• Jod kao gnojivo
  • 09.02.2020. 15:00

Jod kao sredstvo protiv štetnika i bolesti biljaka

Jod je jako dezinfekcijsko sredstvo i zbog toga se koristi samo farmaceutski, koji je 5% -tna otopina. Mlade sadnice zalijevaju se otopinom joda samo kada su posađene na novom mjestu i dovoljno su jake, kako piše agronovinite.

Foto: Pixabay/Irina_kukuts
  • 10.233
  • 950
  • 0

Jod je potreban ne samo ljudskom organizmu, već i biljkama i životinjama. Ukoliko ga nema dovoljno, biljka će sazrijevati sporije, a može doći i do truljenja. Osim kao gnojivo u povrtnjaku, voćnjaku i vinogradu koristi se i kao insekticid, spriječava nastanak gljivica, bakterija i virusa. Osim toga, navodnjavanje jodom, spriječava kontaminaciju biljaka, a istodobno se povećava imunitet usjeva.

Jod kod biljke regulira protok vode i izmjene dušika u tkivima, normalizira apsorpciju kisika i uspostavlja proces fotosinteze.

Kako do dobrog uroda rajčice?

Jako je dezinfekcijsko sredstvo i zbog toga se koristi samo farmaceutski, koji je 5% -tna otopina. Mlade sadnice zalijevaju se otopinom joda samo kada su posađene na novom mjestu i dovoljno su jake, piše agronovinite.

Jod kao gnojivo sadnica i biljaka

Dodatak joda posebno je koristan za sadnice rajčice, krastavaca, patlidžana i paprike. Kako bi se dobila čvrsta i otporna sadnica, sjeme se natapa 6-8 sati u otopini pripremljenoj s 2 čaše vode i 1 kapi farmaceutskog joda. Prije sadnje na otvorenom, sadnice se još jednom tretiraju takvom otopinom, ali drugačijeg omjera, u tri litre vode stavi se jedna kap jodne otopine. 

Hranjenje rajčica jodom

Rajčica često oboljeva od plamenjače i zbog toga joj je dobro osigurati jod. Za zaštitu rajčice od ove podmukle bolesti koristi se otopina joda i mlijeka. Mlijeko se stavi u posudu te razrijedi s vodom u omjeru 1:10, doda se 40 kapi joda i 15 ml vodikovog peroksida. Dobivena otopina prska se po biljkama tri puta u sezoni u razmacima od 10 dana. Prskanje je najbolje vršiti u večernjim satima, prije nego padne rosa. 

Gnojidba krastavaca

Gnojidbom krastavaca jodom spriječava se pojava praškaste plijesni. Smjesa se dobije iz litre mlijeka, 9 litara vode i 10 kapi 5%-tne otopine joda, a tretira se tlo ispod krastavaca. Postupak se ponavlja jednom tjedno dok simptomi bolesti ne nestanu.

Izvrstan pokretač rasta za vrtne jagode

Jod jača imunitet jagode i izvrstan je pokretač rasta. U proljeće, nakon što smo sigurni da više neće biti snijega i da se kompletno otopio, nasadi jagoda tretiraju se otopinom od 10 litara vode s 10 kapi farmaceutskog joda. Postupak se obavlja tri puta svakih 10 dana. Tretman ne samo da jača, nego i štiti biljku od sive truleži.

Primjena joda kod kućnih biljaka

Kućne biljke također vole ovaj element. Da biste produžili cvjetanje i poboljšali njegovu kvalitetu, 1-4 kapi farmaceutskog joda razrijede se u 1 litri vode i poliju biljke.

Jodom protiv nozemoze

Nozemoza je jednostanični parazit medonosnih vrsta pčela, a najučinkovitije sredstvo protiv nje je slatki šećerni sirup s kojim ih prihranjujemo i malo alkohola uz dodatak joda.

Jod i alkohol u borbi protiv nozemoze!

Ova se smjesa dodaje u pojilice krajem sezone, nakon zadnjeg vrcanja sve do zadnje prihrane za zimske mjesece pa će uz držanje jakih zajednica nozemoza zaobilaziti vaš pčelinjak. Što brže pčele budu trošile takav sirup kod prihrane, nozemoza će, ako je prisutna, prije nestati.

Kada jod može naškoditi?

Premašite li navedene doze, tretman ponovite više puta nego što ste trebali ili ga koristite uz dodatna gnojiva bogata jodom, doći će do kontra učinka, biljku ćete spaliti, a možete i uništiti korisne bakterije iz tla. 


Tagovi

Jod Gnojivo Voće Povrće Insekticid


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrce Dvorište malo a djece puno. Lijepo je cvijeće al nahranit nas neće. Povrtnjak na stalaže... Pročitaj cijelu bilješku »