Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grah
  • 08.08.2022. 07:30

Kako sačuvati grah za zimu - potrebne su pripreme?

Obratite pažnju na vlažnost zrna graha i zaštitite ga od najopasnijeg štetnika.

Foto: Depositphoto/makina007
  • 5.458
  • 324
  • 0

Najveći problem u berbi graha je neujednačeno dozrijevanje mahuna. Prezrele mahune se lako otvaraju, a zrna iz njih ispadaju. Berba se obavlja u jutarnjim satima kada su mahune vlažne od rose i elastičnije.

Dobra osobina graha je da poslije košenja naknadno dozrijeva i to je iskorišteno kod dvofazne berbe. Biljke se pokose i sakupe u otkose, a zatim se obavlja vršidba posebnim vršalicama ili adaptiranim žitnim kombajnima. Monofazna mehanizirana berba se obavlja u jednom prolazu kada je usjev u fazi pune zrelosti.

Ručno obavljamo u vrtovima. Biljke se čupaju ili kose, a zatim se obavlja izdvajanje zrna.

Čišćenje i sušenje

Kako bi se urod sigurno sačuvao tijekom zime neophodno ga je pripremiti. Prvo se obavlja čišćenje od primjesa, loših i polomljenih zrna. U ukupnoj količini ne smije biti više od pet posto polomljenih zrna.

Nije dobro ni kada se zrna presuše, tada se teško kuhaju (Foto: Depositphoto/johndwilliamsUK)

Za uspješno skladištenje vrlo je važan sadržaj vlage u zrnima i on ne smije biti veći od 15 posto. Zbog toga se obavlja sušenje, u sušarama ili prirodnim putem.

Sušare mogu pružiti ujednačenu temperaturu tijekom procesa. Prevlažno zrno će za vrijeme skladištenja izgubiti na kvaliteti, podložno je napadu štetnika i pojavi raznih bolesti. Budite oprezni jer nije dobro ni kada se zrna presuše, tada postaju lomljiva, teška za kuhanje.

Čuvanje graha

Sačuvati grah u zimskom periodu nije nimalo lak zadatak. Najveća opasnost je žižak, štetnik koji se u optimalnim usvjetima brzo prenamnoži i uništi svu uskladištenu količinu.

Hlađenje i zamrzavanje

Veliki neprijatelj žiška su niske temperature. Već na temperaturama između 0 i 10ºC odrasli insekti prestaju se razmnožavati. Na temperaturi između 0 i -10ºC dolazi do izumiranja štetnika. U zamrzivaču ga treba držati barem 48 h.

Kako čuvati i zaštititi grah od žiška?

Poslije vađenja iz zamrzivača zrna je potrebno prosušiti, a zatim spakirati u papirnate ili platnene vreće ili u staklene tegle na čije dno se može posuti sloj drvenog pepela.

Dosušivanje u pećnici

Kada ne planirate zrna koristiti za sjetvu tada ih možete dosušiti u pećnici. Prostru se u jednom sloju po limu za pečenje i drže 5 minuta na temperaturi od 90 do 100º. Nakon toga se pakira u hermetički zatvorene posude i čuva u hladnjaku.


Tagovi

Grah Berba graha Zamrzavanje graha Žižak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije