Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Chromos Agro
 • 12.06.2017. 12:00

Kako se riješiti štetnih puževa?

U slučaju velike brojnosti i jakog napada, puževi mogu potpuno uništiti kulturu, poglavito ako se radi o mladim biljkama povrća ili primjerice jagoda.

 • 8.720
 • 488
 • 0

Najčešće vrste koje napadaju naše kulture puževi su golaći. U slučaju velike brojnosti i jakog napada, puževi mogu potpuno uništiti kulturu, poglavito ako se radi o mladim biljkama povrća ili primjerice jagoda.

Puževi golaći imaju izduženo tijelo obavijeno sluzavim plaštem, a kod nekih se vrsta na leđnoj strani mogu uočiti ostaci ljušture. Ovisno o vrsti, dugi su 4-10 cm.

Hrane se lišćem u kojem izgrizaju rupe ili ostave samo epidermu. Osim lišća izgrizaju i klice te mlade stabljike. Najviše vole sočno lišće (salata, kupusnjače) i plodove. Hrane se svim vrstama povrća, osim lukom i češnjakom. Iza sebe ostavljaju tragove sluzi, tj. srebrnkaste pruge i ostatke izmeta.

Što prije početi sa suzbijanjem

Oštećenja, ali i onečišćenja jako smanjuju vrijednost proizvoda i često ga čine tržišno neupotrebljivim. U klimatskim uvjetima koji vladaju nanijeti će ogromne štete i stoga treba odmah započeti s njihovim suzbijanjem.

Štete od puževa

Uspješno i u potpunosti sve štetne vrste puževa suzbiti će Chromosov limacid Pužomor. Pužomor je sredstvo na osnovi djelatne tvari metaldehid. Na tržište dolazi u obliku gotovih mamaka.

Pužomor suzbija sve vrste puževa golaća

Namijenjen je za suzbijanje svih vrsta puževa golaća i drugih štetnih vrsta puževa u:

 • povrću - rasipanjem mamaka po tlu ispod i između biljaka (ne na biljke) u količini 30-40 kg/ha kod jakog napada i 6 kg/ha kod slabijeg napada.
 • rasadnicima - u količini 300-400 g na 100 m² (30-40 kg/ha) kod jakog napada i 60 g na 100 m² (6 kg/ha) kod slabijeg napada.
 • niskom ukrasnom bilju na polju i u zaštićenom prostoru - u količini 300-400 g na 100 m² (30-40 kg/ha) kod jakog napada i 60 g na 100 m² (6 kg/ha) kod slabijeg napada.
 • jagodama - u količini 30-40 kg/ha samo prije cvatnje i poslije berbe po tlu oko biljaka kod jakog napada, a kod slabijeg napada u količini 6 kg/ha.
 • voćnjacima i vinogradima - u količini 30-40 kg/ha. Sredstvo koristiti samo kod jakog napada puževa.
 • žitaricama - u količini od 10-15 kg/ha samo do završetka busanja.

Mamke treba rasipavati po ugroženoj površini između biljaka. Primjenu treba ponavljati prema potrebi, poglavito nakon jače kiše. Najbolje ih je rasipavati pred večer, za suha vremena.

Pužomor je sredstvo registrirano za amatersku i profesionalnu uporabu.

Za više informacija o suzbijanju puževa, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Chromos Agro Puževi Golaći Pužomor Suzbijanje Povrće Jagode Primjena


Partner