Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 28.03.2023. 07:30

Kako se pikiraju presadnice?

Za dobivanje jakih presadnica rajčice i paprike koje će dati visoke prinose neophodno je obaviti pikiranje.

Foto: Depositphoto/Viktor108
  • 11.448
  • 651
  • 1

Pikiranje presadnica je obavezno za neke povrtne kulture, poput rajčice i paprike. Ovim postupkom se potiče rast mladih biljaka koje se natječu za prostor, svjetlost, vodu i hranjive tvari, posebno ako su posađene u zajedničku posudu.

Također, presađivanje u pojedinačne i veće posude će nam pomoći da riješimo problem izraslog (izduženog) rasada. To je posebno izraženo kod rajčice.

Kada se obavlja pikiranje?

Pravi trenutak za obavljanje pikiranja je dok korijenje nije previše razvijeno. Tada se neće međusobno zapetljati. U pravilu ovaj postupak provodimo kada se pojavi jedan do dva prva lista. Tako neće doći do oštećenja korijena i biljka će pretrpjeti manji stres. Kod rajčice to je oko 10 do 15 dana poslije nicanja. On vrlo dobro podnosi presađivanje. Njegova prednost je što stvara korijenje iz stabla. Osim toga, ova vrsta ne voli mali prostor za razvoj korijena.

Sadnja u veće posude?

Sam postupak pikiranja je vrlo jednostavan. Potrebno je jedan ili dva dana ranije prestati zalijevanje rasada. Za punjenje posuda se koristi kvalitetan supstrat veće granulacije u odnosu na sjetveni. Napunimo je do pola i u sredini formiramo rupu u koju umetnemo mladu biljčicu s grumenom zemlje. Zatim nadopunimo supstratom koji pritisnemo kako bi se ostvario što bolji kontakt s korijenom. Najbolje je da biljka bude posađena do kotiledonih listića. Nakon toga dobro zalijemo vodom sobne temperature.

Rajčica dobro podnosi presađivanje (Foto: Depositphoto/NIKO_Cingaryuk)

Optimalni uvjeti za razvoj biljaka

Nakon pikiranja sljedeća tri dana biljkama će odgovarati dnevna temperatura od 20 do 23ºC, a noćna treba biti nešto niža od 15 do 18ºC. Kada se ukorijene, poslije četiri do sedam dana, dnevna temperatura se spušta između 18 i 20ºC, a noćna od 15 do 16ºC.

Deset dana poslije intenzivira se razvoj korijena. Osigurajte dovoljno svjetlosti i hraniva. Kada je vrijeme lijepo iznosite biljke napolje u trajanju od 20 do 30 minuta i postepeno povećavajte boravak na otvorenom. Naglim iznošenjem možete izgubiti presadnice koje ste njegovali. Sunce će "spržiti" nježne listove, vjetar može slomiti stabljike.

Jačanje presadnica i priprema za presađivanje

Obratite pažnju na zalijevanje. Suvišna vlaga će pogodovati razvoju bolesti, posebno truleži i plamenjače. Sada se dodaju gnojiva bogata fosforom koji potiče razvoj jakog korijena. Dobro formirana presadnica je spremna za sadnju na stalno mjesto kada razvije 8 do 9 listova, a stabljika debljinu 1 cm.


Tagovi

Pikiranje Pikiranje rasada Proizvodnja presadnica Pikiranje presadnica Pikiranje paprike Pikiranje rajčice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.