Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Zaštita graha
 • 28.06.2016. 07:30

Kako na prirodan način zaštititi grah?

Grah je podložan raznim bolestima koje izazivaju gljivice i bakterije. Najčešće se javljaju: anratknoza graha, hrđa graha, bakteriska plamenjača graha, mozaik graha, pepelnica i mnoge druge.

Foto: Diyana Dimitrova/bigstockphoto.com
 • 7.614
 • 494
 • 0

Grah je povrće koje ima široku primjenu i odličan je izvor proteina. Prema sadržaju proteina izjednačava se s mesom. Odličan je antioksidant i sadrži skoro sve aminokiseline. Sadrži vitamine, posebno iz grupe B. Grah se odlikuje sadržajem dijetalnih vlakana koja stvaraju osjećaj sitosti i održavaj stabilnu razinu šećera u krvi.

U Europu grah dospjeva iz Srednje i Južne Amerike tijekom 16. stoljeća. To je jednogodišnja biljka koja pripada porodici mahunarki. Na svom korijenu formira kvržice bakterija i na taj način veže dušik iz zraka i obogaćuje zemljište.

Tijekom vegetacije, od nicanja do zrenja, biljke graha vrebaju brojne bolesti i štetnici. Grah je podložan raznim bolestima koje izazivaju gljivice i bakterije. Najčešće se javljaju: antraknoza graha, hrđa graha, bakterijska plamenjača graha, mozaik graha, pepelnica i mnoge druge.

Antraknoza graha

Uzročnik je gljivica Colletotrichum lindemunthianum. Simptomi zaraze se pojavljuju na lišću, stabljici, mahunama i zrnima graha. Prvo se pojavljuju svijetlosmeđe pjege okruglog oblika. Mogu biti pogođeni i izdanci. Najlakše se prepoznaje po ulegnutim pjegama na mahunama koje imaju smeđi ili crveni rub. Ova bolest se brzo širi u nasadu graha kada su ostvareni optimalni uvjeti: vlaga i temperatura od 15 do 20ºC.

Bolest se prenosi sjemenom i osnovna mjera je preventivna - koristiti zdravo sjeme koje potiče iz zdravog nasada. Za sjetvu koristiti dezinficirano sjeme. Voditi računa o plodoredu. Grah sijati na istoj parceli nakon 3 do 4 godine. Biljne ostatke sakupiti i spaliti. Uništavati samonikle biljke graha.

Hrđa graha

Hrđu graha izaziva gljivica Uromyces appendiculatus. Simptomi bolesti se javljaju na lišću, a rijetko na stabljici i mahunama. Zaraženo lišće se suši i može dovesti do propadanja biljke ili umanjenja uroda. Prvi simptomi prođu nezapaženi. Krajem ljeta se na naličju lista javljaju svijetle mrljice. Vremenom ove mrljice dobivaju boju hrđe i brzo im se povećava broj zbog sekundarnih zaraza tijekom vegetacije.

Važna mjera suzbijanja je plodored i uništavanje zaraženih biljaka. Spore se mogu prenijeti putem vjetra do 1.000 m, ali se mogu prenijeti i preko alata, životinja, transportnih sredstava, ljudi.

Grah na istoj parceli sijati nakon najmanje 3 godine. Ne prenosi se sjemenom.

Mozaik graha

Mozaik graha je virusna bolest, a virus na biljke graha prenose biljne uši ili se prenosi sjemenom. Susrećemo se s običnim mozaikom graha, žutim mozaikom i južnim mozaikom graha. Sva tri su posljedica zaraze određenim tipom virusa. Bolest se prepoznaje po karakterističnoj obojenosti listova graha. Zaraza sjemena se ostvaruje ako su biljke zaražene prije cvjetanja. Zaražene biljke zaostaju u rastu, imaju slabo razvijen korijen i daju slab urod. Virus se lako prenosi sokom zaraženih biljaka.

Bakterijska plamenjača graha

Najčešće je izaziva bakterija Xanthomonas campestris pv phaseoli. Razvoju ove bakterije pogoduje vlažno i toplo vrijeme. Simptomi na listu su slični ožegotinama od sunčevih zraka, ali se razlikuje po pojavi eksudata - iscjetka. Glavni način širenja bolesti je putem sjemena.

Preventivne mjere i mjere kontrole bolesti graha:

 • sjetva otpornih sorti koje posjeduju prirodnu otpornost na gljivice i viruse
 • sjetvu obaviti na optimalan razmak koji će osigurati dobro provjetravanje, brzo sušenje listova poslije kiše i dobru osunčanost
 • uklanjati slabe i biljke sa simptomima bolesti
 • uništavanje korova, jer mogu biti domaćini uzročnicima bolesti i štenicima i sklonište - posebno za puževe
 • redovan pregled biljaka graha
 • suzbijati lisne uši, jer su prenositelji virusa
 • za sjetvu koristit zdravo sjeme
 • uklanjanje i uništavanje biljnih ostataka
 • dezinficirati sjeme - npr. u čaju od kamilice
 • poštovati plodored i sijati na istoj parceli nakon 3 do 4 godine
 • protiv lisnih ušiju može se koristiti preparat od nevena. U staklenu posudu staviti cvjetove nevena i preliti toplom vodom. Pustiti da odstoji 2 dana, a zatim procijediti. Dodati 40 g sapuna i koristiti kao sprej protiv lisnih ušiju
 • koristiti pripravke od češnjaka i kao preventivu i nakon pojave prvih simptoma bolesti
 • za tretiranja koristiti mlijeko, pepeo, preslicu, maslačak, pelin, čili paprike
 • kod uzgopja graha pritkaša koristiti nove pritke ili stare dezinficirati
 • posebnu pažnju posvetiti grahu od trenutka cvjetanja, jer je tada najosjetljiviji

Foto: Diyana Dimitrova/bigstockphoto.com


Tagovi

Preventivne mjere Antraknoza Grah Bolesti graha Hrđa graha Mozaik graha


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.