• Plodovi zemlje
 • 07.10.2014. 12:15

Kako uzgojiti zdravu zelenu salatu?

Kako bi se izbjegla gljivična oboljenja, vrlo je važna preventivna zaštita. Tvrtka Plodovi zemlje nudi vam idealno rješenje u obliku Plants Protector Thiofer sredstva!

Foto: freedigitalphotos.net, Gualberto
 • 1.760
 • 70
 • 0

Proizvođači zelene salate odavno su svjesni činjenice da je salata posebno osjetljiva na gljivična oboljenja. Tri glavna i najopasnija oboljenja salate su plamenjača (Bremia lactucae), siva plijesan (Botrytis cinerea) i bijela trulež (Sclerotinia sclerotiorum).

Plamenjača salate javlja se u prohladnim i vlažnim uvjetima. Održava se i prenosi preko biljnih ostataka i zaraženih biljaka. Simptomi su joj svijetlozelene pjege koje najprije požute, a onda posmeđe i na naličju listova se stvori sivobijela prevlaka koja je znak dobro uznapredovale bolesti. Za razliku od plamenjače, sivoj plijesni pak pogoduje visoka vlaga te visoka temperatura i u takvim uvjetima se bolest jako brzo širi. Zaraženo lišće, najčešće u osnovi pri dnu glavice požuti, nekrotira i dobije sivu prevlaku. Bijela trulež se najčešće javlja u vrijeme formiranja glavica. Listovi se opuste i cijela biljka polegne na tlo. Na donjem dijelu glavice javi se vodenasta trulež koja ubrzo zahvaća cijelu glavicu.

Odaberite preventivnu zaštitu!

Kako bi se izbjegla gljivična oboljenja, vrlo je važna preventivna zaštita. Te preventivne mjere su u prvom redu izbor tolerantnih i na oboljenja otpornih sorti i hibrida, uklanjanje svih biljnih ostataka prethodnih kultura kao i zaraženih biljaka u tijeku vegetacije, pravilna i ne previše gusta sadnja u plastenik gdje su izvršene sve sanitarne radnje.

Korištenje bioloških preparata za jačanje i kondicioniranje biljke su dobrodošla pomoć preventivnoj zaštiti (Plant Protector Thiofer).

Mnogi proizvođači salate osvjedočili su se da korištenjem Plant Protector Thiofera tijekom proizvodnje mogu uspješno proizvesti salatu koja je zdrava, otporna na stresove (mraz, niske ili previsoke temperature) te na gljivična oboljenja.

Zahvaljujući većem, bolje razvijenom korijenovom sustavu, salata je u mogućnosti primiti više hranjiva u kraćem vremenu uz efikasnije iskorištenje, a lisna masa je veća, čvršća i zdravija te su prinosi kvalitativno i količinski veći.

Thiofer

Prednosti Plants Protector Thiofera:

 • smanjenje potrošnje pesticida i umjetnih gnojiva
 • stvara nepovoljne uvjete za razvoj bolesti (pepelnice, plamenjače) i štetnika
 • aktivira samootpornost na niske i visoke temperature tijekom uzgoja
 • regulira pH tla, regulira slana tla
 • poboljšava klijanje i aktivnosti korijena
 • minimalizira stres presadnica prilikom presađivanja i sadnje
 • stimulira i optimalizira boju i prirodne okuse salate
 • omogućuje bolje prinose
 • omogućuje dulju svježinu i trajanje na policama u trgovini

Sastav i pakiranje Plants Protector Thiofera:

 • Thiobacillus ssp.(Kob/cm3; 6,7x107 cfu)
 • N, P, K, S, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn, Si, Ni, Na, B
 • Ph 2 - 4
 • Pakiranja: 0,5 kg; 1,0 kg; 5,0 kg

Kako djeluje Plants Protector Thiofer?

Nakon tretiranja, u biljci se u kratkom vremenu povećava sadržaj aminokiselina, proteina, šećera, vitamina, minerala, kao i osmotskog tlaka te zahvaljujući tome biljka lakše i bez štetnih posljedica može prebroditi stres (niske temperature, mraz, suša, sadnja).

Kako i kada primjeniti Plants Protector Thiofer:

 • optimalno barem dva dana prije izlaganja stresu
 • djelovanje Plants Protector Thiofera u biljci je cca 7 - 14 dana
 • koristiti 500 g Plants Protector Thiofera razrijeđenog u 100 L vode
 • poprskati u obliku fine maglice te nastaviti prskati svakih cca 15 dana za poboljšanje zdrastvenog stanja i kvalitete prinosa
 • upotrebljavati i čuvati pri temperaturi 10-30°C

Plants Protector Thiofer + Biofosfor- visokoefektivno fosforno gnojivo, sadrži ; P+S+Fe + thiofer, fix N, CO2, te jačanje biljke s preventivnim fungicidnim efektom.

Uzgojite zdravu salatu!

Optimalni rezultati kod salate se postižu tretiranjem u dvotjednim razmacima. Svakih 14 dana. Oštećenje salate od mraza ne spada u bolest salate, ali nakon oštećenja od mraza, uvijek ti listovi salate obole. Mraz najviše štete pravi salati koja formira glavicu, pa je u tom slučaju najbolje što prije očistiti salatu i parati prije nego listovi strunu. Zimska proizvodnja salate uvelike ovisi o hladnoći zime, ako se još i uzgaja u negrijanom plasteniku kritične niske temperature mogu nanjeti mnogo štete i smanjene prinose. Proizvođači koji u takvim uvjetima proizvodnje koriste Plants Protector Thiofer, imaju moćnog saveznika te nemaju šteta i oboljenja u nasadima, nema karence niti rezidua i nije toksičan.

Kontrola štetnika sa organskom supstancom

Green line 88 je posebno dizajniran za borbu protiv štetnika u poljoprivredi za voće, povrće na otvorenom i u zaštićenim prostorima. Čisti sastav biljnog ulja iz eko proizvodnje, bez gmo, koji ne šteti ljudima, životinjama i okolišu, te ne šteti vodama i vodi za piće, može se upotrijebiti sve do berbe. Djeluje protiv slijedećih štetnika: bijela mušica, tripsi, lisne uši, crveni pauk, jabučni savijač, jabučna krvava uš, krumpirova zlatica, kupusna mušica, grinje, mineri, repičin sjajnik i komarci.

Za više informacija o proizvodu posjetite web stranicu www.bioprofert.eu ili se obratite na broj telefona +385 98 347 482

Foto: freedigitalphotos.net, Gualberto107


Tagovi

Plodovi zemlje Thiofer Plants protector Uzgoj zelene salate Plastenički uzgoj Preventivna zaštita salate Bijela trulež Siva plijesan Plamenjača

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uštedite 5% na odabrane DEUTZ-FAHR modele sa POWERSHUTTLE opremom!

Promijenite smjer kretanja i uštedite vrijeme i novac! Ugrabite na vrijeme svoj DEUTZ-FAHR traktora s POWERSHUTTLE dodatnom opremom i ostvarite dodatni popust od 5% po mo...

Pročitaj cijelu bilješku