Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača paprike
  • 11.09.2019. 10:30

Kako prepoznati i spriječiti plamenjaču paprike?

Simptomi bolesti su različiti i ovise o fenofazi razvoja biljke u kojoj je ostvarena zaraza, mjesta infekcije i meteoroloških uvjeta.

Foto: Depositphotos/ilixe48
  • 3.502
  • 83
  • 0

Plamenjača je jedna od najznačajnijih i najopasnijih bolesti paprike, ali i rajčice i krastavca. Uzročnik (Phytophthora capsici) je vrlo destruktivan i može smanjiti prinos 40-100%. Do masovnih šteta dolazi ako se u gramu zemljišta nađe više od 25 oospora.

Simptomi ovise o nekoliko faktora

Simptomi bolesti su različiti i ovise o fenofazi razvoja biljke u kojoj je ostvarena zaraza, mjesta infekcije i meteoroloških uvjeta. Na mladim biljkama paprike i presadnicama simptomi bolesti se manifestiraju u vidu polijeganja ili uvenuća, jer biljke bivaju zaražene u predjelu korijenovog vrata koji nekrotizira. 

Na odraslim biljkama u slučaju zaraze korijenovog vrata dolazi do nekroze, koja ga prstenasto obuhvaća, usIijed čega se simptom pokazuje u vidu prstenastih krugova. U tom slučaju prekida se dotok vode i mineralnih tvari te biljke naglo venu i suše se.

Pergamentnost ploda 

Patogen preko lisne peteljke može prodrijeti i u lisku, što je rjeđa pojava. Na listovima se u početku pojavljuju sitne tamnozelene pjege, koje se vremenom povećavaju i suše. Prodiranjem patogena iz zaraženog stabla kroz peteljku plodovi bivaju zaraženi, i simptomi se manifestiraju ovisno od ekoloških uvjeta. U uvjetima povećane vlažnosti na kontaminiranim dijelovima ploda javlja se tamnozelena boja. Potom plodovi postaju mekani i na površini se pojavljuje bjeličasta prevlaka od konidiofora i konidija. 

Bolesti i zaštita paprike kod uzgoja na otvorenom

Ako poslije infekcije nastupi toplo i suho vrijeme plodovi se suše i smežuraju, tkivo perikarpa se raspada, te od ploda ostane samo prozirna pokožica. Ovakvi plodovi ostaju na biljci, a pojava je poznata kao "pergamentnost" ploda.

Prenosi se s parcele na parcelu

Phytophthora capsici se održava micelijom ili oosporama u sjemenu, biljnim ostacima, zemljištu, vodi ili stajnjaku. U zemljištu micelija se održava 5-10 mjeseci, dok se oospore mogu održati duže. U zagrijanom zemljištu koje je zasićeno vodom, micelija se aktivira i nastavlja se dalje razvijati. Svoju zarazu širi zoosporama koje se raznose vodom. Infekcija se najčešće ostvaruje na podzemnim i prizemnim dijelovima stabla biljke. Održavanje patogena u vodi je kratko, ali dovoljno da se pri zalijevanju biljke prenese s parcele na parcelu.

Preventiva je najvažnija

Zaštita paprike od plamenjače je složena i obuhvaća niz mjera. Potrebno je provesti odgovarajuće preventivne mjere da ne bi došlo do infekcije, jer oboljele biljke se ne mogu oporaviti, niti se dalji razvoj bolesti može bilo čime spriječiti. 

U područjima gdje se patogen nalazi obavezna je dezinfekcija zemljišta, koja se provodi vodenom parom, fumigantima ili kontaktnim fungicidima. Tijekom presađivanja svaku biljku treba zaliti otopinom preparata na bazi propamokarb-hidroklorida, a poslije se tretira fungicidima na bazi metalaksila ili mankozeba. 

Pjege na plodovima paprike i rajčice - zbog čega se pojavljuju i čime ih tretirati?

Za zalijevanje biljaka ne smije se koristiti voda u kojoj se nalazi patogen. U slučaju da se bolest masovno pojavi, oboljele biljke treba počupati i spaliti. Većina uzgajanih sorti paprike osjetljiva je na ovaj patogen, te važan savjet kojeg se treba obavezno pridržavati u proizvodnji je plodored, koji podrazumijeva smjenu biljaka u prostoru (poljosmjena) i vremenu (plodosmjena).

Autorica: Milica Perućica, Savjetodavna RS


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Plamenjača paprike Simptomi Uzgoj paprike Paprika

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]