Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj patlidžana
  • 08.08.2020. 09:00

Kako spriječiti opadanje cvjetova patlidžana?

Jedan od problema s kojim se uzgajivači susreću je da biljka cvjeta, ali nema uroda. Patlidžan je osjetljiv na stres, lako odbacuje cvjetove, ali se ova pojava može spriječiti.

Foto: JumpStory
  • 1.346
  • 73
  • 0

Patlidžan je povrtna vrsta za koju možemo reći da se tradicionalno uzgaja u našim vrtovima, a potječe s područja Indije, Južne Azije i Bliskog Istoka. U Europu je dospio tijekom 13. stoljeća, a kod nas je stigao iz Italije i Turske. Stvorene su brojne sorte koje se razlikuju po obliku, veličini i boji ploda. Pripada istoj porodici kao krumpir i rajčica i pati od istih bolesti i napada štetnika.

I pored toga što je popularan kod uzgajivača, puno je zahtjevniji što se tiče uzgoja u odnosu na većinu povrtnih vrsta. Jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju uzgajivači je: Zašto nema plodova na patlidžanu kada je obilno cvjetao?

Česta pojava je da biljka cvjeta, ali dolazi do opadanja cvjetova i zbog toga se ne formiraju plodovi. Postoje dva osnovna uzroka koji izazivaju ovaj problem:

  1. Biljke pate od nedovoljne opskrbljenosti vodom i
  2. Problem s oprašivanjem cvjetova.

Nedovoljna opskrba vodom

Biljka patlidžana je veliki potrošač vode, a najveće potrebe za vodom ima u periodu cvjetanja i plodonošenja. Nedostatak vode rezultirat će biljkama koje zaostaju u rastu, odbacuju cvjetove, manjim urodom, a plodovi su gorki. Djelovanje suše je najočitije u vrijeme cvjetanja biljke kada zbog nedostatka vode dolazi do masovnog odbacivanja cvjetova. Treba znati da je patlidžan puno osjetljiviji na stres i odbacuje brže i više cvjetova od rajčice ili krastavca.

Kako bi spriječili stres izazvan nedostatkom vode, potrebno je osigurati redovno zalijevanje biljaka. Svaki tjedan je potrebno obaviti zalijevanje sa 20 do 30l na 1m² površine. Ovisno o vremenskim prilikama, obavlja se jednom, dva ili tri puta tjedno, a količina vode ovisi od temperaturnih uvjeta.

Zalijevanje treba biti obilno. Tako će opskrbiti dublje slojeve zemljišta vodom, voda će sporije isparavati, a korijen će se razviti u dubljim slojevima zemlje odakle će crpiti neophodnu vodu. S dobro razvijenim korijenom biljka patlidžana je manje podložna stresu, lakše crpi vodu iz zemljišta.

Problem s oprašivanjem

Drugi problem koji izaziva opadanje cvjetova je nekvalitetno oprašivanje. Cvijet je dvospolan, a oprašuje se vjetrom. Oprašivači poput pčela i bumbara nemaju značaj kada je u pitanju patlidžan i oprašivanje cvjetova.

S jedne strane imamo problem opadanja cvjetova zbog suše, nedostatka vode, a na drugoj strani je prevelika vlažnost tijekom kišnog perioda. Peludni prah ovih cvjetova je vrlo težak i ljepljiv. Velika vlažnost zraka to samo pojačava pa postaje vlažniji, ljepljiviji i teže ga vjetar može odvojiti. Biljka može obilno cvjetati, ali zbog prevelike vlažnosti zraka pelud ostaje slijepljena, nema oprašivanja i oplodnje.

Bolje oprašivanje možemo postići mehaničkim uz pomoć kista za slikanje. Jednostavno kistom pokupimo pelud i prenesemo ga na tučak cvjeta.

Osim ova dva osnovna uzroka opadanja cvjetova, do ove pojave mogu dovesti pretjerana gnojidba dušičnim gnojivima, nedostatak bora, zatim pojava određenih bolesti i napad štetnih kukaca. 


Povezana biljna vrsta

Patlidžan

Patlidžan

Sinonim: - | Engleski naziv: Eggplant | Latinski naziv: Solanum melongena L.

Patlidžan se uzgaja na površinama manjim od onih za rajčicu i papriku. U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu cijeni se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer je... Više [+]

Tagovi

Patlidžan Opadanje cvjetova Oprašivanje Suša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovakav kruh su pekle moja baka i teta. U krušnoj peći. Kao dijete baš i nisam bila luda za njim. Bio je nekako žilav, kiselkast... Danas su oni ultrapopularni, nazivaju ih craft kruhovima, a rade se od sourdougha. I moje bake i teta su imal... Više [+]