Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 07.04.2017. 09:00

Kako obaviti kvalitetnu gnojidbu povrća?

Za uspješan uzgoj povrća nužna je primjena organskih i mineralnih gnojiva kako bi se omogućili dobri preduvjeti za uzgoj i osigurala dovoljna količina lako pristupačnih hraniva.

  • 4.672
  • 294
  • 0

Za uspješan uzgoj povrća nužna je primjena organskih i mineralnih gnojiva kako bi se omogućili dobri preduvjeti za uzgoj i osigurala dovoljna količina lako pristupačnih hraniva.

Primjenom organskog gnojiva tlo je rahlije, prozračnije, bolje propusnosti za vodu, bolje mikrobiološke aktivnosti te vrlo povoljno utječe na brži početni razvoj mlade biljke.

Uloga mineralnih gnojiva je osigurati biljci potrebna hraniva poput dušika, fosfora, kalija, kalcija i sumpora. Dušik (N) ima najveći utjecaj na povećanje prinosa, sudjeluje u izgradnji svih biljnih dijelova i najviše se usvaja u fazi glavnog porasta. Fosfor (P2O5) je bitan za dobro ukorjenjavanje mladih biljčica, cvatnju te dobro dozrijevanje. Kalij (K2O) utječe na povećanje kvalitete, bolja je aroma, okus, obojenost plodova, a biljke su otpornije na stresne uvjete uzgoja. Primjenom obje vrste gnojiva održavamo povrtna tla plodnim za naredne godine uzgoja.

Plodovito povrće

Uzgoj rajčice

Za plodovito povrće poput rajčice, paprike, krastavaca, patlidžana na tlima koja su slabo opskrbljena fosforom i kalijem tvrtka Petrokemija preporuča 500-700 kg/ha NPK 7-20-30 (50-70 g/m2), s tim da se 2/3 gnojiva unese dubokom obradom u jesen ili rano u proljeće, a preostala 1/3 se unosi u tlo prilikom pripreme tla za sadnju nekim rotirajućim oruđem. Pred sadnju može se dodati i Urea u količini 150-200 kg/ha (15-20 g/m2) ili Petrokemijas u količini od 200-250 kg/ha (20-25 kg/m2).

Oba gnojiva sadrže oblik dušika koji je postupno na raspolaganju biljci kroz određeni duži period. Tijekom vegetacije obavljaju se dvije prihrane KAN-om ili ASN-om u količini 100-150 kg/ha (10-15 g/m2). Prva prihrana obavlja se nakon što se presadnice dobro ukorijene, a druga prihrana nakon zametanja prvih plodova. Urea i KAN se nalaze u malom pakiranju pod nazivom Florin 6 i Florin 7. Gnojiva Petrokemijas i ASN uz dušik sadrže i sumpor koji dodatno djeluje na povećanje kvalitete plodova.

Korijenasto povrće

Nasad mrkve

Korjenasto povrće dolazi na drugo mjesto u plodoredu i najbolje uspjeva nakon kultura koje su bile obilno gnojene organskim gnojivom. Prije sjetve mrkve, peršina i pastrnjaka obavlja se gnojidba s 600-800 kg/ha NPK 7-20-30 (60-80 g/m2). Predsjetvena priprema tla mora biti izuzetno kvalitetno obavljena da omogući kvalitetnu sjetvu i brzo nicanje. Prilikom međuredne kultivacije usjev se još prihrani s 200 kg/ha KAN-a ili ASN-a (20 g/m2), koji se raspodijeli u dva jednaka obroka.

Prva je prihrana kada biljčice imaju 5-6 razvijenih listova, a druga mjesec dana nakon toga. Za peršin listaš polovica KAN-a ili ASN-a daje se pri 5-6 razvijenih listova, a ostatak u još tri prihrane iza svake košnje. S dušikom se ne smije pretjerivati jer prevelike količine dušika mogu uzrokovati prebujnu lisnu masu, slabu obojenost korijena i slabu skladišnu sposobnost, odnosno brže kvarenje.

Mahunasto povrće

Mahunasto povrće, kao grah i grašak, također su kulture osjetljive na organska gnojiva. Primjena organskog gnojiva preporučljiva je samo na tlima koja su siromašna humusom. Grah i grašak su leguminoze za koje je karakteristično da na korijenju imaju simbiotske bakterije posredstvom kojih se djelomično opskrbljuju dušikom iz zraka i vrlo je važno da u prvim fazama razvoja imaju na raspolaganju dovoljno dušika dok ne počnu koristiti dušik iz kvržica.

Radi toga se pri pripremi tla za sjetvu primjenjuje 500 kg/ha NPK 7-20-30 (50 g/m2). Nakon rasipanja gnojiva po proizvodnoj površini tlo se preore ili prekopa. Treba izbjegavati pretjerano usitnjavanje jer može nastati pokorica, što otežava nicanje i može dovesti do nejednoličnog usjeva. Prihranu u količini od 150 kg/ha KAN-a ili ASN-a (15 g/m2) je najbolje obaviti u ranim fazama rasta i razvoja odnosno u fazi tri lista kako bismo osigurali dovoljno dušika za početni rast.

Dušik ima najveći utjecaj na povećanje prinosa no ne treba pretjerivati s količinom

Ne treba pretjerivati s dušikom jer tada samo buja nadzemna zelena masa, mahune se slabije zameću i razvijaju i produžuje se vegetacija. Normalno ne smijemo dopustiti ni da biljke gladuju jer dolazi do odumiranja listova, slabijeg razvitka i u konačnici do smanjenja prinosa.

Za više informacija o gnojidbi povrća, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Mrkva

Mrkva

Sinonim: - | Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Tagovi

Petrokemija Gnojidba Povrće Sjetva Korjenasto Mahunarke Plodovito povrće Mrkva Dušik


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.