Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko povrće Jonkers
  • 10.03.2014. 09:45

Jonkers - majstor eko proizvodnje povrća

Proizvodi imaju sigurnu prođu na tržište preko tvrtke Naturelle pa u super marketima svaki dan možete kupiti svježe ubrane paprike, rajčice i krastavce. Oko polovice proizvoda se izveze iz Nizozemske, dok ostalo ostaje u domaćim trgovinama.

  • 2.641
  • 224
  • 0

Middelbeers. Malo, ali tako idilično selo. Reklo bi se tradicionalno nizozemsko selo. Ništa ne kažemo novo, ako kažemo da se ljudi tamo većinom bave nekom poljoprivrednom proizvodnjom. Ali, da je poznato po obitelji Jonkers, nismo znali. A čuli smo za te čarobnjake iz organske proizvodnje. Eko certifikat svoje organske farme imaju, no onako kako oni rade ne radi nitko. Jorrit, Adri i Mia. Sin, otac i majka uz svoje radnike doista su nekoliko koraka ispred svih koje smo vidjeli u svijetu. Na 3,7 hektara pod staklom uzgajaju rajčicu, krastavac i papriku. Normalno, na potpuno organski način.

Eko povrće u plasteniku

"U 1999. godini odlučili smo se prebaciti na organski uzgoj. Konvencionalni uzgoj povrća na terenu smo odlično radili. No, gledali smo naše prijatelje koji su se odlučili za organski uzgoj. I to nas je onako, kako bi rekli stalno diralo. I sve više smo vidjeli budućnost u toj proizvodnji. Od 2001. imamo organske voćne vrste u Brabant Middelbeers, a od 2005. na sadašnjoj lokaciji prelazimo na ovu proizvodnju koju danas vidite. Naravno, svi naši usjevi su po svim ekološkom standardima. To znači da smo certificirani i da nema kemikalija i umjetnih gnojiva. Osim toga, sve kulture rastu u zemlji. To se možda ne čini tako posebnim, ali u svim ostalim proizvodnjama staklenički usjevi uzgajaju se na podlogama od kamene vune, umjesto u zemlji.

Uzgoj povrća u plasteniku

Za gnojidbu koristimo gnojiva s organske kozje farme, koju drži seljak iz našeg sela. I ostaci usjeva također idu direktno u zemlju i to je dodatno kompostiranje. Budući da tlo hranimo s organskim gnojivom i kompostom, tlo stimulira i život korisnih životinjica u tlu, a to su crvi. Ali i nevidljive gljivice i bakterije koje štite biljku od štetnika i bolesti", kaže Jorrit. Proizvodi imaju sigurnu prođu na tržište preko tvrtke Naturelle tako da u supermarketima redovito svaki dan možete kupiti svježe ubrane paprike, rajčice i krastavce. Oko polovice proizvoda se izveze iz Nizozemske, dok se s ove farme ostalo ostaje u domaćim trgovinama. No, posebno su ponosni da se čak pet posto proizvodnje proda stalnim kupcima u selu i okolnim naseljima i malim trgovinama na tim prostorima. Jedan dio se proda i putem interneta. S njima na ovoj plantaži koju vidite i na našim fotkama radi stalno uposlenih pet djelatnika i još 20-tak koji rade povremeno. Normalno, ovisno o dijelu sezone.


Povezane biljne vrste

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Eko Bio Nederlands Jonkers Paprika Rajčica Paradajz Krastavci Ekološki standardi Kozja farma Naturelle


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.