Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva povrća
  • 03.08.2020. 07:30

Kako sijati sjeme povrća ovisno o njegovoj veličini?

Sjetva sjemena na pravu dubinu važna je za njegovo klijanje i otpornost biljke, a uobičajeno je da se ono ne sije dublje od njegovog dvostrukog promjera.

Foto: Depositphotos/robertsrob
  • 1.261
  • 367
  • 0

Kako biste uživali u okusima svježeg povrća u ranu jesen, kolovoz je vrijeme za uzgoj nekih povrtnica. Osim pripreme tla, pridržavanja plodoreda, vlage, temperature, starosti starosti sjemena, gustoće, pažnju treba posvetiti i dubini sjetve.

Vrt u kolovozu: Mjesec berbe, ali i sjetve, njege i radova

Naime, sjetva na pravu dubinu povećava šansu da se razviju otporne biljke i poveća klijavost. Precizna dubina varira ovisno o veličini i vrsti sjemena kojega imate. Na svakom pakiranju mogu se naći preporuke za sjetvu, ali često se dogodi da paketić izgubimo ili sjeme dobijemo od prijatelja, rodbine i poznanika pa nam nedostaje ta bitna informacija. Tada stvari treba uzeti u svoje ruke. 

Iako postoji mnogo savjeta o tome, kako piše thespruce, uobičajeno je da se sjeme ne sije dublje od njegovog dvostrukog promjera. Klasična dubina sjetve koja piše na mnogim pakiranjima je oko pola centimetara, ali to je ipak previše za ono sitnije.

Istražujte na web stranicama proizvođača sjemena

Ako znate koju vrstu imate, potražite tu sortu na web stranicama sjemenarskih tvrtki. Mnoga web mjesta, kao što je naša baza podataka Biljne vrste i sortne liste uključuju informacije o najboljoj dubini sjetve zajedno s opisima.

Čak i ako ne znate koja je vaša sorta i kakve uvjete zahtijeva, uvijek možete saznati čitajući opise za slične biljke. Primjerice, ako vam susjed pokloni sjemenke mahuna, možete potražiti informacije o nekoliko sorti tog povrća i odlučite na temelju toga.

Dubina dva puta veća od širine ili promjera 

Ako ne možete pronaći preporuke, evo nekoliko smjernica koje možete slijediti. Općenito, sjeme treba sijati na dubinu dva puta veću od njegove širine ili promjera. Ako imate ono debljine oko 1,5 mm treba ga posijati na 3 mm.

Velike sjemenke graha koje mogu biti široke i do 1,30 cm trebat će posijati na 2,5 centimetra. Kada je riječ o vrlo sitnima, njih blago prekrijte s vrlo malo zemlje ili vermikulita. Nikako ne gazite tlo nakon sjetve. Ono treba biti čvrsto, ali ne zbijeno.

Kraj srpnja idealan je za ljetnu sjetvu velikog broja povrća

Većina sjemena, uključujući većinu povrća zahtijeva pokrivanje tla, a to su primjerice kupusnjače poput brokule, kupusa i cvjetače, zatim blitva, rajčica, špinat, grašak, grah, dinje, paprike i slično.

Postoji i ono koje ne treba prekrivati jer mu treba dosta svjetlosti kako bi klijalo. Jednostavno ih stavite na površinu tla i lagano ih pritisnite da im osigurate dobar kontakt sa zemljom. To su većinom sitne sjemenke, kao što su, primjerice, zelena salata, rikola, bosiljak, origano, kopar, ukrasne papričice, ali i cvjetne vrste poput petunije, primorske češljike, koleja, ageratuma i slično.

Što ako ga posijete preduboko?

Krupno sjeme tolerantnije je na veće dubine nego sitnije. Uobičajeni učinci preduboke sadnje uključuju ograničeno ili neuspjelo klijanje i slabe biljke. Imate li bilo koji od ovih problema, provjerite preporuke pa sljedeći puta sijte malo pliće.


Tagovi

Sjetva povrća Dubina sjetve Veličina sjemena Vrt


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.