 15 dana. U usjevima poriluka, luka i češnjaka također je protiv tripsa (Thrips), registriran Laser KS (0,2-0,15 litara po hektaru), a djelotvoran je i protiv povrtnih muha (najviše četiri puta tijekom jedne sezone, karenca tri dana). Uz pridržavanje plodoreda, pokrivanje gredica luka, poriluka i češnjaka na manjim površinama paučinastom folijom, smanjuje se u narednom razdoblju napad prezimljujuće populacije povrtnih muhe (lukove muhe i minera poriluka).

Prije primjene sredstava za zaštitu bilja pri uzgoju luka i poriluka obavezno proučite upute uz dopuštene djelatne tvari u našoj zemlji, te se obavezno pridržavajte ograničenja (vremena primjene, najvećeg broja dopuštenih primjena u sezoni, doza, količina te propisane karence).

U vrtovima uz okućnice za vlastite potrebe gospodarstva, zaštitu luka od uzročnika "crvljivosti," svakako preporučujemo provoditi nekemijskim mjerama već poštivanjem plodoreda, postavljanjem žutih ljepljivih ploča i prekrivanjem gredica sa zimskim ili proljetnim lukom s paučinastim folijama, u vrijeme leta i odlaganja jaja prve ili prezimljujuće generacije uzročnika "crvljivosti" luka!

Usjeve luka koji se namjeravaju koristiti kao "mladi luk" ne preporučujemo kemijski tretirati!

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Poriluk

Poriluk

Sinonim: - | Engleski naziv: Leek | Latinski naziv: Allium porrum L.

Poriluk ima stablo koje nastaje od izraslih lisnih rukavaca koji su sjedeći uvučeni jedan u drugi, dužina mu je od 20-80 cm, a debljina od 5-7 cm.  Sjetva poriluka Sjeme poriluka... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Luk Poriluk Korov Češnjakova muha Helomyza lurida Trnovčak Novakovec Belica Crvljivost Lukova muha Miner Poriluka Folijalno tretiranje Rogor 40 EC Inex-A Laser KS Karenca Nekemijske mjere Mladi luk


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.