• Kineski češnjak
  • 26.11.2017. 16:30

Još jeftiniji kineski češnjak

Kina ove godine proizvela 30% više češnjaka nego lani.

Foto: Pixabay/Free-Photos
  • 876
  • 70
  • 0

U studenom prošle godine, cijena češnjaka bila je 12 do 14 kuna po kg. U studenom 2017, cijena je pala na 3 do 7 kuna po kilogramu, što je tek trećina do četvrtine cijene prošle godine. U kineskom glavnom središtu proizvodnje češnjaka, selu Jin u pokrajini Shandong, cijena je ostala stabilna na 13 kuna po kilogramu, od rujna prošle godine do ožujka 2017. godine.

Od tada se cijena povećala u travnju i svibnju i to do 20 kuna po kg. Ovo je najviša cijena u gotovo pet godina, ali nije dugo trajala, navodi freshplaza.

Hladna zima

Razlog snažnih i nestabilnih cijena češnjaka uzrokovana je velikim promjenama u proizvodnji. Prema statistikama lokalnog Odjela za poljoprivredu, zima 2015. bila je najhladnija u posljednjih 40 i više godina što je uzrokovalo ozbiljno smanjenje količine češnjaka u 2016. godini. Naravno, njegova se cijena zato drastično povećala.

Povećali proizvodnju

Povijest nam govori da se nakon snažnog porasta cijene uvijek javlja jednako snažan pad cijena. Nakon porasta cijena od 2016., mnogi poljoprivrednici diljem Kine povećali su površinu proizvodnje češnjaka.

Pored toga, ovogodišnje proljeće bilo je prilično toplo s puno kiše što je pogodovalo češnjaku. Rezultat toga je da je ukupna proizvodnja češnjaka u četiri glavna proizvodna područja premašila 6,3 milijuna tona.

Dakle, radi se o povećanju od 30% u odnosu na 2017. godinu.

Foto: Pixabay/Free-Photos


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi