Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj hrena
  • 17.10.2020. 13:30

Kako spriječiti širenje hrena u vrtu i dvorištu?

Kontrola hrena nije jednostavna jer i najmanji djelić korijena može dati novu biljku koja će se nastaviti razvijati i zauzimati novu površinu. Potrebno je svake godine ukloniti nekoliko biljaka na osnovnom području gdje ga želimo.

Foto: Depositphoto/winiki
  • 666
  • 456
  • 0

Malo je povrća koje je tako zdravo kao hren, a vrlo se rijetko nalazi u vrtovima. Ova višegodišnja povrtna vrsta lako se uzgaja, posebno na vlažnim mjestima. U upotrebi je korijen koji može biti dug i do jednog metra.

Za njegov uzgoj može se odabrati dio vrta ili dvorišta gdje će mu se osigurati dovoljno prostora za razvoj i širenje. Nije potrebno svake godine iznova saditi i ne treba proizvoditi presadnice. Još jedna prednost hrena je što se za njega ne mora praviti gredica.

Najsigurniji način kontrole širenja

Prilikom sadnje na stalno mjesto, neophodno je imati u vidu da se on širi i zauzima okolni prostor. Kako bi se spriječilo dalje širenje, mogu se učiniti dvije stvari:

  • Uzgoj u velikim posudama i
  • Kontrola iskopavanjem.

Posuda za uzgajanje treba biti dovoljno velika da osigura sloj supstrata od jednog metra. Najbolje je uzeti staru plastičnu bačvu. Na dnu se naprave otvori za drenažu i stavi se metalna mrežica sa rupicama manjeg promjera. Ona će osigurati neometano otjecanje vode i spriječiti ulazak štetnika u unutrašnjost. Preko nje se stavlja drenažni sloj (šljunak, komadi stare cigle i slično), a iznad se nasipa supstrat. Na ovaj način osigurat će se optimalni uvjeti za proizvodnju ovog povrća, spriječiti njegovo širenje i olakšati vađenje korijena na kraju vegetacije. Bačva s hrenom može biti na površini zemlje ili je ukopati. Ovo predstavlja najsigurniji vid kontrole širenja.

Svaki zaostali dio korijena dat će novu biljku

Kontrola hrena u vrtu i dvorištu nije jednostavna jer i najmanji djelić korijena može dati novu biljku koja će se nastaviti razvijati i zauzimati novu površinu. Potrebno je svake godine ukloniti nekoliko biljaka na osnovnom području gdje želimo da raste. Na taj način će se rasteretiti prostor od suvišnih biljnih vrsta i nove će nicati na tom području jer će imati prostor za razvoj. Sve one koje su se razvile na površini koja je predviđena da se zaštiti od hrena, trebalo bi u potpunosti iskopati i ne dozvoliti im da se razvijaju.

Ukoliko želite potpuno uništiti ovo povrće trebat će vam puno strpljenja. Zbog korijena koji je duboko u zemlji, ima mogućnost obnavljanja i poslije upotrebe herbicida. Zato su neophodni stalni radovi oko njega i trebalo bi iskopati što više korijenja. Svaki zaostali dio sa pupoljkom će dati novu biljku. Iskopavanje će se zbog toga morati nastaviti tijekom vegetacije i sljedećih godinaovisno koliko je prostora zahvaćeno.

Stalnim košenjem mladog, svijetlozelenog lišća isprovocirat će se korijen da razvije sve pupoljke, a neće se dati šansa lišću da stvori dovoljno hranjivih tvari za opstanak korijena. Na taj način on gubi vitalnost i suši se.


Tagovi

Uzgoj hrena Širenje hrena Sloj supstrata Zdravo kao hren Prostor za razvoj Košenje hrena Svijetlo zeleno lišće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije